MUĞLA’DA NE OLUR?
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili genel seçimine yönelik süreç daha tamamlanmadan, daha hükümet kurulmadan 2019 yılında yapılması planlanan yerel seçimlerin erkene alınması tartışması başladı.
Ankara kulisleri hareketli ve bu hareketlilik siyasi partilere de sıçramış durumda.
Erken seçim şimdilik iddia olarak ortaya atılsa da siyasi partilerden bu yönde açıklamalar geliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yerel seçimlerin erkene, 1 Kasım’a çekilmesinin doğru olacağı yönündeki açıklaması tartışmayı hararetlendirdi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın, CHP Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün’e taziye ziyaretinde “Yerel seçimlerin erkene, aralık ayına alınması ile ilgili görüşünüz ne olur” sorusuna Tüzün’ün “CHP, seçimden kaçmaz. Ancak böyle bir karar alınacaksa, bu kararın Türkiye yararına olup olmadığını yetkili kurullarında tartışır. Şu an için bizim gündemimizde yerelde erken seçim yok. Diğer partilerin de desteğiyle eğer meclisten bu yönde bir karar çıkarsa, biz de adımlarımızı ona göre atarız. Biz, AKP’nin oyununa gelmeyiz. Eğer, bir oyun kurulacaksa, oyunun kurallarını CHP belirler” yanıtı tartışmalara gerekli olan zemini sağlamış oldu.
Bunun ötesinde CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, 24 Haziran seçimlerine Cumhur İttifakı çatısı altında giren AK Parti ile MHP’nin uzlaşamayacaklarını ve yeni bir erken seçim kararının alınacağını iddia etti.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise Ak Parti’nin kongresini 18 Ağustos’a almasını erken seçime bağladı. Yarkadaş yerel seçimlerin 4 Kasım 2018 tarihinde olacağını öne sürdü.
Basında İYİ Parti yönetiminin erken seçime gerek duyulması halinde karar alabileceği, HDP kulislerinde de erken seçimin tartışıldığı yönünde haberlere yer verildi.
Hatırlanacaktır.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 24 Haziran erken seçimleri öncesinde; “Şimdi teklif ediyorum, demokrasiyi koruyalım. 17 ay beklemeyelim, yerel seçimler için buyurun gelin, seçimleri erken yapalım. 17 ay beklemek anlamını kaybetmiştir. Şunu söyleyebilir; seçimleri erken yapacağız da anayasa hüküm var 400’ü bulamayız. Söz, getir kardeşim, anayasayı değiştirelim, erkene alalım. El mi yaman, bey mi yaman, çıksın ortaya. Kim milletten kaçıyor, kim kaçmıyor çıksın ortaya. Demokrasiyi artık daha fazla katletmeyelim. Seçime gidelim, gerçekler çıksın ortaya. Açıkça sana meydan okuyorum, gel kardeşim seçimi yapalım” açıklamasıyla yerel seçimleri erkene çekme çağrısı yapmıştı.
İşin aslı CHP, yerel seçimlere ilişkin diğer partilere göre daha hazırlıklıydı.
İl ilçe örgütlerine hazır olun talimatı verilmiş, ötesinde kurullar oluşturmuştu.
Siyaset yerel seçimlerin erkene alınmasını konuşurken Ak Parti iktidarı yerel seçimler yerine genel seçimleri öne çekerek CHP’nin bu hazırlığını boşa çıkardı.
Bilindiği gibi; yerel seçimler 5 yılda bir yapılıyor.
Yerel seçimlere yönelik değişiklik yapılabilmesi için mecliste 400 milletvekilinin oyu gerekiyor.
Ak Parti ile MHP’nin milletvekili sayısı 344.
Yani seçim tarihi değişikliği için CHP’nin oyu gerekiyor.
Erken seçim meclise gelir mi?
CHP değişiklik için gerekli sayıya ulaşacak desteği verir mi?
Bekleyip görmek gerekiyor.
Peki.
Eğer meclisten 2019 yerel seçimlerinin erkene alınması kararı çıkarsa (!)
Muğla’da ne olur?
Özellikle CHP’de, kimler belediye başkan adaylığını açıklar?
Mevcut belediye başkanları yeniden aday olur mu, ötesinde aday gösterilir mi?
Gösterilirse kaçı gösterilir?
Yarın devam edelim…
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir.