Gözümüz Aydın. Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı Meclise sunuldu. Tasarıya göre Muğla, büyükşehir oldu. Merkez belediye de büyükşehir belediyesine dönüştü. Kanun tasarına göre Muğla’da ilçe sayısı 13’e yükseldi. İl mülki sınırları olmak üzere (Bütünşehir) aynı adla (Muğla) Büyükşehir Belediyesi kuruldu ve bu illerin il belediyeleri Büyükşehir Belediyesine dönüştürüldü. Buna göre illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerin tüzel kişiliği kaldırıldı. Köyler mahalle, beldelerde bulunan belediyeler ise bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katıldı. İl Özel İdarelerinin tüzel kişiliği de kaldırıldı. Yasaya göre Muğla ilinde Muğla Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere Muğla merkez ilçe sınırları içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Menteşe İlçesi ve aynı adla belediyesi kuruldu. Yine Muğla ilinde Kemer Belediyesi merkez olmak üzere 5 belde (Kadıköy, Eşen, Karadere, Kumluova, Seki) ve 51 Köy’den oluşan Seydikemer ilçesi ve aynı adla belediyesi kuruldu. Menteşe ve Seydikemer ilçeleri hayırlı olsun.
***
Kanun tasarısı ile ilgili kamusal algı için tasarının gerekçesine bakmak gerekiyor. Bakanlar Kurulu’ndan Meclis’e sevk edilen tasarının gerekçesinde; yönetim, planlama ve koordinasyon açısından belediye sınırı mülki sınır olacak biçimde optimal ölçekte hizmet üretebilecek güçlü yerel yönetim yapılarının varlığına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Hizmetlerin verimliliğini artırmak, kaynakların yerinde kullanımını sağlamak, hizmetteki aksamalara engel olmak, denetim alanındaki boşluğu doldurmak, afet ve acil yardım hizmetlerini yürütmek gerekçesiyle, büyükşehir belediyesi olan ilde birde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi kurulacak. Özel bütçeli bu merkez, büyükşehir belediyelerinde yapılacak yatırımların organizasyonundan sorumlu. Bu kurum, adli ve askeri teşkilat dışındaki tüm birimler hakkında rapor hazırlayacak.
***
Büyükşehir Kanun Tasarı’nın idari ve yönetim yapısı böyle. Ancak işin bir de siyasi boyutu var. Büyükşehir kanun tasarısı ile ilin en yoğun seçim bölgesi ve seçmeni olan Fethiye merkez, Seydikemer ilçesi ile ikiye ayrılmış durumda. Daha önceki yazılarımızda “Bu seçim Fethiye’de geçer” diye belirtmiştik. Uygulama bizi hakli çıkardı. Onanması beklenen kanun tasarısı ile yeni kurulan Seydikemer ilçesi 5 belde ve 51 köy ile seçim bölgesinin eğilimleri değiştirebilir. Seydikemer, seçim bölgesi Fethiye’nin yaklaşık üçte birini kendi sınırlarına çekiyor. Bu; Fethiye’de her üç kişiden birisinin Seydikemer ilçesinde oy kullanacağı anlamına geliyor. Uygulama genel seçmen yapısı içerisinde önemli bir yeri olan Fethiye siyasetini ve seçmen eğilimlerini alt üst edebilir. Farklı siyasi partilerin iktidar olduğu Kadıköy, Eşen, Karadere, Kumluova, Seki beldeleri ve buna bağlı köyler kendilerini ilçe zeminine taşıyan bu uygulamanın ödülünü 27 Ekim 2013 seçimlerinde sandıktaki siyasi tercihi ile verecektir. Siyasi kulislerden sızan ilk görüşlere göre Ak Parti; 2013’te yapılması planlanan mahalli seçimlere daha bir yıl olmasına karşın Seydikemer dokunuşu ile işe +1 ile başlamış oldu.
***
Daha önce söylemiştik bir kez daha yineleyelim. Bu seçim Fethiye endeksli bir seçimdir. Büyükşehir uygulaması ile seçimin genel karakterini etkileyecek olan Fethiye’dir. Fethiye siyasetinin kanaat önderlerini oluşturan MHP’li Belediye Başkanı Behçet Saatçi’nin, CHP İlçe Başkanı Emrah Doğu’nun, CHP Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir’in bölgede yürüttükleri siyasetlerini bir kez daha gözden geçirmeleri, ortaya çıkan tabloyu doğru okumaları gerekir. Kentin seçmen portföyünün en önemli bileşkesi olan Fethiye yeni belirlenen sınırlara göre; bölgesel siyasetteki egemen gücünü yeni refiki Seydikemer’le paylaşmak zorunluluğundan kaçamaz. Büyükşehir uygulaması ile Fethiye siyasetinde ortaya çıkan bu tablo il siyasetinin yeniden şekillenmesine neden olacaktır. Yeni oluşan bu yapıdan başta Marmaris olmak üzere Milas ve Bodrum gibi seçmen yoğunluğu olan ilçe ve bölge siyaseti de etkilenecektir. Siyasi mühendislik açısından sıra dışı bir yapıya sahip olan büyükşehir uygulaması bölgesel siyasette yıllardır baron’luk yaparak siyaseti kendi zemininden uzaklaştıran dükalık düzeninin egemenliğine son verecek gibi görünüyor. (Dükalık; dar kadro ile dilediği gibi yönetme).