Muğla yüzde 68’i ormanlarla kaplı bir il.
Orman yangınları risk haritasında hatırı sayılır bir konuma sahip.
Bilindiği gibi orman yangınları etkileri ve sonuçları itibarıyla doğal afetlerin başında geliyor.
Yangınlar, her yıl onlarca hektar orman alanının yanmasına, milyonlarla ifade edilen yangınla mücadele masraflarına, can ve mal kayıplarına neden olan önemli bir tehdit.
Artan nüfus ve aşırı tüketim, bilinçsizlik, insan ihmalleri, afetler tüm doğal kaynaklar gibi ormanların da yok olmasına neden oluyor.
Bunların sonucunda genelde; erozyon, su kaynaklarının bozulması, hava kirliliği, çölleşme, sel, heyelan gibi afetler yaşanabiliyor. Muğla’da iş genel etkilerin üzerine çıkıyor, turizmini de etkiliyor. Marka değerini mavi ve yeşilden alan Muğla, orman yangınları sonucunda turizm kavramını oluşturan iki unsurdan birisini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Muğla alınan tüm önlemlere karşın orman yangınları sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor.
Ne yazık bizim böyle bir gerçeğimiz var.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nde orman yangınlarında görev yapan 1360 işçi bulunuyor. Bunların 807’si kadrolu, 556’sı ise mevsimlik işçi statüsünde görev yapıyor.
İl genelinde orman yangınlarıyla mücadelede bilfiil arazide görev yapan işçi sayısı ise 922.
Bilindiği gibi orman yangınlarına müdahale eden geçici orman işçilerinin sözleşme süreleri 10 aydan 6 aya indirildi, sözleşme süreleri kısaltıldı.
Orman yangınlarının en yoğun yaşandığı yaz aylarında Muğla’da görev yapan 556 mevsimlik orman işçisi bu ay içinde (Temmuz) işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya.
Şaka gibi gelse de gerçek bu.
Yangınla mücadele kapsamında 556 mevsimlik işçilerinin işten çıkarılacak olması ‘Orman yangınlarıyla mücadelede personel sayısı yetecek mi?’ sorusunu akıllara getiriyor.
Bir diğer soru:
Mevsimlik statüsüyle çalışan, deneyimli, yangınla mücadelede tecrübe kazanmış bu işçiler eğer bu ay içerisinde (Temmuz) işten çıkarılırlarsa (!) hiç arzu etmediğimiz halde önümüzdeki günlerde Muğla’da büyük bir orman yangın çıkarsa ne olacak?
Geride kalan ekipler ellerinden geleni yapsalar bile yangınla mücadelede yeterli olacaklar mı?
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2018 yılı Orman Yangınları Değerlendirme Raporuna göre; Muğla’da 2018 yılında 355 adet orman yangını meydana geldi.
1977’den 2018 yılı sonuna Muğla’da 11 bin 330 orman yangını çıktı.
Yani yıl ortalaması yaparsak Muğla’nın yangın ortalaması 270.
Üstelik Muğla’da turizm sezonu ile yangın sezonu birlikte başlıyor.
Bu iki kız kardeş, kol kola yola çıkıyor.
Birçok yerleşim birimi ve turizm yerleşkesi ormanlarla iç içe.
Orman içinde, orman kenarında, kıyısında, önünde, arkasında birçok işletme ve ören yerleri bulunuyor.
Sadece günü birlik ziyaretçiler bile orman yangını riskini en yükseğe taşıyabiliyorken, yangınla mücadelenin hazır kuvvetini oluşturan 556 mevsimlik işçinin işten çıkarılacak olması hiç şüphe yok ki yangınla mücadelede elimizi zayıflatacak.
Haberlerini alıyoruz.
Mevsimlik işçilerin görevlerine devam etmesi için sendikalar ve siyasiler çözüme yönelik çalışma yürütüyorlar.
Ne aşamadalar? Henüz bilmiyoruz.
Biz buradan tüm yetkililere, turizm sezonunun da yangın sezonunun da tam göbeğinde, hava sıcaklığının da tam zirvesinde olduğumuzu hatırlatmak, ‘Orman işçisi tehlikede ise ormanlar da tehlikededir’ tespitiyle de bitirmek istiyoruz.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.
TwitterFacebookEmailWhatsAppPrint