Yukarıda ne olup bitiyor bilmiyoruz ama Muğla CHP örgütünde “ön seçim” isteği örgütün genel talebine dönüşecek gibi görünüyor. Büyükşehir statülü yerel seçimlerde CHP örgütü, genel merkezin aksine belediye başkan adaylarını ön seçimle belirlemek istiyor. Genel başkanın üye yapısını sağlıksız olarak nitelendirdiği bir ortamda Muğla örgütü ön seçimin sınırlarını zorlayacak. Bodrumlu siyasetçiler Musa Gökbel ve Sezai Avşar’ın başını çektiği “Çoban Ateşi” genel merkezin “atama” yapmasını engelleyebilir. Çünkü örgüt içerisinde atamaya tahammülü kalmayanların sayısı gittikçe çoğalıyor. Çoban Ateşi gittikçe daha hararetli yanmaya başladı.
***
Bu durumda CHP en güçlü olduğu topraklarda büyük şehir belediye başkan adayı başta olmak üzere diğer ilçe belediye başkan adaylarını atama yoluyla belirlemesi halinde CHP’de ortalık karışabilir. Bunu kimse dillendirmese, diline dolamasa da görünen bu. Genel merkezin atama kararına örgütün büyük bir çoğunluğu deve dişi duruşu ile karşılık verecek.
***
Her CHP’li ön seçim ister. Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, büyük şehir belediye başkanlığı için en çok adı geçenler arasında yer alıyor. Siyasi kulislerde Başkan Gürün’ün büyük adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Bir iddia’ya göre Başkan Gürün, büyük şehir belediye başkan adaylığını Ankara’dan çoktan bitirmiş. Bu bir iddia. Ayrıca başkan Gürün’ün böyle bir gücü varsa siyaseten bunu kullanması son derece doğal. Ancak Başkan Gürün’ü bu tür bir yola sevk eden sorunun çözümü Ankara değil, Muğla’dır.
***
Bazılarının iddia ettiği gibi Başkan Osman Gürün ön seçimden kaçmaz. Niye kaçsın ki? Örgüt istiyorsa Başkan Gürün ön seçime de girer ve sandıktan da çıkar. Hele bu delege ve üye yapısıyla! Neden olmasın.
***
Unutulmuş olabilir! Hatırlatalım. Dr. Osman Gürün’ü siyasete kazandıran (0) delege ile gittiği bir ön seçimdir. Siyasete ilk atıldığı süreçte delegenin tamamına yabancı olan Dr. Osman Gürün partinin adayını belirlemesi için ön seçim ısrarında bulunmuş, ardından Ankara’nın, genel merkezin kapısını çalmıştı.
***
CHP’nin 54 milletvekili parlamentodaydı. Muğla Milletvekili de Zeki Çakıroğlu idi. Muğla Belediye Başkanı Orhan Çakır’ın milletvekili olmak için belediye başkanlığından istifa etmesiyle yeni bir süreç başlamıştı. O dönemin güçlü ismi Orhan Çakır, Muğla Belediye Başkan Adayı olarak Hüseyin Ülkü’yü destekliyor, onun kazanmasını istiyordu. Yine Orhan Çakır gibi merkez ilçe başkanı Erol Kutlay’da, Dr. Osman Gürün’e karşı Hüseyin Ülkü ile birlikte hareket ediyordu. Dr. Osman Gürün’ün adaylığına örgütte sıcak bakılmıyordu çünkü Çakır, Ülkü ve Kutlay delegenin tamamına hakimdi.
***
Parti de Orhan Çakır’dan boşalan koltuğa oturacak belediye başkanının “atama” ile belirlenecek söyleminin ardından dönemin milletvekili Zeki Çakıroğlu atamanın yanlışlığına dikkat çekmiş ve belediye başkan adayının ön seçimle belirlenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Osman Gürün’le hareket edenler o süreçte çok şiddetli bir eleştiriye maruz kalmıştı. Bugün Başkan Osman Gürün’ün yanında yer alan, ona biat edenlerin bir çoğu o süreçte şiddetle Doktor Osman Bey’in adaylığına karşı çıkmıştı. Tartışmalar büyümüştü.
***
Tartışmaların sonrasında henüz partiye kayıtlı bile olmayan Osman Gürün’le ilgili ciddi bir çalışma başlatıldı. CHP içerisinde ve kamuoyunda bu seçim “Doktorla Alınır” kanısı oluşturulmuştu. Parti içerisinde ve delegasyonda bir güce sahip olmayan Dr. Osman Gürün, genel merkezden belediye başkan adaylığının ön seçimle belirlenmesini istemişti. CHP’nin yerel kanaat önderlerinin de isteği o yöndeydi. Sıfır (0) delege yapısına rağmen Dr. Osman Gürün o süreçte kendisine güvenmiş ve ön seçim talebinde ısrarcı olmuştu. Sonuçta genel merkez Muğla belediye başkan adayını ön seçimle belirleme kararı almıştı. İlk raund, parti içi demokrasinin işletilmesi sonucu, müthiş bir mücadele ile kazanılmıştı.
***
Tarih; 14 Şubat 1999. Yer; Kocamustafendi ilköğretim okulu. Muğla Belediye Başkan Aday Adayı Hüseyin Ülkü ve Dr. Osman Gürün ön seçimde sandıkta kıyasıya yarıştılar. Parti içinde ve kamuoyunda “bu seçim doktorla alınır” algısı sandığa da yansıdı. Sonuçta Dr. Osman Gürün, Hüseyin Ülkü’ye ve deve dişi ekibine, tüm zorluğa karşın seçimi kazanmıştı.
***
Dr. Osman Gürün’ün siyasi yaşamı bir ön seçimle başladı. Osman Gürün, siyasetçi kimliğini parti içi demokrasinin işlemesi ile sandıkla kazandı. Bu nedenle Başkan Gürün; büyük şehir statülü yerel seçimlerde büyük şehir belediye başkan adayını ön seçimle belirlemek isteyen örgütüne engel oluşturmaz diye düşünüyoruz.
***
Bir daha yineleyelim. Başkan Osman Gürün iddia edildiği gibi ön seçimden kaçmaz. Örgüt ön seçim istiyorsa Başkan Gürün ön seçime de girer ve sandıktan çıkar. Çıkınca da tüm örgütten ve herkesten saygı bekler. Yıllar önce sıfır (0) delege ile ön seçime girme cesaretine sahip olan Başkan Gürün, bugün mevcut delege ve üye yapısıyla daha büyük bir cesaretinde sahibidir…