Ak Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Marmaris’te Teşkilat Eğitim Programı gerçekleştirdi. Bu toplantının “Basına Açık” bölümlerine katıldık. Amacımız Büyükşehir Yasasının içeriği ile ilgili bilgi edinmek ve bu bilgileri kamuoyu ile paylaşmaktı. Ak Parti’nin kurmaylarının konuşmacı olarak katıldığı toplantı “Büyükşehir Belediyesi Yasa Tasarısı’nın” neler getireceğini üzerine kurgulanmıştı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem ve Menderes Türel Büyükşehir Belediyesi Yasa Tasarısı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Bu toplantıdan Büyükşehir yasa tasarısının bir yerel yönetim reformu olduğunu anladık.
***
Bu toplantıda Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in “Biz; bize oy verirseniz sizi Büyükşehir yapıyoruz demedik” , yine Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel’in “Hizmet bir lütuf değil haktır. Büyükşehir uygulaması ile devletin elindeki ekonomik verimlilik halka sunulacak” sözleri ile başlayalım. Biz bu toplantıda kamuoyundaki spekülatif söylemlerin aksine büyükşehir yasası ile ilgili son derece önemli bilgiler edindik, gerçeklere ulaştık.
***
İsteyen ön yargı ile yaklaşmaya devam edebilir ancak büyükşehir yasasının ne olduğunu, neler getireceğini bilmeden de şu saatten sonra kimse ağzını açmasın ve vatandaşı da yanıltmasın. Uyaralım! Büyükşehir yasasına her açıdan karşı olanlar neye karşı olduklarını bilmiyorlar. Bu nedenle vatandaşa büyükşehir yasası ile ilgili olarak söylenen pek çok şey hikayeden ibaret. Bu işi net anlamak isteyen yurttaşlar, muhalefetin büyükşehir konusundaki özensiz söylemlerini bir yere bıraksın. Bu muhalefeti yapan siyasilerin bile yasanın detayları hakkında fikir sahibi olmadıklarını artık biliyoruz. Biz anladık, herkeste anlasın, Büyükşehir Yasası el yordamı ile muhalefet yapılacak bir konu değil.
***
Hemen belirtelim. Muğla Büyükşehir olunca Cumhuriyet’e, Laikliğe, Atatürkçülüğe, Cumhuriyet değerlerine bir şey olacağına inananlar bir kez daha yanılabilirler. İdeolojik refleksle vatandaşın kazanımlarını engellemeye çalışanlar söylem ve davranışlarını bir kez daha gözden geçirsinler. Ak Parti yöneticileri yapılan tüm muhalefete karşın bu işin gerçeğini, doğrusunu kırsala, kente anlatmak için yola düşüyorlar. Biz de gazeteci olarak büyükşehir ile siyasetçilerin, siyasi partilerin ne kazandığına ne kaybettiğine değil vatandaşın ne kazanıp ne kaybettiğine bakıyoruz. Marmaris’te iki gün boyunca katıldığımız toplantılarda gördük ki; bu uygulama Muğla’yı, ilçeleri, beldeleri, köyleri resmen uçuracak, büyükşehir bu memlekete resmen kanat takacak. Büyükşehirde özellikle köyler “dört köşe” olacak …
***
Muhalefetin büyükşehir uygulaması ile ülkenin “Bölgesel yönetime, federalizme götürüldüğü” iddiasına Menderes Türel Marmaris’ten şu sözlerle cevap verdi. “Ak Parti ilk defa yerel yönetim reformunu gerçekleştirdi. İşte bugünde vizyon belediyeciliğe taşıyacak olan bir başka belediye reformuna imza atmak istiyoruz. Tabi ki muhalefet her zamanki gibi alışık olduğumuz yaklaşımla bunu eleştiriyor. Çok ilginçtir yine aynı muhalefet 2006’da kalkınma ajanslarını 26 ilimizde kurduğumuzda yine aynı şeyi söylüyordu. Dediler ki, ‘Türkiye’yi eyaletlere bölecekler. Türkiye merkezileşiyor, federalleşiyorlar diye bağırmışlardı. O dönemdeki meclis tutanaklarını okudum. ‘Kalkınma ajanslarıyla Türkiye eyaletlere bölünüyor ve 26 bölgesel yapı kuruluyor’ diyen, bunu söyleyen muhalefet partisinin milletvekilleri, ‘Benim ilime neden kalkınma ajansı kurmuyorsun’diye sıraya girdiler. Muhalefet bu çelişkileri hep yaşıyor ve bu yüzden iktidar olamıyor.”
***
Türel’e göre muhalefet yalan söylüyor. Çünkü Türel, Belediye Yasası’ndan amaçlarının gayet açık ve net olduğunu şu sözlerle savunuyor. “ Biz vatandaşımıza en yakın yerden, yani yerindenlik ilkesine dayalı hizmet götürmek istiyoruz. Federalizm diyorlar ama yaptığımız bir yerel yönetim reformu. Yeni Büyükşehirler kuruluyor. 16 Büyükşehir’e 13 ilk ekleniyor. Büyükşehir sınırları İstanbul, Kocaeli’de olduğu gibi mülki sınırlara genişliyor. İl Genel Meclisleri kaldırılarak tek meclis olacak. Köyler ve Beldeler mahalleye dönüştürülüyor. Biz Belediyeleri kapatmıyoruz. Biz Belediyelerimizin veya köy muhtarlıklarımızı mahalleye dönüştürerek buraları İlçe ve Büyükşehir Belediye standartlarında terfi ettiriyoruz. Hepsini Büyükşehir hizmet standardına yükseltiyoruz. Ayrıca belde belediyelerini fiziken kapatmıyoruz. Belde belediye binaları ilçe belediyesi hizmet birimi olarak görevine devam edecek ve belediye çalışanları hak mahrumiyetine uğramayacak”.
***
Bu konuda daha yazılacak çok şey var ve bizim gazeteci olarak kamuoyunun bilgilenmesinden başka derdimiz yok. Marmaris toplantısı ile ilgili detayları önümüzdeki süreçte sizlere aktarmaya devam edeceğiz ancak bir konu var ki onu bugün yazmadan geçemeyeceğiz. Nasıl Oy Kullanacağız? Sorusu bir baş ağrısına neden olmuştu ve bu sorunun cevabı Marmaris’ten, Menderes Türel Bey’den geldi. Büyükşehir statülü seçimde nasıl oy kullanılacağı merak ediliyor ve üzerinde çok tartışma yapılıyordu. Siyasetçiler farklı farklı görüşleri ortaya koydular. Bu konuda söylediklerinin doğru olduğu üzerine yemin edenler bile çıkmıştı. Ancak her şeyi bildiğini iddia edenler bu kez yanılmışlardı. İş öyle değildi! İktidar partisinin Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, yani Büyükşehir yasa tasarısının en zirvesinde yer alan siyasetçisi Menderes Türel, büyükşehir statülü seçimlerde nasıl oy kullanacağını şu sözleri ile açıkladı.
***
“Mart 2014’te yapılacak olan Büyükşehir statülü seçimlerde köyde ya da şehirde her vatandaş; 1 Muhtar (köy ya da mahalle) , 1 İlçe Belediye Başkanı, 1 İlçe Belediye Meclis Üyesi ve 1 Büyükşehir Belediye Başkanı için toplam “4 oy” kullanacak. Yani sanıldığı ve iddia edildiği gibi Büyükşehir Belediye Meclisi için ayrıca oy kullanılmayacak. Büyükşehir Belediye Meclisi 1 kontenjan hariç, partilerin oy oranına göre oluşturulacak”.