Elbette arada iyileri, iş yapanları da vardı. Ancak son dönemde Milas dışında çok aktif olan, kuruluş amacına uygun işler yapan çok fazla kent konseyinden söz etmek mümkün değil.
Birçoğu kuruluş yapısı gereği belediyelerin koridorlarına sıkışmış durumda.
Bize göre; Milas’ta Dr. Mehmet Günlük ve yürütme kurulu, geçmiş dönemin kent konseyleri arasında en seçkin olanı, en dişe dokunur işler yapanıydı.
Şimdi Milas ekibine yeni bir ekip daha eklendi.
Menteşe Kent Konseyi.
Dr. Vehip Keskin başkanlığında Nuran Aldan, Barış Aydın, Mimar Özlem Aydoğdu Çömez, Mehmet Yapıcı ve Evren Sarı’dan oluşan yürütme kurulu, göreve gelir gelmez farkını ortaya koydu.
Dr. Vehip Keskin, göreve seçildiklerinde “Kent konseyleri belediyelerin arka bahçesi değildir” açıklamasıyla zaten dikkat çekmişti.
Kent konseylerinin işlevine yönelik toplumsal algı yaratmak hedef ve çabası her açıdan hissedilen Menteşe Kent Konseyi, kamuoyunda tartışma yaratan toplu taşıma ücretlerindeki artışa yönelik devreye girdi.
Konsey, ilk iş olarak ‘Muğla’da Ulaşım Ücretleri Forumu’ düzenledi.
Forumun duyurusunda yer alan, kentin demokrasi kültürüne ve katılımcı demokrasisine vurgu yapan açıklamalar çok önemliydi.
Menteşe Belediyesi Konakaltı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen foruma ciddi katılım oldu. Foruma, belediye temsilcileri, kooperatif başkanları, öğrenci temsilcileri, siyasi parti ve sektör temsilcileri ile STK’lar ve vatandaşlar katıldı.
Toplu taşıma ücretlerindeki artış, konsey tarafından zemini oluşturulan demokratik bir ortamda her yönüyle tartışıldı.
Sonuçta öneri ve taleplerden oluşan bir rapor yayınlandı.
Raporda; Menteşe Kent Konseyi’nin bizatihi kendisine, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne, Merkezi hükümete, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Menteşe Belediyesi’ne yönelik tavsiyeler yer aldı.
Forumların devam etmesi, öğrenci-kent bütünleşmesi için insiyatif alınması, kamucu ulaşıma yönelik çalıştay düzenlemesi Menteşe Kent Konseyi’ne yöneltilen önerilerdi.
Ancak en yoğun öneri Muğla Büyükşehir Belediyesi üzerinde gerçekleşti. Ulaşım ücretlerindeki artışlar gözden geçirilmesi, öğrencilere yönelik, sabit bir makul fiyatla aylık öğrenci kartı (paso) uygulamasına yeni öğretim yılı başlamadan geçilmesi, üniversite öğrencilerinin kampüs içi, kampüsle Sağlık Bilimleri arasındaki ulaşımı için üniversite ile işbirliği içinde ring seferleri düzenlenmesi, şehir dışında yer alan Gazi Anadolu Lisesi ve Ula Sosyal Bilimler Lisesinin çıkış saatlerinde şehir merkezine ücretsiz servis hizmeti sağlanması, ulaşımın her vatandaşın doğal hakkı olduğu gerçeğiyle kamucu, halkçı ulaşım modellerinin geliştirilmesi, ulaşımın özel sektör üzerinden sürdürülmesi uygulaması gözden geçirilmesi, Menteşe merkez-Kötekli arası olmak üzere, teknik olarak uygun lokasyonlar arası raylı sistem çalışmalarının başlatılması, büyükşehire yönelik başlıca önerilerdi.
Merkezi hükümete yönelik önerilerde ise; toplu taşıma esnafının vergi yükünün azaltılması, denizcilere tanınan muafiyetin toplu taşıma esnafına da tanınması, toplu taşıma esnafının kullandığı yakıttan alınan ÖTV kaldırılması gibi konular yer aldı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü’ne yönelik öneriler ise şöyle sıralandı: Üniversite öğrencilerinin barınma, beslenme, ulaşım başta olmak üzere sorunlarına yönelik merkezi hükümet ve yerel idarelerle işbirliği de yapılarak çözümler geliştirilmesi, üniversitenin olanakları zorlanarak, başta kadın öğrenciler olmak üzere, ihtiyaç sahibi öğrencilere, burs ve yarı zamanlı çalışma imkânı sağlanarak ekonomik olarak rahatlatılması…
Menteşe Belediyesi’ne yönelik öneri ve taleplerin ise ulaşım sorunundan ziyade sosyal içerikli olması dikkat çekti. Menteşe Belediyesi’ne Atapark, kültür evi benzeri yapıların üniversite çevresinde açılması, buralarda başta kadın öğrenciler olmak üzere ihtiyaç sahibi öğrencilere yarı zamanlı çalışma imkânı sağlanması tavsiye edildi.
Uzatmayalım.
Konuya ilişkin haberlerde tüm detaylara erişmek mümkün.
Meraklısı arar, bulur ve bilgilenir.
Ancak şu kadarını söylemek gerekir.
Bilindiği gibi kent konseyleri yasal kuruluşlar.
Görev tanımlamasında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek gibi konular yer alıyor.
Ancak kent konseylerinin henüz özerk bir yapısı yok. Belediyelerin de kent konseylerinin faaliyetlerini sürdürmesi için yapması gereken yükümlülükleri var.
Bu yükümlülük (!) kimi yerde kent konseylerini işlevsiz hale getirebiliyor.
Gördük ki Menteşe’de böyle bir durum yok.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün demokrasiye olan saygısını, kent konseyinin yaşanan sorunların çözümüne yönelik çabalarını takdirle karşılamak gerek.
Bir tespit ve temenni ile bitirelim.
Ulaşım Forumdan çıkan tavsiye ve öneriler doğrultusunda ulaşım ücretlerinde geri adım atılmasını beklemiyoruz.
Beklentimiz, kentin demokrasi kültürü ve katılımcı demokrasi anlayışla gerçekleştirilen forumun sonuç raporunda yer alan tavsiye ve önerilerin uygulanabilir olanlarının hayata geçirilmesi.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.