Temmuz ayının üçünde ‘Muğla’da 556 mevsimlik orman işçisi işten çıkarılma riski ile karşı karşıya’ başlığı taşıyan bir haber yaptık. Haberde; “Orman yangınlarına müdahale eden geçici orman işçilerinin sözleşme süreleri 10 aydan 6 aya indirilmesi, sözleşme sürelerinin kısaltılmasıyla birlikte orman yangınlarının en yoğun yaşandığı yaz aylarında Muğla’da görev yapan 556 mevsimlik orman işçisi Temmuz ayında işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya. Muğla’da Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 1360 işçi bulunuyor. Bunların 807’si kadrolu, 556’sı ise mevsimlik işçi statüsünde görev yapıyor. İl genelinde orman yangınlarıyla mücadelede bir fiil arazide görev yapan işçi sayısı ise 922. Yangınla mücadele kapsamında 556 mevsimlik işçilerinin işten çıkarılacak olması ‘Orman yangınlarıyla mücadelede personel sayısı yetecek mi?’ sorusunu akıllara getirirken mevsimlik işçilerin görevlerine devam etmesi için sendikalar ve siyasilerin çözüme yönelik çalışma yürüttüğü öğrenildi” ifadelerine yer verdik.
Haberin yayınlanmasının ardından bir gün sonra, 4 Temmuz 2019 tarihinde kaleme aldığımız “Orman işçileri tehlikeyse ormanlarda tehlikededir” başlıklı köşe yazısında da “Mevsimlik statüsüyle çalışan, deneyimli, yangınla mücadelede tecrübe kazanmış bu işçiler eğer bu ay içerisinde (Temmuz) işten çıkarılırlarsa (!) hiç arzu etmediğimiz halde önümüzdeki günlerde Muğla’da büyük bir orman yangın çıkarsa ne olacak? Geride kalan ekipler ellerinden geleni yapsalar bile yangınla mücadelede yeterli olacaklar mı?“ sorularıyla konunun önemine dikkat çekmeye çalıştık.
Bilindiği gibi her yıl sayıları 9 bin civarında olan ‘geçici’ statüdeki orman işçileri için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan vize alınması Maliye bürokrasisine takılmış ve Muğla’da 556 işçi başta olmak üzere ülke genelinde binlerce işçi işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.
Bu süreçte 5 ay 29 gün çalışma süresini dolduran yangın işçilerinin iş akitlerinin yılsonuna kadar askıya alınması nedeniyle siyaset ve sendikalar çalışma yürütmüştü.
Bu süreçte Orman Genel Müdürlüğü’nün yeniden Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvurarak, geçici işçiler için 4 ay daha süre uzatımı talebini yinelediği bilgisine ulaşıldı.
Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılabilen geçici işçilerin istihdam süresinin, ‘kurumların talebine bağlı olarak’, 9 ay 29 güne çıkarılması için, Aralık 2017’de bir kararname yayınlamıştı.
Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki işçiler, bu kararname gereğince, 2018 yılında 9 ay 29 gün istihdam edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü’nün, geçici işçileri bu yıl da 5 ay 29 güne ilave olarak 4 ay daha çalıştırma talebine olumlu karşılık vermemişti.
Soruna ilişkin yazıların mürekkebi kurumadan Muğla’da bir günde 4 ayrı orman yangını çıktı, yangınlar yüreğimizi ağzımıza getirdi.
400 hektarlık alanı küle çeviren yangınlar geceli-gündüzlü haberlerin manşetinde yer aldı.
Ocak ayında girişi yapılan ve hizmet süresi bu ay içinde biten personelin, ötesinde iş akitleri bitecek 556 işçinin işten çıkarılacak olması yangın ekiplerinde sayısal olarak düşüş yaşanmasına, ötesinde yangınla mücadelede tecrübe zafiyetine neden olacak endişesi derinleşmeye başlamıştı ki (!) müjdeli haber Hak İş genel kurulundan geldi.
Hak-İş 14. Olağan Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Ana ormancılık faaliyetleri ve orman yangınları ile mücadeleden dolayı işçi ihtiyacının had safhada olması gerekçesiyle bütün geçici işçiler için 4 ay süre uzatımı talebi yenilendi. 4 aylık uzatma sürecini böylece gerçekleştirmiş oluyoruz. Hayırlı olsun” açıklamasıyla sorunun çözüldüğünü müjdeledi.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan 556 mevsimlik orman işçisi görevlerine devam edecek.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.