AKBÜK’TEKİ YIKIMLAR ÜZERİNE
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılan ve ‘İmar Barışı’ kapsamında değerlendirilmeyen kaçak yapıların yıkımı konusundaki çalışmaları kapsamında Akbük koyunda bulunan ve hazine arazisi üzerine yapılan binalar Menteşe Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldı.
Toplamda 15 kaçak yapının yıkımı gerçekleştirildi.
Daha önceden ağaç katliamı yaşanan Akbük’te kaçak yapıların yıkılması kamuoyunda takdirle karşılandı.
Bir kişi ‘neden yıkılıyor?’ demedi,
Olası bir kargaşa da yaşanmadı.
Yıkıma ilişkin detaylar yıkımdan bir gün sonra eldi.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Akbük koyunda bulunan ve idari yargı süreçleri tamamlanmış kaçak yapıların yıkım işlemlerine yönelik yazılı bir açıklama yaptı.
Menteşe Belediyesi olarak, 2014 yılından bugüne ilçe sınırları içerisinde 354 kaçak yapı bulunduğunu, bu yapılara ilişkin tüm idari ve cezai işlemleri yapılarak yıkım kararları alındığını ifade eden Başkan Gümüş, kaçak yapıların yıkılmasına yönelik belediye tarafından 5 defa yıkım ihalesi yapılmış olmasına karşın ihaleye katılan olmadığını, bu nedenle 2017 yılında yıkım işlemlerini kendi ekipleriyle yaptıklarını belirtti.
Kaçak yapılara ilişkin idari yargı tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınması nedeniyle, o tarihlerde yıkımları gerçekleştiremediklerini dile getiren Başkan Gümüş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“6 Haziran 2018 tarihinde ‘İmar Barışı Yasası’ olarak bilinen yasanın çıkmasıyla vatandaşlarımıza 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan kaçak yapılar için bir hak kazanımı verildi. Ancak bu süreçte bu yasanın çok suistimal edildiğini hep birlikte üzülerek gördük. Bu kapsamda da devletimizin tüm makam, ilgili kurumları ve Bakanlık Müfettişleri ile işbirliği içerisinde olup, vatandaşlarımızın kazanılmış olan haklarına hassasiyet gözeterek bu yasasın suistimalini önlemek amaçlı bir çalışma yürüttük. Sonuç olarak idari ve idari yargı süreçleri tamamlanmış 15 adet kaçak yapının yıkım işlemlerini başlatmış bulunmaktayız”…
Açıklama oldukça net.
Başkan Gümüş, 2014 yılından bugüne kaçak yapılara ilişkin yaşanan süreci özetlemiş.
Bilindiği gibi Başkan Gümüş, belediye başkanı ve aynı zamanda harita mühendisi.
Kaçak yapılara ilişkin hem mesleki hem de yönetici olarak hassasiyeti olduğunu düşündüğümüz
Başkan Gümüş’ün çevreye ve korumacılığa verdiği önemin farkındayız.
Akbük koyunda gerçekleştirilen yıkımın ardından yapılan yazılı açıklamada yer alan “Menteşemizin doğal ve tarihi dokusunu, kent estetiğini imar kirliliği yaratarak bozacak kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyip, bununla mücadele ederek, ilçemizin güzelliklerini ve yaşam kalitesini koruyarak gelecek nesillere en iyi şekilde aktaracağız” ifadeleri Başkan Gümüş’ün bu konudaki kararlılığı ortaya koyar nitelikte.
Başkan Gümüş, diyor ki;
Kimse kaçak-göçek işlere heveslenmesin,
Doğaya, tarihi dokuya zarar vermesin,
Kent estetiğini bozacak girişimde bulunmasın,
İmar kirliliği yaratmasın…
Bir tespitle bitirelim.
Geçte olsa Akbük’teki yıkımlar gerçekleşti.
Bu güne kadar hiçbir yıkım (!) Muğla kamuoyunu bu kadar sevindirmedi.
***
© MKG 2019-Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısını yazdırmadan önce çevreye olan sorumluluğun hatırlanmasında fayda vardır.