YATAĞAN
Tarih 23 Eylül 2016.
O tarihte Yatağanlı Gazeteci Hüseyin Kocabıyık, “Yatağan’da bir tane alkollü restaurant bulamazsınız” başlığı taşıyan bir yazı kaleme almıştı.
Yazıyı okurken hem üzülmüş hem de gülmüştük.
Böylesi önemli bir sosyal veriye kayıtsız kalmamış bu yazının üzerine bizde“Yatağan’da Büyük Dönüşüm” başlıklı bir yazı kaleme almış şu satırları paylaşmıştık:
“Hüseyin Kocabıyık ağabeyimizin yazısını okuduktan sonra Yatağan’da bir kaç dostumuzu aradık.‘Nedir bu durum?’ diye sorduk. Durum ne yazık ki; Hüseyin ağabeyimizin dediği noktaydı.Ancak içlerinden bir tanesi, CHP’li olanı bu durumun normal karşılanması gerektiğini dile getirdi. ‘Nasıl yani?’ diye sorduk. Yatağan’ın muhafazakârlaştığını öne süren CHP’li dostumuz şu ifadelerle olaya açıklık getirmeye çalıştı: Yatağan’da son yerel seçimde (2014) yüzde 34,3 oy oranıyla CHP 10 bin 875 oy aldı. Ak Parti ise yüzde 33,4 oranla 10 bin 567 oy aldı. CHP ile Ak Parti arasında oy farkı 308. Bu bizim Yatağan olarak hem siyasal hem de fiziki şartlar açısından muhafazakâr bir yönetime hazır olduğumuzu gösteriyor. 300 oy dediğin; bir mahallenin bir sokağıdır. Böl ikiye, 150 oydur. Evvel Allah önümüzdeki ilk belediye seçimlerinde bu iş tamamdır’. Yani gazeteci kardeş senin anlayacağın Yatağan dönüşüme hazırdır”…
2016 Eylül ayından 2018 Eylül ayına, Yatağan’da bir restoran açıldı mı?
Bilmiyoruz.
Bildiğimiz 2018 Eylül ayında Yatağan’da CHP’den 8 ismin belediye başkan aday adayı olduğu.
Gittikçe muhafazakârlaşan, ilçeler arasında en çok aday adaylığı başvurusu rekoru kıran Yatağan’da; Ali Akalp, Ali Irgat, Cemal Gürpınar, Hasan Haşmet Işık, Kemal Özler, Eyüp Katırcı, Halil Arslan ve Mesut Günay belediye başkan aday adaylığı başvuru yaptılar.
O süreçte belediye başkanlığı için 8 başvuru yapılırken belediye meclisi için hiç başvuru yapılmaması ilgi çekmişti.
İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, başvuru yapılmayan ya da yeterli başvuru yapılmayan bölgelere bir formül bulacaklarını ifade etmiş olsa da Yatağan’da belediye meclis üyeliği başvurusunda bulunmayı düşünenler belediye başkan adaylarının belirlenmesi beklemişti.
Sonuçta o gün geldi çattı.
CHP genel merkezinden gelen bir komisyon, ilçe belediye başkan aday adayladır ile tek tek görüştü. Kamuoyunda Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık’ın yeniden aday gösterilmeyeceği beklentisi hâkimdi. O sürecin öne çıkan ismi Mesut Günay’dı. Ancak Yatağan CHP belediye başkan adayı olarak Halil Arslan ismiaçıklandı. Açıklama ile Yatağan siyasetinde dengeler değişti. Mevcut başkan Hasan Haşmet Işık’ın aday gösterilmemesi, ötesinde toplumdaki Mesut Günay beklentisi ve Orta Muğla merkez siyasetinin etkinliği CHP tabanında tartışma başlattı.
Haşmet Işık’ın yeniden aday gösterilmemesine tepki olarak başka partiden aday olacağı öne sürülse de Haşmet Başkan, partisinde kaldı. Aday gösterilmeyen diğer belediye başkanları Ali Acar ve Hasan Karaçelik gibi başka partiden aday olmadı.
Ancak Halil Arslan’ın aday tanıtım toplantısında partisinde kaldığı için kendisine methiyeler düzülen Hasan Haşmet Işık’ın yakın çevresine; “Bu kadar övgüyü hak ediyorduk, neden aday göstermediniz?” şeklinde serzenişte bulunduğu iddia edildi.
İddia Orta Muğla kulislerine kadar yansıdı.
Seçim sattı mahallinde Haşmet Başkan bazı diğer CHP’li aday adayları gibi açıkça diğer partilerin adaylarını desteklemedi.
Derken propaganda süreci başladı ve 31 Mart’ta sandıktan Cumhur ittifakı Adayı Ak Partili Mustafa Toksöz çıktı.
Toksöz’ün seçimi kazanması bizim için sürpriz olmadı. Zira seçim öncesi yapılan hesaplamalarda birçok ilçede Cumhur ittifakıoy oranının Millet ittifakının üzerinde çıktığı görülmüştü.
Bu konuda gerekli uyarılar yapıldı (!) ancak uyarılar karşılığını bulmadı.
Sonuçta CHP Yatağan’da seçimi kaybetti ve seçim kaybı Hasan Haşmet Işık’a fatura edilmeye çalışıldı. Haşmet Başkan bunun üzerine kendi sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “31 Mart seçimleri sonuçlanmıştır.CHP İstanbul,Ankara, Mersin,Adana, Antalya gibi çok önemli şehirleri alırken,48 yıllık CHP iktidarı, Yatağan’da ne yazık ki kaybetmiştir. Sonuçtan son derece üzgünüm. Kaybedilmesi noktasında şahsıma yapılan haksız suçlamaları kabul etmiyor, son derece mesnetsiz buluyorum.Ben, partime destek verdim ve bir kişi çıkıp bunun aksini iddia edemez! Ben kimsenin yapamayacağını yaptım; 1999 dan bu yana bana destek vermeyen, karşımda çalışan insanlara rağmen,4 dönem CHP ‘den belediye başkanlığı yapmış bir kişi olarak bana yakışan tavrı gösterdim. Sonuçtan üzgün ama vicdani olarak rahatım”…
Evet, Yatağan’da 48 yıllık CHP iktidarı 31 Mart yerel seçimleri ile sona erdi.
Yatağan, CHP’nin 31 Mart kayıpları listesinde yer alırken Cumhur İttifakı Adayı Ak Partili Mustafa Toksöz, Yatağan’ın yeni belediye başkanı seçildi.
Toksöz mazbatasını aldı, koltuğa oturdu ve ne yazık ki Atatürk posteri kriziyle kötü bir başlangıç yaptı.
Seçimi kazananlara lafımız olmasa da yaşanan krize edecek lafımız var.
Bildiğimiz kadarıyla Mustafa Toksöz, Yatağan Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi.
Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten rahatsızlık duyduğunu sanmıyoruz.
Elbette 48 yıl sonra seçimi kazanmak önemli. Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, Yatağan’ın lider yöneticisi olarak Ak Parti seçmeninin zafer sevinci ile muhafazakâr demokrat seçmende hastalığa dönüşen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da hiç hoşlanmadığı bilinen lider dalkavukluğunu birbirinden ayırmalı.
Bu anlayışın Milas’ta propaganda sürecinde bir sosyal medya paylaşımı ile seçimi riske ettiği göz ardı edilmemeli.
Sonuç itibariyle Başkan Toksöz, kendisine oy veren-vermeyen herkesin belediye başkanı olduğunu unutmamalı.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.