YUNUS NADİ’NİN ADINI VE ANISINI YAŞATMAK
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk 81. Ölüm yıldönümü Muğla’da düzenlenen törenlerle anıldı.
Her zeminde ve her platformda anma töreni yapıldı.
Muğla’nın cumhuriyete ve önderine olan bağlılığı bir kez daha ortaya koyuldu.
10 Kasım anma törenlerinin ötesinde önemli bir iş daha yapıldı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Gazetesi işbirliğinde ‘Atatürk’ün Nitelikleri’ başlıklı bir kitapçığı ülke genelinde gazete ile birlikte dağıtımını gerçekleştirdi.
Kitapçıkta Türk basınının duayeni, Cumhuriyet Gazetesi’nin kurucusu, hemşerimiz Gazeteci Yunus Nadi’nin halk önderi Atatürk’ün ölümünden hemen sonra, 14 Kasım 1938-21 Kasım 1938 tarihleri arasında “Atatürk’ün Vasıfları” adı altında Cumhuriyet Gazetesinde yayımlanan yazı dizisinden derlenen makaleler yer aldı.
Bugünkü Türkçe’ye Işık Kansu tarafından yalınlaştırılarak yayınlanan kitapçıkta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün ön sözü yer aldı.
Başkan Gürün imzalı ön sözün hepsini değil ama bir kısmını sizinle paylaşmak isteriz.
Şöyle ki;
“Atatürk’ün talimatıyla basın yayın hayatına başlayan ve ismini halkın yönetimi olan Cumhuriyet’ten alan Cumhuriyet gazetesinin kurucusu ve başyazarı Yunus Nadi’nin Atatürk’ün Nitelikleri yazı dizisinden derlenen bu kitapla, sizlere Atatürk’ü çok iyi tanıyan bir gazetecinin fikirlerini ve gözlemlerini aktarıyoruz. Günümüze de ışık tutan bu eserde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü biraz daha yakından tanıyacağınız ve onun neden yeri doldurulamaz bir lider olduğunu bir kez daha anlayacağız”
Muğla Büyükşehir Belediyesi bu kitapçıkla Yunus Nadi’den Atatürk’ü dinleme fırsatı yarattı.
Bizi o günlere götüren kitapçığı soluksuz okuduk ve onu hak ettiği gibi kılavuz kitaplarımız arasına koyduk.
Hemşerimiz Yunus Nadi’nin Cumhuriyetin ilanı için önerge veren 16 milletvekilinden birisi Muğla Mebusu olduğunu hatırladık.
Böylesi önemli bir sürecin kurucu iradesi arasında yer alan, Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşlarından birisi olan Yunus Nadi’nin anısı adına ne yaptığımızı düşündük.
Yunus Nadi’nin Marmaris Armutalan’da bir sokağa adının verilmesi dışında bir bulguya rastlamadık.
Bir Cumhuriyet değeri olmasının yanında, mesleki açıdan basın yayın hayatımızın da kurucu iradesi içerisinde yer alan hemşerimiz Yunus Nadi’nin adını ve anısını yaşatmak adına neden bir şey yapmadığımızı düşündük.
Doğrusunu söylemek gerekirse bu kitapçık, bizi kendimize getirdi.
Yunus Nadi’ye vefasızlığımızı da ortaya çıkarmış oldu.
Önerimizdir.
10 Kasım’da Yunus Nadi’nin yazılarından oluşan Atatürk’ün Nitelikleri kitapçığı ile ülke genelinde farkındalık yaratan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, bir farkındalık daha yaratabilir.
Şehrin tam orta yerine, tunçtan bir Yunus Nadi heykeli ya da büstü dikerek bu vefasızlığa son verebilir.  
Tıpkı Cumhuriyetimiz gibi, hemşerimiz Yunus Nadi’nin adını ve anısını sonsuza kadar yaşatmak adına…
***
© MKG 2019-Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısını yazdırmadan önce çevreye olan sorumluluğun hatırlanmasında fayda vardır.