Dün bu köşeden kaleme aldığımız “CHP’de Dananın Kuyruğu Koptu” başlıklı yazıya kaldığımız yerden devam edelim. Uzun bir süredir yerel seçimlerde belediye başkan adaylarını atama yolu ile belirleyen CHP’nin bu yöntemi terk etmesini ve bu gün geldiği noktayı “dana ve kuyruk” ilişkisi ile size anlatmaya çalışmıştık. 
CHP yüksek siyasetinin belediye başkan adaylarını hangi yöntemle belirleyeceğinin kararını verdiğine dikkat çektiğimiz yazıda, son Parti Meclisi toplantısında aday belirleme yetkisinin Merkez Yürütme Kuruluna verildiğini, adayların MYK tarafından gerekli görülen şekilde anket ve eğilim yoklaması ile belirleneceğini ifade etmiş, karar sürecinde il başkanı, il milletvekilleri ile il denetmen milletvekillerinin düşüncelerinin alındıktan sonra yöntemin belirlendiğine vurgu yapmıştık.
***
Dananın kuyruğu koptu’ yazısında Muğla CHP örgütlerinin ön seçim istekli yüksek beklentisinin nihayet sonuç verdiğini, partinin Muğla’da belediye başkan adaylarını ‘Eğilim Yoklaması ve Anket’ yöntemi ile belirleyeceğini bu köşeden duyurmuştuk.
Tüm bunları bir yerimizden uydurmadığımızı ifade ederek yazıya kaldığımız yerden devam edelim ve bizi yöntem konusunda sonuca taşıyan süreçten ve ipuçlarından bahsedelim.
***
Bu süreçte CHP yüksek siyasetinde yer alan siyasi aktörlerin basına yansıyan tüm açıklamalarını çok yakından takip ettik. Açıklamalarda yer alan ipuçlarını yan yana getirdik. Mutlaka bu süreçte sizlerde olayları ve açıklamaları yakından takip etmiş, nefesinizi tutmuş ve yüzünü Ankara’ya çevirmişsinizdir. Biz yine de yöntem konusundaki kararın ipuçlarını taşıyan iki önemli açıklamayı sizlerle paylaşmak, bilginize sunmak istiyoruz. Açıklamalar CHP yüksek siyasetinin iki önemli ismi; Adnan Keskin ve Gökhan Günaydın’a ait. Bu vesile ile bu iki önemli açıklamayı sizlerle paylaşalım.
***
CHP, yaklaşan yerel seçimler için adaylarını erken tarihte belirleyerek, vatandaşın beğenisine, takdirine, eleştirisine sunmak istiyor. Konu ile ilgili açıklama geçtiğimiz hafta içinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin’den gelmişti. Keskin bu konuda yaptığı açıklamada; “Yangından mal kaçırır gibi adaylarımızın kamuoyuna sunulmasını geç vakte bırakmayacağız” demişti.
***
CHP’de adayların belirlenme yönteminde örgüt iradesi ve parti tabanı etkili ve yönlendirici oldu.
Geçtiğimiz hafta aralarında Muğla’nın da olduğu CHP’nin milletvekili çıkardığı 33 ilin il yöneticileri Ankara’da toplandı. İlin denetmen milletvekilleri ve milletvekilleri de bu toplantılara katıldı ve adayların hangi yöntemle belirlenmesi konusunda görüşleri alındı.
CHP’de aday belirleme yönteminde karar sahibi Parti Meclisi. Bu süreçte adayların bazı yerleşim yerlerinde merkez yoklaması, bazılarında ise kamuoyu yoklaması ya da eğilim yoklaması yöntemiyle belirlenmesi görüşü öne çıktı.
CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimleri Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, bu süreçte izlenecek yolu şu sözleri ile açıklamıştı. “Biz bu verileri topladıktan sonra Merkez Yönetim Kurulumuzda (MYK) geniş bir zaman dilimini kapsayan çalışmalar yapacağız. MYK’daki çalışmalarımızı tamamladıktan sonra da asıl yetkili olan, nerede hangi yöntemin uygulanması konusunda karar yetkisine sahip olan Parti Meclisi’ne bilgileri sunacağız. Ardından da Parti Meclisimizden çıkan karar doğrultusunda Türkiye genelinde adaylarımızı tespit ederek, vatandaşlarımızın beğenisine sunacağız.”
Açıklamasında geçen haftalarda yapılan Parti Meclisi toplantısında yerel seçim hazırlıklarının kapsamlı şekilde ele alındığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, yöntem belirleme toplantılarını; “Parti Meclisinde CHP’nin yerel yönetimlerde göstereceği adayların, merkez yoklaması yönetimiyle belirlenmesi ama burada eğilim yoklaması ve kamuoyu araştırmasının ağırlıklı bir şekilde devreye girmesi için karar aldık” sözleri ile özetlemişti.
Muğla işte bu kararın içindeydi…
***
Bu konuda ikinci önemli açıklama, 22 Temmuz tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’dan geldi. Günaydın, bu tarihte Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu ile yaptığı özel röportajında ‘Yerel seçim için neler yapıyorsunuz?’ sorusuna;
“23 Mayıs 2012 tarihinde yerel seçim strateji belgemizi açıklayan tek partiyiz. Orada 23 aylık bir periyotta yerel seçimlere yönelik ne zaman ne yapacağımızı örgütün ve kamuoyunun bilgisine sunduk. El yordamıyla hiçbir iş yapmıyoruz. 2011 sonbaharından itibaren anketler yaparak, sorgulayarak yerel politikalarımızı yönlendiriyoruz.  Aday olmak isteyen örgüt yöneticilerimiz 15 Temmuz’a kadar istifa ettiler. 31 Temmuz’a kadar tüm Türkiye’de aday adaylığı başvurularını alıyoruz. Bunlar başka hiçbir siyasi partinin yapmadığı işlerdir. 1 Ağustos 2013 tarihinde elimizde resmi aday adayı başvurularının tamamı olacak. Üye bazında eğilim yoklamalarıyla, anketlerle, örgütün ve halkın onayladığı ve desteklediği adaylarımızı bulacağız ve seçeceğiz. CHP’nin, 30 Mart 2014’teki yerel seçimlerde AKP iktidarının gidişini işaret eden bir yerel seçim başarısı alması, önümüzdeki 9 ayın gündemidir” şeklinde cevap vermişti.
Yine aynı röportajında ‘Resmi seçim kampanyanız ne zaman başlayacak ve kampanyanızın ana teması ne olacak?’ sorusuna Günaydın; “Eylül başında kamuoyuyla paylaşacağız. Güler yüzlü, halkçı ve kucaklayıcı bir yeni kampanya. 2004 ve 2009’a benzemeyen ama CHP ilkeleriyle barışık ve onun üzerine ‘zamanın ruhunu’ koyabilmiş bir kampanya” şeklinde cevaplamıştı.
Günaydın kampanyanın ipuçlarını da; “Müzik değişirse dans da değişir” sözleri ile tanımlamıştı.
***
Sonlayalım.
Gökhan Günaydın’ın da dediği gibi; ‘CHP’de müzik değişti, dans da değişti’…
Bu süreçte CHP; örgüt iradesine, örgüt geleneğine geri dönüş yolunda ilk adımını attı.
CHP, 2014 yerel seçimlerine zamanın ruhuna yönelik uygulama ve yöntemleri ile hazırlanıyor.