Konuyu yakından takip etmeye çalışıyoruz.
Ak Parti’nin 12 maddelik turizm teşvik paketinde sektöre yönelik birçok teklif yer alıyor.
TBMM Başkanlığı’na sunulan Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, önümüzdeki hafta mecliste görüşülecek.
12 maddeden oluşan paketin içinde detaylar var ve bu detaylar muhakkak ki genel kurulda görüşülecek.
Teklifte turizm yatırımlarının hızlandırılması, bürokrasinin azaltılmasını içeren bazı düzenlemeler bulunuyor.
Elbette hepsi önemli ve her birisi ayrı tartışma konusu.
Ancak teklifin içinde bir madde var ki, Muğla’nın turizm yerleşkelerinin altyapısına merhem olacak gibi görünüyor.
12 Maddelik teklifin detayları içinde şu ifadeler yer alıyor:
“Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinin ilgili kamu kuruluşlarınca öncelikle tamamlanması zorunlu olan altyapı ihtiyaçlarına, atık su arıtma tesisi ve katı atık bertaraf tesisleri de ekleniyor.
Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezleri sınırları içinde ve bu bölge ve merkezlere hizmet verecek alanlarda, turizmin gelişmesi amacıyla yol, su, kanalizasyon, atık su arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi gibi altyapı yatırımları Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılabilecek, yaptırılabilecek ve bu amaçla ödenek aktarılabilecek.
İlgili kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılanlar devralınabilecek ve bu tesisler bakanlık tarafından işletilebilecek ve işlettirilebilecek”…
***
Bilindiği gibi 31 Mart yerel seçimleri sonrasında Muğla basın ve medya kuruluşları ile bir araya gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, turizm yerleşkelerine yönelik temel altyapı yatırımları için büyük bütçeler gerektiğini, bu nedenle bakanlığın mutlaka devreye girmesi gerektiğini ifade etmişti.
Gazeteci Fatih Bozoğlu, konuyu enine boyuna kaleme almıştı.
Bozoğlu’nun kalemine yansıyan bu konu hakkında Başkan Gürün, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Altyapı sorunlarının giderilebilmesi için 5 milyar, eskisiyle 5 katrilyon liraya ihtiyacımız var. Bunun 1 milyar lirasını bu 5 yılda veriyoruz. Ama 4 milyar liralık daha yatırım yapmamız lazım. Önümüzdeki aylarda başka firmalarla finans kuruluşlarından önemli katkılar alabileceğimizi umut ediyoruz.
Turizm alanı olan bu bölgede Turizm Bakanlığının da turistik alanlardaki tüm altyapı ile ilgili, kesinlikle görev alması ve büyük yatırımlara imza atması gerekiyor. Bu sadece belediyenin bu imkânları ile ve sürekli borçlanmasıyla ortadan kaldırılabilecek bir sorun değil, bunu da ileriki dönemlerde hep birlikte paylaşacağız. Sizlerin de desteği ile Turizm Bakanlığı ile bakanlıklarımızı göreve davet edeceğiz”…
Başkan Gürün’ün açıklamasının üzerinden bir ay geçti, geçmedi.
Konu Ak Parti grubu tarafından hazırlanan ve önümüzdeki hafta genel kurula gelmesi beklenen Turizm Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi içinde kendine yer buldu.
TBMM Başkanlığı’na sunulan Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, meclisten geçer ve uygulamaya konulursa turizm bölgelerindeki temel alt yapı hizmetlerine yönelik büyük bütçeli yatırımlar bakanlık eliyle gerçekleştirilecek.
Her ne kadar mevcut yatırımlar bakanlığa devrolunacak ve işletmesi bakanlık tarafından yapılacak olsa da turizm bölgelerinin temel altyapı sorunları çözüme kavuşmuş olacak.
“Körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz” tespitiyle bitirelim.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.