Yazının “Lokmalar Kimin İçin Dökülüyor” başlığı dikkatinizi çekmiştir. Ak Parti İl kongresi öncesine dönelim istiyorum. Cumartesi günü yapılan kongre öncesinde, yanılmıyorsan bir yada iki gün, yeni hizmete açılan il binası önünde “Lokma Dökülür”. İddialara göre il binası önünde dağıtılan ve il başkanlığı tarafından organize edilen lokmanın şekeri; “Kıvamı iyi tutsun” diye İlçe Başkanı Avukat Mustafa Çelebi tarafından alınır. Muhabir arkadaşlar getirmişti, ben lokmadan bir iki tane yedim, yani lokmadan tattım! Hakikaten kıvamı tam yerindeydi! Dört dörtlüktü. Allah Kabul Etsin… Kongre öncesi il hizmet binasının önünde lokma dökmek, mizahı güçlü bu kentte sadece bir “Hayır işi” olarak görülmedi tabi… Siyasi mizahını kendi baldırından çıkaran bu kentte elbette dökülen lokmanın başka anlamları da olmalıydı. İddiaya göre bu öyle “Sıradan bir lokma” değildi. Lokmanın “Şekeri” İlçe Başkanı Avukat Mustafa Çelebi’den, “Hamuru” ise İl Başkanı Nihat Öztürk ve ekibinden. Yani anlayacağınız lokma iki siyasetçinin ortak çalışmasının ürünüydü. İl Başkanı Nihat Öztürk’ün yeni listesinde yer alamayan eski listenin siyasetçileri lokmanın kendileri için döküldüğünü daha kongre öncesi anladıklarını iddia ederler. Yine iddiaya göre bu defa siyasi meftalara “Helva yerine lokma” dökülür. Lokma dökülürken gören ve bunu hiç “hayra yormayan” liste dışı siyasetçileri bu duruma bir türkü yakarlar. Türkü; “Lokmalar Döküldü, Bize Yol Göründü” şeklinde, şıngırdaklı bir göbek havasıdır. Kendilerine yol göründüğünü iddia eden liste dışı siyasetçilere oturup bu “Kıvamlı lokmaları” bir güzel mideye indirmekten başka çare kalmamıştır.
Durum manilerle dile gelir.
“Çaya vardım çizmeye
Yar bulamadım gezmeye
Çok hovarda aldattım
İpek mendil vermeyle…
Bastım çürük tahtaya
Ebe gelmiş sarmaya
Ben ebeyi neyleyim
Doktor gelsin bakmaya…
Lokma yiyenine afiyet olsun, yedirenlerin de keselerine bereket! Allah Kabul Etsin…
***
2014 yılında yapılacak olan Büyükşehir Belediye seçimlerini alacaklarını iddia eden Ak Parti’nin yeni bir il teşkilatı var ve parti Büyük Şehir seçimlerine bu kadroları ile gidecek. Hemen belirtelim. Siyasi partilerin Büyük Şehir ile ilgili yaptıkları ulu orta açıklamaları özensiz sloganlar olarak değerlendiriyoruz. Bu söylemlerin bir derinliği yok. En azından şimdilik. Şu an bizim için “önemsiz birer temenni” olmaktan başka bir anlamı bulunmuyor. Önümüzdeki günlerde stratejik planlama yapılır, yol haritası çizilir, siyaset “mevsimsel hastalıktan” kurtulur, bizim de bu konudaki fikrimiz değişir.
***
Siyaset; ahlakı oluşturan genel değerlere uygun bir eylem biçimidir. Bir değerler bütünü olarak nitelendirilen siyaset iyiyi gerçekleştirmeyi amaç edinen eylem türüdür ve siyasi partiler hedefleri olan kurumlardır. 2014 yılında yapılması planlanan Büyük Şehir statülü yerel seçimlerde her siyasi oluşumun seçimi kazanma hedefi bulunmaktadır. Şimdiden uyaralım. Bu süreçten sonra partisinin önüne hedefler koyan yerel siyasetçiler, hedeflerini açıklarken “siyasetin insan masumiyetini kaybettiren bir unsur” olduğunu gözden kaçırmasın. Açıklama yapıyoruz diye kimse “masumiyetini” kaybetmesin.
***
Büyük Şehir ile ilgili kamuoyunun uzun süredir beklediği haber dün akşam saatlerinde kentin gündemine düştü. Büyük Şehir uygulaması ile İçişleri Bakanlığı’nın aldığı karar kamuoyunun bilgisine sunuldu. Basında yer alan bilgilere göre Muğla da 36 Belde kapanacak. Büyükşehir yapılacak iller arasında yer alan Muğla’da kapanan ve Bucak merkezi yapılan beldeler belirlendi. Uygulamaya göre il sınırları içindeki 50 beldeden 36′sı kapatılıyor, 14 Belde ise Bucak merkezi haline getiriliyor. Bu uygulama ile kentin seçim bölgeleri değişti! İlin en önemli seçim bölgesi olan Bodrum ve Fethiye’de 8′er belde kapanacak. Milas’ta 3 belde artık yok ve Marmaris’te sadece Bozburun yerleşkesi kalıyor. Diğer ilçelerde de durum aynı. Siyasi süreci iyi değerlendirene lafımız yok. İnanıyoruz ki bu süreçte yatıp yuvarlanacak, işine gücüne bakacak siyasetçi ve teşkilatlar için birileri de mutlaka “Lokma dökecektir”…