Bodrum mu Milas mı?Bu eski bir tartışma konusudur.
Her ikisi de Muğla’nın ilçesi olan bu iki yerleşke arasındaki “Bodrum mu, Milas mı?” tartışması, ilk olarak bölgeye havaalanı yapılmasıyla yaşanmıştı.
Turizmin lokomotif kentlerinden birisi olan Bodrum’a havaalanı yapılması Başbakan Turgut Özal’ın projesiydi. Özal, Milas Ekinanbarı mevkiine yap-işlet-devret yöntemiyle havaalanı yapılması kararı almış, ancak çevrecilerin; ‘kuş nesli yok olacak, balıklar zarar görecek’, mühendislerin ise; ‘orası bataklık, bataklığa havaalanı yapılmaz’ tepkisi nedeniyle havaalanı yapılamamıştı. Özal’ın ardından Süleyman Demirel gelmiş, ihaleyi alan firmanın işi bitirememesi nedeniyle o da havaalanını bitirememişti. Daha sonra Tansu Çiller Başbakan olmuş, ihale başka firmaya devredilmiş ve havaalanı tamamlanmıştı. Ancak havaalanın adı sorun olmuştu. Önce Milas daha sonra da Bodrum adı verilmesi tartışmayı alevlendirmişti. DYP’li bakanlar ‘Bodrum’a havaalanı yaptık’ deyince yuhalanmışlardı.
Havaalanı Milas-Bodrum arasındaydı. Ancak terminal ve pist Milas ilçe sınırları içindeydi.
Havaalanına Bodrum adının verilmesi Milas’tan gelecek DYP oylarını etkileyecekti. Sonuçta Bakanlar Kurulu kararıyla havaalanına Milas-Bodrum Havaalanı adı verildi.
Bu kararla tartışmanın ulusal boyutu bitmiş gibi görünmüş olsa da yerel boyutu devam etmişti.
Havaalanı adının Milas olmasını isteyen Milaslılar, Tansu Çiller’e tepki göstermiş, ötesinde Refah Partisi koalisyonundan rahatsız olan bazı DYP’li yöneticiler, hükümetten yeterince hizmet alamadıklarını öne sürerek partiden istifa etmiş, hatta adı verilen caddeden Tansu Çiller adı yazan tabela indirilmişti.
Bu girizgâhın nedeni şu: Geçtiğimiz hafta içinde yaşanan bir gelişme ‘Bodrum mu, Milas mı?’ konusunda hafızamızı tazeledi. Bizi tartışmanın başladığı 90’lı yıllara götürdü.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Milas Emlak Müşavirleri Derneği yöneticilerine Milas’ın Bodrum olarak değil, Milas olarak tanıtılması çağrısında bulundu.
MİTSOYönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, konuya dikkat çeken açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Her fırsatta, her ortamda Milas’ı tanıtmaya çalışıyoruz. Uçak firmalarının dergilerinde Milas’ın tarihi ve turistik yerlerini tanıtan yazıların yayınlanmasını sağladık. Milas Bodrum Havalimanına Milas’ı tanıtan afişlerin koyulmasını gerçekleştirdik. Milas ürünlerinin tanıtımı için de çalışmalarımız devam ediyor”…
Özer, pek çok emlakçının Milas ilçe sınırları içindeki birçok taşınmazın ‘Bodrum’ diye pazarlamaya çalıştıklarına da dikkat çekerek, “Bizim Milas’a sahip çıkmamız gerekiyor. Uçaklardaki anonslarda bile Bodrum Havalimanı denilince hemen tepki gösteriyor ve Milas-Bodrum Havalimanı olarak düzeltilmesini istiyoruz. Aynı duyarlığı emlakçılarımızdan da bekliyoruz. Verdikleri ilanlarda Milas ilçe sınırları içindeki yerler için lütfen ‘Bodrum’ denmekten vazgeçilsin, Milas denilsin” dedi.
Milas Emlak Müşavirleri Derneği (MEMDER) yöneticileri de bu konuda hassas olduklarını ve Milas’ı en iyi şekilde tanıtmak istediklerini, tüm üyelerinden Milas’ın Milas olarak tanıtılmasına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak Başkan Özer’e destek çıktı.
Başkan Özer’in ‘Milas’ hassasiyetini anlamak mümkün.
Zira Milas, kendi marka değerlerini oluşturma çabasıyla öne çıkan bir kent.
Tarım ve gıda ürünleri (zeytin/zeytinyağı) başta olmak üzereMilas halılarına yönelik alınan coğrafi işaretler,Milas Süt Birliği’nin örnek uygulamaları, su ürünlerine yönelik üretim kapasitesi, Hekatomnos anıt mezarının Milas tanıtımının merkezine konması, Milas’ın üretim değerlerinin markalaşması konusunda atılan adımlar, yapımında sona gelinen ve yakın bir tarihte sanayi parsellerinin tesliminin yapılacağı Organize Sanayi Bölgesi, Milas’ın Milas olarak tanınması ve markalaşması yönünde olumlu girişimler.
Bodrum kendi marka değerini oluşturmuş, bir turizm destinasyonu.
Hem Muğla için hem de Türkiye için çok önemli bir değer.
Bodrum’la yan yana yanaşık düzende bulunan Milas’ı sadece bu destinasyona lojistik destek veren bir nokta olarak görmek, büyük yanlış.
Milas bunun ötesinde kendine özgün değerleri olan bir kent.
Milas’ın Hekatomnos’u, Bodrum’un Mouselum’u kadar,
Milas’ın zeytini, Bodrum’un mandalinası kadar değerli.
Milas’ı Bodrum etiketiyle pazarlayarak fırsatçılık yapanlar, bu fırsatçılıktan dönemsel avantaj elde ediyor olsalar da Milas’a haksız ediyorlar.
MİTSO Başkanı Reşit Özer’in bu haklı talebini desteklediğimizi belirtelim ve Milas’ın ‘Milas’ olarak markalaşmasının sorumluluğun önce Milaslılarda ve Milaslı kurumlarda olduğunu hatırlatarak sonlayalım.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.