Turizmde yaşanan krize yönelik hükümet bir dizi önlem aldı. Hükümet turizmde 2016’yı kurtarma programı kapsamında bir Turizm Eylem Planı’nı açıkladı. Başbakan Davutoğlu sektöre 255 milyon TL’lik destek sağlanacağını söyledi. Tüm dünyada Türkiye’ye turist getiren ‘A Grubu’ seyahat acentelerine uçuş başına destek verilmesi hükme bağlandı. Buna göre, 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında tüm ülkelerden turist getiren ‘A Grubu’ seyahat acentelerine uçuş başı 6 bin dolar destek verileceği açıklandı.
Turizm sektöründe muhtemel bir daralma ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlara yönelik sektör firmalarının banka borçlarında yeniden yapılandırmaya gidileceği, bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yatırım, işletme ve seyahat acentelerinin kullandığı kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesi ya da yeniden yapılandırmasında kolaylık sağlanacağı ifade edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli kruvaziyer limanları, yat limanları, rıhtım ve iskeleler ile çekek yerleri gibi deniz turizmi tesislerinin Ekonomi Bakanlığı’nın teşviklerinden faydalandırılması da önlem paketi içinde yer aldı.
Çevreye duyarlı konaklama tesisi belgeli işletmelere verilen mevcut enerji desteğine ek olarak, su, atık su ve katı atık bedellerinde, bulundukları bölge itibarıyla en düşük tarife uygulanacağı aradaki farkların hazine tarafından karşılanacağı bildirildi.
9 başlıkta toplanan eylem planında bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ecrimisil bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden 3 yılda üç eşit taksitle ödenmesi konusunda gerekli düzenlemeler yapılacağı da yer aldı.
Bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, güvenlik güçlerinin turistik bölgelerde alınan önlemleri üç katına çıkardıklarını, önlemlerin turistleri mümkün olduğunca rahatsız etmemesi konusunda özen gösterileceği yönünde açıklama yaptı.
Turizm Eylem Planı’nın ötesinde turizmde kayıpları önlemek için yurtdışında yeni tanıtım kampanyaları başlatıldı. Devlet eliyle yürütülen tanıtım kampanyalarının yanında Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi turizm bölgeleri, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları da bu tanıtım kervanı içerisindeki yerini aldı ve bu kapsamda sayısız fuara katıldı.
Geçtiğimiz gün Bodrum’da BODER ve TÜRSAB’la bir araya gelen Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, turizmde yaşanan asıl sorunun güvenlik problemi olduğunu, yurt dışı iptallerin bundan kaynaklandığını dile getirdi. Bodrum’da yaptığı sektörel buluşma da turizmdeki karamsar havanın yavaş yavaş dağıldığını öne süren Öztürk, sezonun beklenildiği gibi yüzde 40 değil, yüzde 15-20 civarında kayıpla kapatılacağını söyledi.
Derken bugün öğle saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’dan turizm sektörünün yaralarını sarmak adına önemli bir açıklama geldi. Bakan Soylu açıklamasında; “Antalya ve Muğla illerinde 2015 yılında 9 ay çalışan 44 bin 753 kişi, eğer bu yıl da 9 ay boyunca çalışabilme kabiliyetine sahip olursa, biz bunların hem sigorta primlerini hem de maaşlarını, yani aylık ücretlerini ödeyeceğiz” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile birlikte turizm sektörü ve çalışma hayatına dönük yeni desteklerle ilgili basın toplantısı gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, turizm sektörü ve çalışma hayatına dönük yeni destekleri 5 ana başlık altında açıkladı.
Diğerlerini şimdilik bir kenarda tutarak bugün sadece turizm sektörüne yönelik uygulamanın ne olduğunu sizlere aktaralım.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 5 maddeden birinin “Sektörel İstihdamı ve Eğitimi Destekleme Programı (SİDEP) olduğunu ifade etti.
2015 yılında yapılan tespitlerde, toplam 44 bin 753 kişinin 3 aylık iş akitlerinin askıda olduğu tespit ettiklerini dile getiren Bakan Soylu “Antalya ve Muğla illerinde 2015 yılında 9 ay çalışan ve işleri 3 ay askıya alınan 44 bin 753 kişi, eğer bu yıl da 9 ay boyunda çalışabilme kabiliyetine sahip olursa, biz bunların hem sigorta primlerini hem de maaşlarını ödeyeceğiz. Bu 44 bin 753 bin kişinin İş-Kur maliyetleri 260 milyar TL” ifadelerini kullandı.
Bakan Soylu’nun SİDEP projesi büyük işletmeleri kapsadığı öne sürülen ve bu nedenle eleştirilen Turizm Eylem Planı’nın bir parçası. Ancak SİDEP projesiyle bakanlık “tesis boş” diyerek çözümü personel çıkarmakta bulan turizmcilerin önüne geçebilir…