Bu ara kaçırdığım iki etkinlik var.
İlki Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Coğrafi Menşei sempozyumu, ikincisi ise Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odası Muğla Temsilciliği işbirliğinde düzenlenen doğalgaz paneli.
Her ikisine de rahatsızlığım nedeniyle gidemedim.
Her iki konuda yakından takip ettiğim konulardı, ancak olmadı.
İyi ki kurumların basın büroları var.
Onlardan gelen servisler sayesinde kaçırdığımız etkinliğin detaylarına yönelik bilgilere ulaşmamız mümkün oluyor. ‘Bu nedenle kurumların basın büroları her geçen gün daha da önem kazanıyor’ diyelim ve asıl konuya geçelim.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odası Muğla Temsilciliği işbirliğiyle doğalgaz konulu panel düzenlendi.
Bu panel, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 2014-2016 hizmet ve yatırım yıllarını kapsayan bilgilendirme toplantısı kadar önemliydi.
Zira doğalgaz ihalesini alan firma ile Muğla Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan teminat krizi doğalgazı sonrasında kamuoyunda bilgi kirliliği oluşmuştu.
Bu kirliliğin merkezinde ise büyükşehirin doğalgazı istemediği iddiası bulunuyordu.
Bir önceki yıl, aylardan Eylül ya da Ekim’di.
‘Doğalgaz konusundaki yalancı dolma’ başlıklı yazı bu süreçte geldi.
Yalancı dolma yazısıyla kamuoyunda oluşan bilgi kirliğinin önüne geçilmesini istemiştik.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Muğla Temsilciliği işbirliğinde düzenlenen doğalgaz paneli, kamuoyunun aydınlatılması açısından önemliydi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün burada yaptığı konuşmasına büyükşehir belediyesinin doğgalgaza karşı olduğuna dair yanlış bir algı oluşturulduğuna dikkat çekerek başladı. Vatandaşların doğalgazın ne zaman başlayacağını ne zaman biteceğini yönünde sorularla sürekli karşılaştıklarını aktaran Gürün, “Çalışmayı yapan firma ile bazı sıkıntılar yaşandı. Bütün bunlar yüzünden bir bilgi kirliliği oluştu. Doğalgazın Muğla’ya getirilmesi ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından çalışmalar başlatıldı. Bu süreçte belediyemizin hiçbir yetkisi, etkisi veya rolü yok. Biz ancak kazı izni alınan yerleri bilebiliyoruz. Buradan sonrası da firma yetkilisinin elinde. Bizim herhangi bir denetleme yetkimiz de yok.” dedi.
Belediye ile dogalgaz firması arasında yaşanan soruna açıklık getiren Başkan Gürün, kazı çalışması yaptılan yerlerin tekrar düzenlenmesi amacıyla ilgili firmadan teminat mektubu istediklerini belirterek şunları söyledi:
“1.5 milyonluk teminat mektubunun banka masrafı 21 bin lira. Firma teminat mektubu almak istemediği için konu başka yerlere saptırıldı ve sanki biz 1,5 milyon TL’lik teminat istiyoruz gibi vatandaşa aksettirildi. Bir dairenin doğalgaz dönüşüm maliyeti yaklaşık 6-7 bin lirayı buluyor. Uzun sürede kâra geçebileceğiniz bir yatırım. Mahalli Çevre Kurulu doğalgaz kullanımını zorunlu hale getirmek için karar aldı. Firmanın hangi mevkide ne zaman çalışma yapacağı belli değil. 15 gün sonra sizin mahallenize doğalgaz gelirse bağlatmak zorunda kalıyorsunuz. Ama kış mevsimi geçti, insanlar önümüzdeki kışın kömürünü aldı. Herkes hemen 6-7 bin liralık bir maliyeti karşılayamayabilir. Büyükşehir olarak doğalgaz kullanımının zorunlu tutulmasına, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için karşı çıktık. Zorunlu tutmak yerine teşvik etmeliyiz. Doğalgaz mutlaka kullanılmalı ama imkanı olmayanlar içinde kükürt oranı belirlenen kaliteli kömür kullanabilme imkanı da sağlanmalı”…
Başkan Gürün bu konuda yaşananları açık seçik ortaya koydu.
Biliyorsunuz 2016 yılı itibariyle Menteşe ilçesinde Muslihittin ve Karamehmet mahallelerinde doğalgaz çalışması kısmen tamamlandı.
Ancak diğer mahallelerde durum ne? Onu bilmiyoruz. Zira firmadan bu konuda yapılmış bir açıklama yok. Oysa firmanın projeye ilişkin açıklama yapması, kamuoyunu aydınlatması gerekirdi. Firma bu konudaki beklentileri ne yazık ki yanıtsız bıraktı.
Firma sessizliğini koruyabilir. Ancak Ak Partililer, özellikle milletvekilleri hükümetin ucuz enerji politikalarına yönelik yüksek hedefli bir projenin akibeti konusunda daha fazla sessiz kalamazlar.
Doğalgaz merkezi hükümetin yatırımıdır ve bu yatırım Ak Parti’nin seçim beyannamelerinde de ilk sıralarda yer almıştır. Bu proje Ak Parti’nin projesidir. Toplumsal memnuniyet yaratacak böylesi önemli bir projenin kentin konforunu arttırması, seçmen memnuniyeti yaratması beklenirken kentte huzursuzluk yaratmasının elbette siyasi sonuçları da olacaktır.
Bu noktada Muğla’da yürütülen doğalgaz projesinin akibeti sadece projeyi yürüten firmaya fatura edilmeyecektir. Doğalgaz projesi, Ak Parti hükümetin ucuz enerji politikalarının en önemli parçasıdır. Bunun ötesinde bir seçim vaadidir. Dolayısıyla tamamlanmamış ya da yarım kalmış doğalgaz projesinin akibeti başta milletvekilleri olmak üzere Ak Partili olan herkesi bağlar…