Geçtiğimiz hafta Ege Bölgesi Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı (Aegean Hosttech) kapsamında Turizm Konferansı düzenlendi.
Platform Fuarcılık tarafından Kuşadası-Efes Kongre Merkezi’nde “Küresel Turizm Pazarlarında Son Durum” başlıklı değerlendirme toplantısı Kuşadası’nda gerçekleştirildi.
İhlas Haber Ajansı’nın takip ettiği bu önemli toplantıya; Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, 156 milyar dolarlık Almanya turizm sektörünün belirleyicisi olan Alman Seyahat Acenteleri Birliği Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hikmet Atilla ve Easypax Genel Müdürü Dr. Ali Naci Asan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Rusya krizi ile başlayan turizmde çıkışın formülü VTV (Vergi-Tatil-Vize) olarak açıklandı.
Oturum Başkanı Baraner, son 2,3 yıllık süreçte dünya turizminde bir karamsarlığın baş gösterdiğini bundan Türkiye’nin etkilendiğini belirterek, “Para kazanmayan sektör çok çabuk cazibesini kaybeder. Bunun için en önemli görev turizm merkezlerindeki belediye başkanlarına düşüyor. Avrupa’da milyonlarca aile tatil için nereye gidecekleri konusunda şu an karar aşamasında. Bunun için belediye başkanları yurtdışına çıkıp orada sektör temsilcileriyle bir araya gelip, turları ülkemize davet etmeli. Çünkü turist yurtdışında ve burada oturup onlar gelecek diye beklemek büyük hata olur” dedi.
Alman Seyahat Acenteleri Birliği Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hikmet Atilla ise ortada kötü bir tablo olduğunu ve bu gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini söyledi, turizmcilerin barış ve kültürel birliktelikten güç aldığına dikkat çekerek sektörün acilen desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.
Sektörde online pazarlamada önemli bir hacme sahip olan Dr. Ali Naci Aslan da Avrupa’nın gözünde Türkiye’nin bir Akdeniz ülkesi olarak algılanmadığını bu konuda yeni tanıtımların gerekli olduğunu ifade etti.
TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, istedikleri desteğin yapısal değişikliklerde sağlanabileceğini söyledi. “Yapılması gereken 3 şey var. Bunlardan ilki Avrupa’da rekabet edebilmemiz için Türkiye’nin vizeyi kaldırması gerekiyor. Avrupa’dan bize kimse çalışmak için gelmiyor, tatil için turist geliyor. Vize kaldırılsın. Bu noktada Almanya örneğini vermek gerekiyor. Almanya vatandaşları ülkemize kimlik kartıyla gelebiliyor. Ama bunun farkında olmayan ne kadar çok Alman var biliyor musunuz? Milyonlarca, yani vizesiz seyahati kesinlikle tanıtmalıyız. İkinci yapısal değişiklik iç turizme yönelik olmalı. Yıllarca çocuklarımız okulda okuyor diye ağustos ayında yüksek fiyatlarda tatil yapmaya mahkum olduk. Neden okul tatillerimizi bölgesel farklılıklar arz edecek şekilde düzenlemiyoruz? Okulların aynı anda başlayıp aynı anda tatil edilmesi doğru bir yaklaşım değil. Kendi insanımızı tatile teşvik etmek zorundayız” dedi.
Bir diğer yapısal değişikliğin ise sektöre yönelik olması gerektiğini söyleyen Çiçek, rekabet açısından vergi indirimine gidilmesi gerektiğini belirterek, “Konaklama sektörü KDV’si yüzde 8, ama transfer hizmeti KDV’si yüzde 18. Bunun yüzde 5’e çekilmesi, Avrupa ile rekabette elimizi güçlendirir. Vize, tatil ve vergide gelin elimizi güçlendirin, bizde turizmde Türkiye’ye elmas yılını yaşatalım” dedi.
Kuşadası’nda düzenlenen Turizm Konferansı’nda Türk turizminde sektör çıkış formülü; Vergi, Tatil ve Vize (VTV) muafiyeti olarak belirlendi.
Egeli sektör temsilcileri kalıcı ve ayakları yere basan bir turizm modeli önerirken büyük bir turizm potansiyelinin sahibi olarak biz henüz böyle bir toplantıyı organize edemedik.
Bir araya gelip toplanamadık.
Palyatif ve dönemsel çözümlerle sektörü kurtarmaya çalıştık.
Hükümetin turizm eylem planını bu nedenle can suyundan saydık. Olağanüstü şartlarda uygulanan eylem planının ötesinde kent olarak kalıcı bir modele kafa yormadık, kalıcı bir model yaratamadık.
Milletvekili, Valisi, Belediye Başkanı değişiktikçe, değişikliğe uğrayan turizm olgusunu kentin sahip olduğu özgün kaynakların üzerine inşa edemedik.
Muğla olarak yapısal değişiklik öneremedik, “Vergi-Tatil-Vize” diyemedik.