CHP’de bugün yapılacak eğilim yoklamasıyla 25. dönem Muğla Milletvekillerini de belirlenmiş olacak. 24. dönemde Nurettin Demir, Ömer Süha Aldan ve Tolga Çandar’ı milletvekili olarak meclise gönderen CHP’nin 7 Haziran genel seçimlerindeki yüksek hedefi milletvekili sayısını arttırmak, 3 olan milletvekili sayısını 4’e çıkarmak.
CHP yüksek hedefini gerçekleştirebilir mi?
Eğer koşullar yerine getirilirse CHP yüksek hedefini gerçekleştirebilir.
Bu koşulların ilk sırasında, bugün yapılacak olan eğilim yoklamasıyla oluşacak aday listesinin “görülen lüzum üzerine” değiştirilmemesi yer alıyor.
Eğer CHP genel merkezi sandığa yansıyan örgüt iradesine saygı duyarsa mesele yok.
Ancak CHP genel merkezi kontenjan uygulaması ile yetinmez, bunu yeterli görmez Muğla örgütlerinin belirlediği sıralamayı değiştirirse Muğla örgütlerinin yüksek hedefi yakalaması mümkün görünmüyor.
Zira Muğla’nın sıralama değişmesine tahammülü yok.
Sıralama değişirse, Muğla’nın yüksek hedefi tutturma şansı yok.
Bu durumda CHP bu seçim döneminde yerinde saymakla yetinebilir.
CHP’nin yerinde sayması, yani biri kontenjan 3 milletvekilliğinde kalması, 6 milletvekili bulunan Muğla’nın siyasi tablosunda bir değişime yol açabilir.
CHP’nin yüksek hedefini gerçekleştirmesinin önündeki ikinci koşul ise Ak Parti genel merkezi tarafından 7 Nisan’da belirlenecek milletvekili adayları.
Bize göre Ak Parti milletvekili adayları CHP’nin yüksek hedefi konusundaki başarısının ikinci etkeni. Aday adaylığı sürecinde sosyal medyadaki özensiz tartışmaları geride bırakan, İl Başkanlığı tarafından toparlanan Ak Parti’nin milletvekili adayları ve aday sıralaması bu açıdan önemli.
Ak Parti’de parti içi rekabet hem adayları hem de sıralamayı önemli hale getirse de belirlenecek adaylar ve sıralamalar dolayısıyla CHP’yi, MHP’yi ve diğer siyasi partileri çok yakından ilgilendiriyor.
Ak Parti’nin milletvekili adayları ve sıralaması CHP için neden önemli? Sorusunu siz sormadan biz yanıtlayalım.
Konuyu örnekleyerek açıklayalım.
Belirtelim ki bu konudaki düşüncemizi oluşturan Ak Parti’de milletvekili adayı olarak birinci sırada Prof. Dr. Yüksel Özden’in yer almasıyla, birinci sırada Nihat Öztürk’ün yer almasının doğuracağı siyasi sonuçlardaki farklılıklardır.
Yüksel Özden’in birinci sıraya oturmasıyla, Nihat Öztürk’ün birinci sıraya oturması aynı şey değildir. Sıralamanın doğuracağı siyasi sonuçlar farklıdır.
Her iki adaydan kaynaklanan siyasi sonuçlar genel seçmen yapısı içerisinde değerlendirilse de gerçekte iş böyle değildir.
İki milletvekili bulunan Ak Parti’nin bugüne kadar ulaşan parti içi rekabetten kaynaklanan sorunları 7 Nisan’da belirlenecek aday sıralaması ile kısmen son bulacaktır.
Ak Parti için sorun işte bu noktada başlayacaktır.
Belirtelim ki Ak Parti adayları ve sıralaması bizim için kendi içinde ayrı bir yazı konusudur.
Bugün bir şekilde bunu da yapıyor olmak istemeyiz.
Bugün CHP’nin yüksek hedefinin önündeki ikinci koşulun Ak Parti’nin aday tercihlerine bağlı olduğuna dikkat çekmeye çalışıyoruz.
Yukarıda ifade ettik, bir kez daha yineleyelim.
Bugün eğilim yoklamasıyla sandık başına gidecek CHP’nin 7 Haziran genel seçimlerindeki yüksek hedefi 4 milletvekilliğidir.
Muğla CHP örgütlerinin yüksek hedefini gerçekleştirebilmesi için iki koşul gereklidir.
İlki sandıktan çıkan milletvekili sıralamasının değişmemesi, örgüt iradesine saygı gösterilmesi, ikincisi de Ak Parti’nin milletvekili adayları ve adayların sıralamasıdır.
Her iki koşulda CHP için önemlidir.
Ancak ilk koşul yani sandıktan çıkan sıralamanın değişmemesi CHP’nin kendi iç koşulları anlamında ikinci koşuldan daha da önemlidir.
Bu süreçte ne olur? Bilmiyoruz.
Bildiğimiz; 7 Haziran 2015 milletvekili genel seçim sonuçlarının siyasi partilerin aday tercihleri ve kendi içinde oluşturduğu zafiyetler üzerinden yürüyeceği…