Vali Çiçek, ‘Yok Öyle Bir Şey’ dedi
Geçtiğimiz günlerde CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ açıkladı:
Üstündağ, “Muğla’da göçmen istemiyoruz” dedi.
CHP’li vekil, Marmaris’e yaptığı ziyarette sürece ilişkin kaygılarını da dile getirdi.
Üstündağ, Göç İdaresi Başkanı ile Muğla’ya geldiğini, bu süreçte tek tek giden göçmenlerin toplu halde geri geleceğini, karpuz seçer gibi en vasıfsız olanların Türkiye’ye gönderileceğini, göçmenlerin bir kısmının da Muğla’ya da yerleştirilmek istenebileceğine dikkat çekti.
Üstündağ’ın bu açıklamasını önemsemiş, bu nedenle açıklamayı “Muğla’da göçmenleri istemiyoruz” başlığı ile manşete taşımıştık.
Aradan bir hafta geçti.
Üstündağ’ın Marmaris açıklamasına Bodrum’dan yanıt geldi.
Bodrumlu gazeteciler, ilçeyi ziyaret eden Muğla Valisi Amir Çiçek’e, CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ’ın gündeme getirdiği mülteci kampı iddalarını sordu.
Zira Üstündağ’ın açıklamaları kamuoyunda tedirginlik yaratmış ve yeni bir tartışma başlatmıştı.
Bu konudaki açıklama tam da zamanında geldi.
Gazetecilerin soruları üzerine Vali Çiçek, Muğla’da böyle bir kampın olmayacağını içişleri bakanının bizzat kendisinin Bodrum’da açıkladığını hatırlatarak “Böyle bir hazırlık yok. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanımız Bodrum’da toplantı yaptı. Ege’de bulunan valilerimiz, komutanlarımız ve emniyet güçlerimizle toplandı. Bakanımız kendi bizzat açıkladı. ‘Bodrum’da ve Ege’de mülteci ve sığınmacı kampı olmayacak’ dedi. Muğla’da da öyle bir durum yok” dedi.
Bu süreçte bir tek Güllük limanından geçiş olabileceğini ifade eden Vali Çiçek, Güllük’ten de geçiş olmadığını belirtti.
Muğla’dan karşıya geçen 50 kişinin iadesinin bile, başka bir bölgeden yapıldığını ifade eden Vali Çiçek, ne Bodrum’da ne Milas’ta ne de başka bir ilçede böyle bir kamp düşünülmediğini, böyle bir uygulama yapılmayacağını sözlerine ekledi.
Vali Çiçek, “Vatandaşımız duysun, yok öyle bir şey” demeye getirdi.
Vali Bey’in açıklamaları kamuoyunda mülteci kampı konusundaki tedirginliği tamamen ortadan kaldırmasa da yüreklere su serpti.
Zira Muğla, Suriyeli göçmenler ve mülteciler konusunda en ağır bedeli ödeyen iller arasında ilk sırada yer aldı. Dünyanın, özellikle Avrupa’nın Ege’de yaşanan dramatik duruma kayıtsız kalması, yok sayması, arkasından gelen uçak krizi, Muğla ekonomisini oluşturan iki temel sektöründen birisi olan turizm sektörünü felce uğrattı.
Bu süreçte üst üste gelen krizler, yaşanan terör olayları, Türkiye’nin güvenliğine gölge düşürdü ve rezervasyon iptalleri başladı.
Acil eylem planları, turizm destek paketi gecikmeden devreye sokuldu.
Bunun ötesinde mülteci krizine çözüm için yürütülen görüşmelerden sonuç alındı. Çetin pazarlık sonucunda AB ile 2018’e kadar 6 milyor euro’da anlaşıldı. “Türkiye’nin aldığı her bir Suriyeli için bir başka Suriyeli mültecinin Avrupa’ya alınması” işi çözdü.
Bu anlaşmayla mültecilerin Ege üzerinden özellikle de Muğla’dan, Bodrum ve Milas üzerinden Avrupa’ya gitme umudu kırılmış oldu.
Mülteci kaynayan kıyılar bir anda boşaldı, kıyılarda mültecilerden eser kalmadı.
Ancak mültecilerin gitmesi, otelleri doldurmaya yetmedi.
Suriyeli göçmenler ve mülteciler konusunda en ağır bedeli ödeyen ilin milletvekili olarak Akın Üstündağ, mülteci kampı açıklamasıyla bu konudaki kişisel kaygılarını dile getirdi.
Üstündağ, “Muğla’ya mülteci kampı kuruluyor” demedi.
“Kurulabilir” dedi..
Üstündağ’ın kamuoyunda karşılık bulan kaygılarına ilişkin yanıt beklenildiği gibi yüksek siyasetten değil, Muğla Valisi Vali Çiçek’ten geldi.
Vali Çiçek; “Yok öyle bir şey” dedi…