MUÇEP’İN SONUÇ BİLDİRGESİ’NDE NELER VAR?
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) 12. Olağan Meclis Toplantısını Milas’ta gerçekleştirdi. 17 Mart’ta gerçekleştirilen toplantının ardından MUÇEP, bir sonuç bildirgesi yayınladı.
MUÇEP Medya Komisyonu eliyle bildirge bize de ulaştı.
Kamuoyunun bilgisine sunulan bildirgede şu başlıklar öne çıktı:
“Sadece kıyılar değil doğa alanları da korunmalı”
Muğla kıyılarına yayılmış koruma alanları, sadece Türkiye ölçeğinde değil tüm Akdeniz ölçeğinde çok önemli büyüklükte ve kesintisiz bir koruma alanı zinciri oluşturmaktadır. Ancak kıyılara sıkışmış bu koruma bütünlüğünün karşı karşıya kaldığı önemli risklerden biri, gerisinde kalan dağlık bölgelerin herhangi bir doğa koruma çerçevesine sahip olmamasıdır. Doğa Derneği tarafından 2006 yılında tamamlanmış olan ‘Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’ kitabında bu alanlardan 5 tanesi (Batı Menteşe Dağları, Sandras Dağı, Gölgeli Dağları, Doğu Boncuk Dağları, Girdev Gölü ve Akdağlar) Önemli Doğa Alanı olarak tespit edilmiştir. MUÇEP’in sadece korunan kıyı alanlarında değil, Muğla bütününde ve etki alanında kalan doğal alanların tümünde takip ve kontrol çalışmalarını yürütmesi ve bu amaç doğrultusunda ihtiyaç duyacağı yerel katılım ve desteği sağlaması gerektiği vurgulandı.
“14 işletme MUÇEV’e verildi”
Muğla kıyı alanlarından bilinen 14 adedinin işletmesinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Muğla Valiliği ile birlikte kurdukları MUÇEV Ltd. Şti. unvanlı şirkete ihale bile yapılmadan, bir protokolle verilmiştir. Bu protokollerden Akyaka Kadın Azmağı ve İztuzu bölgesine ait olanların idare mahkemesi kararlarıyla, MUÇEV’in yönetmelikte belirtilen kamu yararına dernek veya vakıf olmadığı gerekçesiyle iptal edilirken bu kararlardan biri Danıştay tarafından onanmıştır.
“Danıştay kararları”
Danıştay ayrıca, MUÇEV Ltd. Şti.’ne devir işlemine dayanak gösterilen yönetmeliğin 65. maddesini de iptal etmiştir. Danıştay’ın bu kararlarından sonra, MUÇEV’le imzalanmış ve imzalanacak tüm protokollerin hukuki dayanağının kalmamıştır. MUÇEV LTD. ŞTİ ile imzalanmış olan ve hukuka aykırılığı kararlarla tescil edilen mevcut tüm protokollerin iptali talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapılarak, bu taleplerin reddi halinde, dava açılması kararı alındı.
“Yatağan Kırıkköy Termik Santrali”
Muğla 4 adet termik santralle beraber turizmi daha ne kadar sürdürebilir? Muğla Büyükşehir, Yatağan Belediyeleri ve 40 km etki alanına giren Bodrum, Marmaris Belediyeleri, tüm partiler ve STK’ların ortak deklerasyonla bu santrallerin yapımına ‘dur’ demesi için, girişimde bulunma kararı verildi.
“Dünya Ralli Şampiyonası parkurları”
Türkiye Otomobil Federasyonu Başkanı (TOSFED) Serkan Yazıcı tarafından açıklanan, 7 yıl aradan sonra yeniden Türkiye’ye gelen Dünya Ralli Şampiyonası’nın 2018’in Eylül ayında Muğla’nın Marmaris ve Ula ilçelerinde gerçekleşeceği öğrenilmiştir. Marmaris-Hisarönü-Bördübet-Karacahisar-Ula-Emecik’de doğanın göbeğinde kurulacak parkurlar, Yaban Hayat Alanları, Arıcılık Alanları, Tarım Alanları ve Balıkçılık Alanlarını tahrip edecektir. Geçen yıl yerel halka ve çeşitli dernek ve platformlara parkur ve takvim için görüşlerimizin alınarak tasarlanacağı özellikle söylenmişken, bu sene valilik talimatı ile bildirimler yapılmaktadır. MUÇEP olarak bu bağlamda, ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçerek alternatif öneri ve görüşlerin sunulmasına karar verildi.
***
“Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) neyin mücadelesini veriyor?” diyenler, neyin yapıldığını merak edenler platform tarafından yayınlanan sonuç bildirgesinde yer alan ifadelerden umarız ‘ne yapılmak’ istendiğini anlamışlardır.