ZEYTİNYAĞI
AVM raflarındaki bilemeyiz.
İhtiyacını Milas’tan ya da yerel üretimlerden karşılayanlar için bu sene zeytinyağı daha bir değerli olacak.
Nereden mi biliyoruz?
Geçtiğimiz günlerde Milas Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen üretici ve sektör bileşenlerinin katıldığı toplantıdan.
Bilindiği gibi Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi 2018-2019 üretim sezonu için Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Heyeti ürün tespit çalışması başlattı.
Milas’ta gerçekleştirilen Güney Ege toplantısı zeytinyağı rekoltesine (yıllık ürün) yönelik gerçeği ortaya çıkardı.
Toplantıda zeytin ağacının meyveye döndüğü aylarda gelen yoğun yağış sonrasında oluşan nemli hava, haşere ve mantar hastalığı gibi nedenlerle bu sene üretimin yüzde 10 civarındaolacağı açıklandı.
Üretici ve sektör temsilcilerinin Milas bazında yaptığı araştırmanın paylaşıldığı toplantıda Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, önemli açıklamalar yaptı.
Atıcı şunları söyledi:
“Benim şahsi fikrim belirleyeceğimiz rekoltenin yağ oranları düşük çıkabilir. Nedeni şu kilogram başına zeytinyağı oranı düşük. Tabi bu zeytin ne zaman fabrikaya girer o zaman sonuçlar daha net ortaya çıkar. Hasadın gecikmesi de zeytindeki yağ oranının düşmesine neden oluyor. Bu gibi faktörler de zeytinyağı rekoltesini etkileyecektir. Geçen yılki yüzde 60 rekolte tahminimizi, sahada gördüğümüz zeytinlikler için söylemiştik. Benim tahminimce dolu yılda 22 bin ton zeytinyağı olduğunu düşünürsek eğer bu yıl yüzde 10 dolulukla birlikte ilçemizde 2200-2500 ton yağ çıkacağını düşünüyorum”…
Aynı toplantıda S. S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Kamil Gül, zeytinyağı rekoltesine yönelik yapılan öngörülerin tahmin olduğuna dikkat çekerek durumun daha vahim olduğuna işaret eden bir açıklama yaptı.
Gül, şunları söyledi:
“Ben bu yıl zeytin göremiyorum arkadaşlar. Duyumlarımıza göre bölüm-bölüm Bafa Gölü kenarında, Ören’de, Kazıklı’da az da olsa zeytin olduğu görülüyor”…
Aynı türde bir üçüncü görüş ise memecik türü zeytinlerinden ürettiği zeytinyağı ile marka değeri yaratan,dünya çapında ödüller kazanan Ali Osman Menteşe’den geldi.
Menteşe, önümüzdeki hasat döneminde ciddi oranda rekolte düşüşü yaşanacağını öngördüğünü ifade etti.
Toplantıya katılan teknik düzeydeki katılımcılarda aynı türde görüşleri ortaya koydu.
Buna göre;Zeytin ve zeytinyağı üretimiyle bölge ekonomisine büyük katkı koyan, verimli yılda22 bin ton zeytinyağı üretme kapasitesine erişebilen Milas’ta bu yıl üretimin 2 bin 500 ton civarında olması bekleniyor.
Bu öngörülemeyen bir düşüş.
Biliyoruz ki tıpkı Milas gibi il genelinde de durum, üç aşağı beş yukarı aynı.
Milas zeytinyağı üretim kapasitenin yüzde 10’a düşmesi sadece yerel tüketiciyi etkilemeyecek.
Memecik Zeytini patenti, Milas Zeytinyağı markası ile üretim yapan birçok firmanın üretimini de etkileyecek.
Milas markasıyla büyük-küçük market raflarına daha yeni girebilmişken üretimde yaşanan düşüş, umarız sektörün yüksek hedefine giden yolunu tıkamaz.
Bir tespitle sonlayalım.
Muğla Ticaret Borsası verilerine göre;Aralık 2017’de kilo bazında 2.35 TL’den işlem gören zeytin, bugün kilo bazında 13 TL’den işlem görüyor.
‘Düşük rekolteürün fiyatını yükseltir’ gerçeğinden yola çıkarsak, Muğla Ticaret Borsası’nda uzun süredir kilo bazında 10 ile 14 TL’den işlem gören ham zeytinyağının fiyatı,rekoltedeki düşüş nedeniyle kanat takıp uçabilir…
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir.