100. yıl meselesi ile devam ediyoruz. 100. Yılı bizde takıntı haline getiren sadece bize ait olan yüksek beklentilerimiz değil, Takıntının temelinde organizasyon, planlama ve uygulama sorunu bulunmasıdır. Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak döneminde hazırlanan “İl Oluşunun 100. Yılında Muğla Stratejik Planı” adı taşıyan kitapçığın önümüzde duruyor, gözümüzün içine bakıyor olması bu takıntının temelini oluşturan başlıca nedenlerden birisidir. Muğla Milletvekili Ali Boğa’nın İhracat Genel Müdürü görevindeyken büyük destek verdiği bu müthiş planlama Ali Bey’i vekilliğe taşıyan en önemli argümanlardan birisi olurken, aynı planlama ne yazık ki ait olduğu topraklarını bir türlü büyütemedi. Kentin en önemli önermesi olarak bu planlama Gazeteci –Yazar Özcan Özgür’ün dediği gibi valiliğin tozlu raflarında kaldı. Bu tür bir önerme ve planlamayı kim, neden rafa kaldırır, tozlanmaya bırakır?
***
“İl Oluşunun 100. Yılında Muğla Stratejik Planı”nın kronolojik hikayesine bir bakalım. Her şey o dönemde İhracat Genel Müdürü görevini yürüten Ali Boğa’nın ve Meçev’in, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşiv Daire Başkanlığı’dan temin ettiği Muğla’nın il olma senedinin Muğla’ya getirilmesi ile başlar. Bir Bürokrat olarak Ali Boğa ve dönemin Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ı heyecanlandıran bu belgenin ardından il oluşumuzun 100. Yılında Muğla’nın stratejik planı hazırlanması için hummalı bir çalışma başlar.
***
Ankara’dan gelen katılımcı moderatörler yönetiminde “Muğla’yı Nasıl Görmek İstiyorsunuz” Arama konferansı ilin tüm paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirilir. Bu paydaşların içinde Gazeteci -Yazar Özcan Özgür’de vardır. Planlama; 2013 yılında 100. yılını kutlayacak olan Muğla’nın kalkınma hamlesi için 2009 ile 2013 yılları arasını kapsar ve proje ile “Nasıl Bir Muğla Görmek İstiyorsunuz” sorusuna cevap aranır. Bu haliyle proje Muğla’nın geleceğine yönelik bu güne kadar yapılmış en büyük projedir. Bu proje valilik tarafından koordine edilir, Muğla Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılır. Valiliği projede Vali Yardımcısı Mestan Yayman temsil eder. Sonuçta yapılan çalışmalar “İl Oluşunun 100. Yılında Muğla Stratejik Planı” adı altında bir kitapçıkta toplanır, katılımcılara ve moderatörlere birer adet teslim edilir. Sonra? Sonrası yok!
***
Stratejik Planlamanın amacı; “Kırsal ve kıyısal bütünleşmesini sağlamış, kültürel ve doğa dokusunu koruyan, her bölgesinde sürdürülebilir kalkınmayı sektörel uyum içerisinde gerçekleştirmiş, eğitim, kültür, turizm, üretim ve ihracat merkezi Muğla”dır. Yol haritası belirlenmiş bu çalışma kentin bugüne kadar yapılmış en ciddi çalışmasıdır. Bu büyük planlama büyük projeleri olan, hedefleri olan herkese lazım olan şeydir. Meraklısına havada iki tur attıracak olan bu stratejik planlama projesi maalesef valiliğin raflarında tozlanmaya bırakılır.
Böyle bir projeyi kim? Hangi gerekçe ile rafta tutar? En iyi niyetli bakış açısıyla unutulduğunu sandığımız bu projenin Vali Altıparmak’tan sonra göreve gelen Sayın Vali Fatih Şahin’e iletilmediğini düşünüyoruz. Bilimsel temelli çalışmalara büyük önem vermesi ile proje düşkünlüğü ve planlama becerisi ile tanınan Vali Fatih Şahin’nin böyle bir çalışmaya asla kayıtsız kalmayacağını biliyoruz.
***
Hazırlandığı dönemde projenin Valilik temsilcisi Vali Yardımcısı Mestan Yayman’dı. Koordinatörlüğü valilik tarafından yapılan stratejik plan ne zaman hatırlansa proje ile birlikte Sayın Yayman’ın da adı geçiyordu. Özellikle 2011 haziran ayı içerisinde yapılan milletvekilliği seçimlerinde siyasi kulislerde: Bir bürokrat olarak Sayın Yayman’ın il önergesi olarak kabul edilen bu değerli projenin kıymetini iyi bildiği, milletvekili aday adayı olan bir siyasetçi olarak da bu stratejik plandan faydalandığı iddia edilmişti. Üstelik bu Ak Parti merkezli bir iddiaydı. Hatırlarsınız Vali Yardımcısı Sayın Mestan Yayman, Ak Parti milletvekili aday adayı olarak il genelinde Ak Parti teşkilatlarında yapılan temayül yoklamasında, diğer milletvekili adaylarını geride bırakmış ve yoklamadan birinci sırada çıkmış ama buna rağmen milletvekili olamamıştı.
***
Kentin bütün şifrelerinin, kodlarının ve yol haritasının yer aldığı 100. Yıl Stratejik Planı elimizdeyken, bu plan 100. yılında kente ve meraklısına müthiş bir yol haritası çizmişken, 100. yıl çalışmaları adı altında yapılanları, yaptırılanları anlamakta gerçekten zorlanıyoruz.