Fethiye körfezi yeşile boyandı.
Haberler yapıldı, konu ulusala taşındı.
MUSKİ inceleme yaptı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Atık Su Arıtma Tesisi’nin Fethiye Körfezi’ne negatif bir etkisinin olmadığını belirterek, “Körfez’deki renk değişiminin tarımsal ilaçlarla ilgili olduğu bilimsel olarak tespit edildi” dedi.
Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömür Özdil, Muğla Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal devreye girdi ve bölgede incelemelerde bulundu.
Özdil, Fethiye Körfezi’nde renk değişimi ve kirliliğin atık su arıtma tesisinden kaynaklandığını (!)
Muğla Tarım ve Orman Müdürü Erkal da körfezde yaşanan renk değişimi ve kirliliğin tarımsal ilaç kullanımından kaynaklandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Muğla Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kirlilik araştırmasına ilişkin raporu yayınladı.
Raporda, Fethiye Körfezi ve Koca Çalış bölgesinde denizin renginin ani şekilde yeşil renge büründüğü, bu durumun alg patlamasından kaynaklandığı belirtildi.
Fethiye Körfezi’nde yaşanan Alg patlamasındaki en büyük etken denizel ortamda fosfor ve azot oranının aşırı artışından kaynaklandığı, söz konusu kirlilikteki en büyük etkenin atık su arıtma tesislerindeki yetersizlik ve altyapı probleminden kaynaklandığı ifade edildi.
2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu hükümleri gereğince, su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmenin, bunun için gerekli tesisleri kurmanın, kurdurtmanın ve işletmenin Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğu hatırlatıldığı raporda, Fethiye Atıksu Arıtma tesisinin 2013’te yaz sezonunda maksimum çıkış suyu debisinin 23,514 metreküp gün planlandığı ancak çıkış suyu debisinin 33 bin metreküp gün olduğu vurgulandı.
Valilik tarafından yayınlanan rapor; “Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 8 Kasım 2017 tarih ve 11027 sayılı yazısı ve 31 Ağustos 2018 tarih ve 12007 sayılı yazısı ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Fethiye Atıksu Arıtma Tesisi için ikinci etap inşasına başlanması konusunda gerekli uyarı yazıları yazılmıştır. Ancak yapılan uyarılara rağmen yaklaşık altı yıldır kapasitesinin üzerinde çalışan tesiste yeterli düzeyde arıtma sağlanmadan atık sular denize deşarj edilmektedir. Bu kapsamda çevre kirliliğine neden olduğu tespit edilen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili idari süreç devam etmektedir” ifadeleri ile son buldu.
Muğla Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından
hazırlanan raporla Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü ve MUSKİ’yi yalanladı.
Valilik 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu hükümleri çerçevesinde idari süreç başlatıldığını açıkladı.
Bu raporun üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi ya da MUSKİ bugün/yarın yeni bir açıklama yapar mı? diye düşünürken hafta sonu İhlas Haber Ajansı farklı bir raporun haberini paylaştı. Gazi Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının Fethiye Körfezinde yaşanan kirlilik ile ilgili 4 maddelik rapor hazırladığı belirtilen haberde; “Kıyısal sularda su kalitesi parametrelerinin izlenmesi ve değerlendirmesi raporunda, Fethiye Körfezi’nde yaşanan deniz kirliliği kaynakları 4 madde halinde sıralandı. Murt (Mersinli) deresine atık su tesisinden bırakılan deşarj suyu ve dere tarafından taşınan tarımsal drenaj suyu, Körfez içerisindeki diğer kanallar tarafından taşınan tarımsal drenaj suları (8 ayrı noktadan), arıtmaya bağlı olmayan yerleşim alanları ve tesisler (Turizm tesisleri ve Şövalye adası), dördüncü madde olarak marina ve diğer teknelerden kaynaklanan kirlilik olarak belirlendi” ifadeleri yer aldı.
MUSKİ’nin Fethiye atık su arıtma tesisi ile ilgili yatırım talebinin tasarruf tedbirlerine takıldığı ibaresinin de yer verildiği açıklamada; “MUSKİ’nin Fethiye atık su arıtma tesisi ile ilgili yapacağı yatırımlara da yer verilirken, Muğla Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi tarafından Fethiye 2. Etap Atıksu Arıtma Tesisi kapasite artırımı yapımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne 21 Kasım 2017 tarihinde hibe başvurusu yapıldı. Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 14 Ağustos 2018 tarihli yazısı ile Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile alınan tasarruf tedbirleri genelgesi uyarınca hibe başvurularında yer alan yatırımların gerçekleştirilemeyeceği MUSKİ’ye bildirildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi bu defa Dünya Bankası’na yöneldi ve şu anda Fethiye Atık su Arıtma Tesisi 2. Etap kapasite artırımı projesinin projelendirme çalışmalarının tamamlamak üzere olduğu öğrenildi” denildi.
Bu haberle, Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ’nin Fethiye atık su arıtma tesisi ile ilgili yatırım talebinin tasarruf tedbirlerine takıldığını öğrenmiş olduk.
Böylesi önemli bir gelişmenin neden daha önce kamuoyu ile paylaşılmadığını ise anlamakta zorlandık.
Körfez kirliliğinde an itibariyle durum bu.
Raporlar, açıklamalar havada uçuşuyor.
Vatandaş kime, neye inanacağını şaşırmış durumda.
Turizm sezonunun tam ortasındayız ve Fethiye körfezi tehdit altında.
Peki ya çözüm?
Çözüm (!) ne yazık hiçbir açıklamada yer almadı…
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.