Swot analizi kurumsal anlamda işinizle ilgili alanlarda güçlü ve güçsüz yanlarınızı görmenizi, gelecekte sizi bekleyen fırsatlar ve tehlikelere karşı hazırlığınızı bugünden yapmanızı sağlar. Analiz dört adımdan oluşur. S (Strenghts-Kuvvetli taraflar) Güçlü olunan yanlar nelerdir?. Kuvvetli olduğunuz yanları bulmak için, yetenekler, potansiyeller, pazarlama propaganda gücü, finansal güç ve deneyim.
W (Weaknesses-Güçsüz yanlar) Güçsüz olduğunuz yanlar neler? Mali zorluklar, deneyimsizlik, insan kaynakları.
O (Opportunities-Olanaklar) Hangi olanaklara sahipsiniz? Faaliyet gösterdiğiniz alanla ilişkili bir başka alanda büyüme olanağı, kişisel ilişkilerin sağladığı güç, mali destekler.
T (Threats-Tehlikeler) Gelecekte sizi hangi tehlikeler bekliyor? Mali kriz olanakları, insan portföyünü kaybetme riski, müşterinizi rakibe kaptırma riski.
***
Yukarıda tarif edilen Swot Analizi kurumsal işlerliği, rekabet gücü, sektördeki konumu, piyasadaki dış tehditlerin varlığı vs. gibi iç ve dış değerlendirmelerin yapılabildiği en etkili değerlendirme yöntemlerden birisi. Kurumsal strateji ve konumlanma açısından başvurulan bir yöntem olan SWOT analizi, ilk başta ifade edildiği gibi, firma, kurum, örgüt vs. gibi bir organizasyonun iç-dış durumunun etraflıca incelenip değerlendirildiği bir analiz uygulaması. Bu analizin kurumlara iki önemli faydası var. İlki; kurumun şuanki mevcut konumunun ne olduğunu net şekilde ortaya çıkması. Güçlü ve zayıf yönlerinin, olumlu-olumsuz performansının belirlenmesi. İkincisi ise dış etkileri, kurumun olası fırsat ve tehditlere karşı “ne yapabileceğinin” bir analizi. İkinci bölüm; şu anı değil, gelişmelere yönelik durumu değerlendiriyor. Swot Analizi dört kapsamı inceleyen iki yönlü (iç-dış) analiz tekniği.
***
Bu analizi yaptıran faydasını görüyor. Analizin sonunda elde edilen veriler bir işe yarıyor. “Güçlü bir lidere ve yetenekli yöneticilere sahip miyiz? Yeni ve bize faydası olan teknolojileri kullanıyor muyuz? Yeni ürün ve yeni stratejiler (inovasyon) geliştirebiliyor muyuz? Bilgi ve becerisi yüksek çalışanlara sahip miyiz ?. Bunlara ek olarak; kurumsal yapıda stratejik bir hedefleme eksikliği var mıdır? Lider, yönetici ve çalışanların yetenek ve bilgilerinde bir yetersizlik söz konusu mudur? Ar-Ge (araştırma ve geliştirme) ye verilen önem ne ölçüde? Kurum kültüründe aşınma ya da eksiklik söz konusu mu? Hizmet kalitesi ve verimliliğimizde düşüklük var mı?
***
Bütün bunlar ne işe yarayacak ve nereden çıktı bu Swot Analizi denilmesin. Birbirinden bağımsız ve farklı analizlerle beslenen adeta sahibine büyük bir bilgi ırmağı olanağı yaratan Swot Analizi uygulamasını bir siyasi parti şu anda bu analiz uygulamasını başlattı. Hedef her yönü ile mevcut durumu belirlemek. Analizle ortaya çıkacak sonuçlar net sonuçlar parti yöneticilerine şu an ve gelecek için daha net öngörüler ve sağlıklı bir perspektif açısı kazandıracak.Çünkü projenin başında usta isimlerden oluş danışman bir kadro var.
***
Bu; büyükşehir olarak gidilecek siyasi tarihimizin en önemli seçimi öncesinde başlayan kentsel çalışmalardan birisi. Ak Parti il yönetimi toplamda 22 bin kişiye ulaşan sandık kurullarının oluşumunu ve eğitimini tamamladı. Sırada seçmen ziyaretleri var. Görünen o ki Ak Parti kırsal ağırlıklı bir çalışma ile işe başlayacak. İl örgütü ve yönetimi Büyükşehir Belediye Başkanlığı için spekülatif söylencelerin peşine takılmak yerine örgütü diri tutmayı ve propagandalarını seçmene taşımayı tercih etmiş durumda. İl Başkanlığı bünyesinde kurulan birimler bugüne kadar olmadığı kadar bir yoğunluk yaşıyorlar. Bu süreci uzaktan izleyen deneyimli siyasetçiler bu durumu “Ak Parti’de tatil bitti” ironisi ile açıklıyorlar.
***
Kentin iki önemli siyasetinin başında iki Öztürk oturuyor. Her iki Öztürk’ü aynı pota içerisinde değerlendirmek yanlışlığına düşmeden Nihat Öztürk’ün Ak Parti’sini ve yapılanları yukarıda size kısaca özetledik. Nihat Öztürk ve ekibi alışılmış, gelenekleşmiş propaganda sürecinin dışına çıkıyorlar. Bilime ve sosyolojiye dayalı çalışmalara imza atıyorlar. Yapılan çalışmaları küçümsemek mümkün değil. Onlar telafisi olmayan bir seçime gittiklerinin farkındalar. Bilime dayalı yöntemle elde edecekleri argümanları nasıl kullanacaklar? Konsepti neyin üstüne kuracaklar henüz bilmesek de sıkı bir şekilde hazırlık yaptıklarını biliyoruz. Ak Parti Milletvekilleri, il ve ilçe örgütleri aynı çemberin içinde yan yana gelmeye başardılar. Partinin panoromik geniş açılı fotoğraflarında “birlik, beraberlik ve dirlik” anlayışı hakim.
***
Durumun daha iyi anlaşılması için yeni bir bilgi ile devam edelim. Bugünlerde Ankara merkezli bir araştırma firması kentte geniş çaplı bir kamuoyu araştırması yapıyor. CHP’li mevcut Belediye Başkanı Osman Gürün ve uygulamalarına yönelik bu araştırmanın sahibi de Ak Parti! Osman Gürün endeksli böyle bir araştırmanın temel sorularından birisi büyükşehir meselesi ile ilgili. Ankette “Büyükşehir olmak istiyor musunuz? Büyükşehir adayı olarak kimi görmek istersiniz? Osman Gürün’ü başarılı buluyor musunuz?, yeniden Osman Gürün’e oy verir misiniz?” gibi kilit sorular mevcut. Bunun yanında ankette CHP’li Belediye Başkanı Osman Gürün’ün sosyal politikalarını sorgulamak isteyen çapraz sorgulama sistemi ile hazırlanmış sorular ve şıklar bulunuyor. İçerik itibariyle sıkı bir şekilde hazırlanan bu araştırma sonuçları Ak Parti yöneticilerinin önüne gidecek. Hadi Hayırlısı…