Araya siyaset, ticaret gibi unsurlar girse de kentin gündemini Büyükşehir oluşturuyor. Bu nedenle bu konuda yazıları kaleme almaya devam ediyoruz. Büyükşehir Yasası’nın içeriğini vatandaşa anlatmak gerekiyor. Siyasi Partiler önümüzdeki süreçte bu yasanın detaylarını içeren ciddi bir çalışma başlatacaklardır ancak o vakte kadar biz bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz. Halkın bilgi edinmesini sağlayacağız.
***
Ak Parti’nin büyükşehir başlıklı Marmaris toplantısında sendikacı kökenli Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas’la başlayalım. Kafkas; partinin 10 yıllık süreç sonunda geldiğini noktanın siyaset bilimcilerini iflas ettirdiğini belirterek başladığı konuşmasına şöyle devam etmişti. “Nasıl yaptığımızı merak ediyorsunuz. Biz hazine falan bulmadık. Biz millete inandık ve ülkenin demokrasisine yatırım yaptık. Halkın bu konudaki gücünü arkamıza aldık. Biz milletin değerlerini keşfettik. 10 yılda iş yaptık, çarpmadık, çaldırmadık. Çalanı engelledik, biz sonuçta gömü bulmadık. Organize sanayilerde mezar sessizliği hakimdi, onları faaliyete geçirdik. Bu başarının nasıl geldiğini merak edenler Başbakan Erdoğan’ın 10 yıl önceki fotoğrafını bir yere koysun, birde bugünkü fotoğrafına baksın, nasıl olduğunu anlarsınız. Biz herkesin partisi olduk, herkese adil davrandık, her bir vatandaşın önemli olduğunu gösterdik. Türkiye’nin kodlarını değiştirdik”.
***
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas bu konuşmasında CHP’li belediyelere yönelik bir tanımlama yaptı. Kafkas CHP’li belediyecilik zihniyetine vurgu yaptığı bu tanımlamasında; “Arkadaşlar arabada seyahat ederken uyuyorsanız ve bir anda sarsıntı ile uyanırsanız! bilin ki CHP’li bir belediyenin mıntıkasından geçiyorsunuzdur. Çünkü nerede bir bozuk yol, çukur varsa orada CHP’li bir belediye vardır”.
***

Bu açıklama bize “Agah Bey, Marmaris’e gelirken karayolu ile herhalde Muğla merkezden geçti” dedirtti. Kimse kusura kalmasın ama bu ironik tanımlama CHP’li belediyelerin “belediyecilik” anlayışına “cuk” oturuyor. Agah Bey’in kast etmeye çalıştığı belediyeciliği biz karşıdan gördük. Yalan yok ben; Denizli’de gördüm ve gördüklerim beni çok etkiledi.
***
Biz sadece CHP’nin belediyecilik anlayışını biliyoruz ve çok uzun süredir de bu anlayışın yarattığı koşullarda bu kentte yaşamaya çalışıyoruz ve belediyecilik hizmetleri bize sunulan olarak kabul ediyoruz.   Öyle sosyal politikalar, kalkınmışlık düzeyi, kent konforu falan onları bilemiyoruz. Onlar bize çok uzak kavramlar. Yetinenlerin ve idare edenlerin mekanı olarak kent; altyapı, kanalizasyon, arıtma tesisi ve onların belediyecilikten kaynaklı sorunları ile daha yeni tanıştı.  Bu tanışıklık için üstelik 40 yıl bekledi.
***
Bildiğiniz gibi seçimler erkene alınacaktı ancak olmadı, meclis iradesi bunu engelledi. Seçim artık vaktinde Mart 2104’te yapılacak. Ak Parti kurmaylarının katıldığı Marmaris toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’da katıldı. Bakan Günay, erken seçim kararı alınamayışını ve ertelenmesini “Her yıl seçim yapmaya alıştık. Bu sefer seçimler 2014’e kaldı. Bunu istirahat olarak değil hazırlık olarak algılamamız gerekir” sözleri ile değerlendirmişti.
***
Bu uyarı niteliği taşıyan bir söylemdi. Bakan Günay teşkilatlara “istirahat değil, hazırlık yapın, çalışın” demeye getiriyordu. Bakan Günay’a göre seçimin vaktinde, Mart 2014’te yapılması büyükşehir yasasının ve uygulamasının vatandaşa anlatılması için bir avantaj olarak görülmeliydi. Muhalefetin büyükşehir uygulaması ile siyasi endişelerden kaynaklı söylemleri ile yarattığı algı bu çalışma döneminde aşılabilir.
***
Daha önce de belirttik. Büyük şehir uygulamasından siyasetçilerin ve siyasi partilerin ne kazanacağı bizi ilgilendirmiyor! Bizi toplumun ne kazandırdığı ilgilendiriyor.  Bir kez daha kalem çizgilerle altını çizerek söyleyelim. “Siyasi endişelerin büyükşehir kazanımları ve gerçekleri ile bir alakası yok”. Büyükşehir yasası ile ilgili olarak “bilerek konuşan”  CHP’lilerin başında Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün geliyor. Başkan Gürün’ün basında yer alan “İlçeler arasında koordinasyon ve hizmetlerin bir bütün olarak yapılması sağlanacak, bu açıdan baktığımızda bir avantaj” açıklaması onun pozitif bakışını yansıtıyor.
***
Başkan Gürün büyükşehir statüsünün Muğla’ya önemli avantajlar sağlayacağının farkında. Gürün’e göre; değişiklik yapılan yasa ile kentteki hizmetlerin daha aktif olacağı kesin. Açıklamasında belediye görevlerinin daha geniş kitlelere yayılacağını ifade eden Gürün, kanalizasyon ve arıtmanın, ulaşımda karayolları dışındaki yol yapım ve araç gereç işlerinin büyükşehir belediyesi sorumluluğunda olacağını belirtti. Açıklamalarından da anlaşılacağı gibi Başkan Gürün Muğla’nın büyükşehir olmasından şikayetçi değil. Başkan Gürün’ün yasa ile ilgili olarak temkinli bakışını “İlçeler arasında koordinasyon ve hizmetlerin bir bütün olarak yapılması sağlanacak. Bu açıdan baktığımızda bir avantaj. Ama köylerin mahalle olması, beldelerin kapanması yerel yönetimler açısından yararlı mı, zararlı mı bilmiyoruz” sözleri ile aktarıyor. CHP içerisinde “bilerek konuşan” ender siyasetçilerden birisi de Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün. Başkan Gürün bu bakış açısı ile CHP’nin büyükşehir belediye başkan adayları içerisinde adı geçenlerin çok önünde yer alıyor.