Kadın kavgası ‘magazin’ haberdir.
Ancak kadına şiddet ve kadın cinayetlerini protesto etmek için bir araya gelen örgütlü kadınların kendi aralarında kavgaya tutuşması daha önemli bir haberdir.
Hele bu kavga, kadına şiddet ve kadın cinayetlerine destek vermek için gelen ‘erkekler’ yüzünden çıkıyorsa.
Muğla Kent Konseyleri Kadın Meclisleri Birliği, geçtiğimiz günlerde Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda ülke genelinde yaşanılan kadın cinayetlerini protesto etmek amacıyla bir araya geldi.
Birlik çatısı altında bir araya gelen örgütlü kadınların bir kısmının eyleme destek için gelen erkeklerin dışarı çıkmasını istemesi üzerine erkeklerin dışarıda kalmasına tepki gösteren bir diğer kadın grubu arasında tartışma yaşandı.
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir,
Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık,
Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun ve eyleme destek vermeye gelen çok sayıda erkek, ‘kadınsı talep’ karşısında şaşkınlık yaşadı.
Sorunun sadece kadınların sorunu değil sistem sorunu olduğunu savunan kadınlar, ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle kendi aralarında tartışınca ortalık bir anda karıştı ve sonuçta tartışmanın büyümesi üzerine kadınlar meydanı terk etti.
Kadınların kendi aralarında tartışması sonuçta etkinliğe gölge düşürdü.
Dolayısıyla kadın cinayetleri konusunda yapılan onca anlamlı açıklama geri planda kaldı, kadınlar arasında çıkan ‘erkek’ tartışması ise içeriğin önüne geçti.
Muğla Kent Gazetesi olarak haberi;
“Ortak protestoda tartışma çıktı” başlığında yayınladık.
Zira kadın cinayetlerini protesto etmek ve kadınlara destek vermek amacıyla eyleme katılan erkeklerin ‘Erkekler dışarı’ sloganıyla eylem dışında itildiğine, bu durumun kadın eylemcileri ikiye böldüğüne ve eyleme gölge düşürdüğüne şahit olduk.
Gazeteci olarak;
Tartışmayı biz başlatmadık (!)
Tartışmayı bir yerimizden de uydurmadık.
Sonuçta o gün orada,
Ne gördüysek onu yazdık…
Eylem sona erdi.
Ancak görüyoruz ki ortak eyleme damga vuran ‘kadınsı’ tavır henüz sona ermedi.
Muğla Kent Konseyleri Kadın Meclisleri Birliği ortak eylemine damga vuran tartışma haberleri üzerine yine kadınlardan tepki geldi.
Yapılan haberler, ‘magazin habercilik’ içinde değerlendirildi.
Yukarıda ifade ettik.
Kadın kavgası;
Kavganın içeriğine göre magazin habere dönüşebilir.
Ancak kadına şiddet ve kadın cinayetlerini protesto etmek amacıyla bir araya gelen örgütlü kadınların kendi aralarında ‘erkekler’ yüzünden kavgaya tutuşması dünyanın her yerinde magazin haber statüsünde değil ‘dramatik haber’ statüsündedir.
Dramatik olmanın ötesinde ‘ironik haber’ kategorisinde değerlendirilir.
Ayrıca kadın eylemine destek veren erkekleri dışarıda tutmak, erkeklere suç ortağı gibi davranmak evrensel kriterlere göre de ayrımcılıktır.
Bilinmelidir ki,
Gazeteci tavrı;
Entelektüel tavırdan,
Aydın tavrından soyutlanamaz.
Bu nedenle evrensel kriterler;
Gazetecinin de gazeteciliğin de temel kriterleridir.
Bu noktada kadınsı duygularla (!)
‘Erkekler dışarı’ diye davul çalanların aksine eyleme destek için gelen erkeklerin dışarıda tutulmasını ayrımcılık olarak gören, bu duruma tepki gösteren ve sorunun bir erkek sorunu değil sistem sorunu olduğunu savunan tüm kadınları kutlamak gerek.
Kadınsı duygulara yenilmeden (!)
Sorunu erkek sorunsalı kapsamında değerlendirmek yerine sorunu evrensel kriterler üzerinden değerlendiren tüm kadınları kutlamak gerek.
Kutlayalım o zaman.
Kadınsı duygularına yenik düşmedikleri,
Sorunu erkek sorunu gibi sığ bakışla değerlendirmedikleri için…