MİLAS NOTLARI
Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas’ın coğrafi işaretli ürünlerine yönelik “Milas Ürünleri Coğrafi İşaretlerle Değerine Değer Katıyor” başlığında bir toplantı düzenledi.
Toplantıya Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun ve TARİŞ Kalite ve Arge Müdürü Meltem Zengin konuşmacı olarak katıldı.
Davetliler arasında Muğla Ticaret Odası’nın halef selef başkanları Mustafa Ercan ve Bülent Karakuş’ta vardı.
Konukları Milas’ın tescilli ürünlerinden ve yöreye ait menüden seçkin örnekler karşıladı.
Her şeyin düşünüldüğü toplantı disiplini ile bizden de tam not aldı.
“Milas Ürünleri Coğrafi İşaretlerle Değerine Değer Katıyor” başlıklı toplantının açılış konuşmasını Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer yaptı.
Oda yönetimi olarak Milas’ın marka değerlerini oluşturmak için yola çıktıklarını ifade eden Özer, toplantıya katılan üretici ve iş adamlarına coğrafi işaret tescili alan ürünlerin kalitesinin  korunması gerektiğini vurguladı.
Muğla il genelinde 8 coğrafi işaretin 4’ünün Milas’ta bulunduğuna işaret eden Özer, Milas’ı zeytinin başkenti ilan etti.
Özer, Milas Yağlı Zeytin’in Avrupa Birliği coğrafi işareti için birkaç gün içinde Brüksel’e başvuru yapacaklarının da müjdesini verdi.
Toplantıya katılan sektör temsilcilerine yönelik konuşmasında Özer; “Çok değerli katılımcılara, fabrika ve üreticilere buradan seslenmek istiyorum. Biz Milas olarak kaliteli üretim yapmak zorundayız. Kalitemizi ve marka değerimizi korumak, kaliteyi yaratmak kadar önemli” uyarısında bulundu.
Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, toplantıda yaptığı konuşmada tescil işlemlerinde gelinen noktayı kısaca özetledi.
Ülke genelinde 2 bin 500’ün üzerinde tescil edilecek ürün olduğuna dikkat çeken Asan, bu konuda yaşanan bölgesel rekabetin ilçe bazında yaşandığını ifade etti. Milas’ın üretim değerleri açısından şanlı bir yerleşke olduğunu vurgulayan Asan, bu konudaki çabaların katma değer yaratan çalışmalar olduğunu belirterek şunları söyledi: “Coğrafi işaret tescili önemli ama bundan daha önemlisi bu coğrafi işaretlerden daha fazla katma değer nasıl yaratabiliriz? Ulusal ve uluslararası alanda marka değerini nasıl arttırabiliriz? Bunların çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Üretilen katma değer mevcut potansiyele göre düşük.”
Coğrafi işaretlerle ilgili mevzuat değişikliğinin 2017 yılında yapıldığını, bu sayede birçok mevzuatın kolaylaştırıldığını belirten Asan, açıklamasına şöyle devam etti: “Daha önceleri ilan ücretleri vardı bunlar kaldırıldı. Askı süresi kısaltıldı üç aya indirildi. Şu anda çok daha hızlı bir şekilde tescilleri yapabiliyoruz. En eksik kaldığımız ya da üzerinde en çok çalışmamız gereken, denetim konusu. Tescilli Coğrafi İşaretlerin denetiminin sağlıklı yapılması konusunda Orman ve Tarım Bakanlığı yetkili bakanlık. Ticaret Genel Müdürlüğü ile üretici birlikleri, odalar tarafından coğrafi işaretli ürünlerin üretiminin kayıt altında tutulması yapılmalı. Ne kadar nerede ne üretiliyor? Bunun bir şekilde takip edilebilmesi için bu denetim üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.”
Prof. Dr. Habib Asan, Milas üreticilerine ve iş dünyasına yönelik konuşmasında marketlerde satışa sunulan coğrafi işaretli ürünlerin ambalajlarında yer alan logo uygulamasının tüketici güvenini arttırdığını, bakanlıklarla görüşerek illerde valilik bünyesinde coğrafi işaret koordinasyon birimlerinin kurulması yönünde çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.  
Asan, Avrupa’da birçok örneği olan bir uygulamanın hayata geçirilmesi için İçişleri Bakanlığı ile görüştüklerini karayollarında il ve ilçelerin girişlerine oraya ait coğrafi işaretli ürünleri gösteren totemlerin konulması konusunda çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.
Çok sayıda sektör temsilcisinin yanında sivil toplum kuruluşları ve üreticilerin katıldığı toplantıda bize de bu notları almak düştü.
Toplantının “Milas Ürünleri Coğrafi İşaretlerle Değerine Değer katıyor” başlığı, herşeyi özetler nitelikteydi…
***
© MKG 2019 /Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısını yazdırmadan önce çevreye olan sorumluluğun hatırlanmasında fayda vardır.