Taraflara Sağduyu Çağrısı

32

Muğla’da üç termik santralde çalışan, TES-İŞ Sendikasına üye işçiler, taleplerini iletmek amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile görüşmek üzere bir araya geldi. Ancak toplantı sırasında tansiyon yükseldi ve salonda gergin anlar yaşandı.
Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinde görev yapan yaklaşık 300 işçi ve TES-İŞ Sendikası temsilcileri, taleplerini dile getirmek üzere Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile bir araya geldi.
Toplantının yapıldığı Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde, bazı işçiler sloganlar atarak süreci protesto etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, işçilerin taleplerini dinlemek  amacıyla toplantıya katılırken, TES-İŞ Sendikası Mali Sekreteri Kemal Özcan ile Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Yiğit arasında yaşanan tartışma gerilimi artırdı.
Taraflar arasındaki sözlü gerginlik arbedeye dönüşürken bazı işçiler Aras’ın bulunduğu sahneye baret fırlattı. Yaşanan arbedede, toplantıyı takip eden gazeteci Ümmü Gülsüm Dural bir kadın tarafından darp edildi.
Görüşmeler, olayların yatışmasının ardından devam etti ve sendika temsilcileri, işçilerin taleplerini içeren bir dosyayı Başkan Aras’a iletti. Olayların ardından sendika üyeleri Atatürk Anıtına çelenk koyarak, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı Ata’ya şikâyet etti.
Yaşanan olaylar ve ardından çıkan arbede, kentin demokrasiye ve barış ortamına dayalı toplumsal yapısına uygun düşmeyen, uzlaşı ve diyalog kültüründen uzak bir tutum ve davranış olarak değerlendirildi. Olayların etkisi yalnızca yerel düzeyde kalmayarak, geniş yankı uyandırdı ve ulusal basında da geniş çapta yer buldu.
Her iki tarafa da sağduyu çağrısı yapalım ve bir uyarıda bulunalım.
Kamuoyunda tepkiyle karşılanan ve ulusal basına yansıyan bu olay, bugüne kadar sınıf mücadelesinde örnek teşkil eden bir sendikanın ve üyelerinin toplumsal desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.
Umarız böyle bir şey yaşanmaz…
Bunun yanında CHP’deki değişimin bir yansıması olarak 2024 yerel seçimleriyle yenilenen belediye yönetimlerinde görev yapan bürokratların yeni dönemde kişi ve kurumlarla kurulmuş ya da kurulacak ilişki ve diyalogların da değiştiğini görmeleri gerekir. Seçilmiş bir belediye başkanını özür dilemeye kadar götüren davranış ve sonuçlardan uzak durmaları tavsiye edilir. Yerel yönetimlerde kabul gören mottolardan birisi olan ‘başkanını koru’dan kast edilen bu değildir.
Bu noktada iki özre dikkat çekmek gerekir.
İlki, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın özrü; ikincisi ise Tes-İş Şube Başkanı Fatih Erçelik’in basından, Gazeteci Ümmü Gülsüm Dural’dan ve kamuoyundan dilediği özürdür.
Her iki özür de çok kıymetlidir…
Haberlere konu olan görüntülerden de anlaşılacağı gibi yaşanan kargaşada Gazeteci Ümmü Gülsüm Dural’a yapılan saldırıyı geçmek mümkün değildir. Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı kurmuş, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Tutum Belgesine imza atmış, kadın cinayetleri davasına müdahil olmuş ve ötesinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Önleyici Politikalar Çalıştayı düzenlemiş bir belediye çatısı altında bir kadın gazeteciye, bir kadın tarafından darp edilmesi (!) açıklaması yapılabilecek bir durum değildir.
Sonuç; Toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren böylesine kritik bir meselede, tarafların görüşlerini hoşgörü ve yapıcı diyalogla dile getirmesi, demokratik bir toplumun en temel unsurlarından biri olarak görülmelidir. Yaşanan olaylar, tarafların ortak bir zemin bulma ihtiyacını bir kez daha gözler önüne sermiş, böylesi toplantılarda sükûnetin ve şiddetten uzak bir iletişimin esas olması gerekliliğini hatırlatmış durumdadır.
Herkes bi sakin olsun… ©

 

 

 

Haberi Paylaş