Bir önceki yazıda “Atama yöntemini tercih eden, adayları kendi üye ve delegesinin takdirine, bilgisine ve tercihine sunmayanlar, partili üyesinin ve delegenin aynı zamanda ‘genel seçmen’ yapısı içerisinde yer aldığını unutmasınlar” uyarısında bulunmuş ve şöyle devam etmiştik. “Ön seçim yapmayacaksanız! Özellikle bir yıl içerisinde yapılması planlanan büyük şehir statülü seçimlerde adaylarınızı homojen gruplar içerisinden belirlemek yerine, geniş tabanlı bir seçmen profilini yansıtan heterojen bir anlayışla belirleyin. Büyük şehir statülü, bütün şehir uygulamalı seçimde CHP oyları yetmeyebilir”.
***
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun söyleminden de anlaşılacağı gibi büyük şehir ve ilçe belediye başkan adayları atama ile belirlenecek. Atama yönteminden önce CHP’de, Ak Parti’de yapılan temayüle benzeyen merkez yoklaması ve ardından kamuoyu araştırılması yapılacak. Yani CHP adaylarını önce partiliye ve ardından kamuoyu araştırmaları ile de sokaktaki vatandaşa soracak. Adaylar; hangi sokakta, hangi vatandaşa sorulur bilemeyiz ama buradan çıkan sonuca ve partide yapılacak olan merkez yoklamasına göre genel merkez adaylar konusunda partinin ve vatandaşın eğilimini yakalamış olacak.
***
Haziran genel seçimleri öncesinde yapılan ön seçimlerde üçüncü sıraya yerleşen milletvekili adayı Emrah Doğu’nun kazanılmış hakkının kontenjan adayına hediye edilmesini doğrusu içimize hala sindirebilmiş değilken büyük şehir statülü mahalli seçimlerindeki belediye başkan adaylarının da atama yöntemi ile belirlenecek olması bizde yeni bir sindirim sorununa neden olacaktır! Neyse…
***
Konu atama olunca insanın aklına çok şey geliyor. Hemen biri iki tanesini sizinle paylaşalım. Atama yönteminde merkez yoklaması ve kamuyu araştırma sonuçları ortada iken aday olacak siyasetçilerin genel merkez ve genel merkez siyasetçileri ile olan ilişkileri, yakınlıkları seçilme kriteri olarak görülecek mi? Kamuoyu araştırmasında üçüncü, dördüncü hatta sonuncu sırada yer alan bir siyasetçi, Ankara’daki ilişkilerini kullanarak kendini aday yapan atamayı sağlamaya çalışırken kendisine “Dur” denilecek mi? Partide yapılan merkez yoklamasında mevcut delege yapısıyla aday olarak ilk sırada yer alan ancak kamuoyunda yapılan araştırmanın dibinde duran bir adaya bir şans daha verilebilecek mi? Verilirse hangi gerekçe ile verilecek? Kıstası ne olacak? Hizmet dönemlerindeki yöntem ve uygulamaları ile partinin sosyal politikalarını zafiyete uğratan, partiyi kendi kodlarından uzaklaştıran, parti ile partilinin, partili ile toplumun arasını açan, kentin egemen gücü olan CHP teşkilatlarını kendi siyasi ikbali için dizayn etmek için işe partinin delege yapısından başlayan ve partiyi belediyesinin arka bahçesi durumuna getiren belediye başkanları kendilerine bir daha seçilme hakkı verilerek ödüllendirilecek mi? CHP umarız büyük şehir belediye başkanı yada ilçe belediye başkanı adaylarını belirlerken derinlik ve özeni elden bırakmaz.
***
Ön seçim isteyen ancak genel merkezin atama kararı ile ölümü görüp hastalığa razı olan bir il olarak bari atamanın stratejik ve kentsel kriterler üzerinden yapılması beklentisi içinde olduğumuz bilinsin isteriz. Genel merkezin özellikle büyük şehir adayını homojen algı ile belirlemek yerine, geniş tabanlı bir seçmen profilini yansıtan heterojen bir anlayışla belirlemesinden yanayız. Daha önce de belirttiğimiz gibi büyük şehir statülü, bütün şehir uygulamalı bu seçimde CHP’ye sadece CHP oyları yetmeyebilir. Bu söylediğimiz sadece CHP için geçerli değil. Seçimi almak isteyen tüm siyasi partiler geniş tabanlı bir zemine oturan (heterojen) anlayışla adaylarını belirlemeliler. İlin tamamının bütün şehir olarak algılandığı yeni statüye göre, kırsal ve kentsel oy dağılımının matematiksel gerçeği ortada iken en iyi partiliden en iyi başkan adayı çıkarmaya çalışan siyasi partilerin genel merkezleri bu sığ düşüncelerine yenik düşebilirler. Siyasi partilerin genel merkezleri büyük şehir ve ilçe belediye başkan adaylarını belirlerken toplumun tüm katmanlarına yönelik, homojen, siyasi temelini ahlak ve hizmet anlayışı üzerine kurmuş siyasetçi modelini tercih etmeliler.