Yerel yönetimlerin 2014-2015 hizmet ve yatırım yılına ilişkin bilgilendirme toplantılarını elimizden geldiğince takip etmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin iki hizmet yılına ilişkin düzenlediği basın toplantısına katılmış ve bu toplantıdan 6 bölümden oluşan mini bir yazı dizisi çıkarmıştık.
Belediyelerin iki yıllık hizmet ve yatırım karnesine not vermeden önce ne yaptıklarını ortaya koymak adına takip ettiğimiz bilgilendirme toplantılarını sonuçları itibariyle Muğla’nın yerel yönetim tarihine düşülmüş notlar olarak gördüğümüzü daha önce ifade etmiştik.
Tarihe not düşülecek toplantılardan birisi de geçtiğimiz günlerde Milas Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Halkla ilişkilerini bilemeyiz ama il basını ile olan ilişkilerini maslahatgüzar düzeyinde sürdüren Milas Belediyesi’nin iki hizmet dönemine ilişkin bilgilendirme toplantısı, belediyenin web sitesinde yer alan bilgilere göre; 13 Nisan’da yapıldı.
Milas Belediyesi’nin web sitesinde yer alan habere göre; Belediye Başkanı Muhammet Tokat, bilgilendirme toplantısını, “Bugün demokrasinin gereği olarak, bir yerel yöneticinin yapması gereken etkinliği yerine getiriyoruz” sözleriyle açar.
Geçtiğimiz yıl seçimler nedeniyle bilgilendirme toplantısı yapamadıklarını ifade eden Başkan Tokat, bilgilendirme toplantısında büyükşehir statüsü ile geçen iki hizmet yılı içerisinde yaptıklarını ve yapamadıklarını samimiyetle ortaya koyar.
Başkan Tokat, açıklamalarıyla aslında büyükşehir yasasıyla Milas’ta ne değiştiğini de gözler önüne serer.
Başkan Tokat’ın ifadelerine göre; Milas Belediyesi’nin hizmet alanını oluşturan nüfus 132 bindir.
Yani hizmet verilen nüfus artmıştır. Aynı nüfusa hizmet bundan iki yıl önce 6 belediye tarafından sağlanırken belediye sayısı bire düşmüştür. Nüfus artışı nedeniyle İller Bankası’ndan Milas Belediyesi’ne aktarılan miktar ‘kısmi’ olarak artmış, ancak yaraya merhem olmamıştır.
Milas Belediyesi’nin bugün itibariyle borcu; 73 milyon liradır.
Bu borcun 20 milyonu kapanan (Ören, Beçin, Güllük, Selimiye ve Bafa) belde belediyelerinden gelen borçlardır. Kapanan beş belde belediyesi Milas Belediyesi’ne gerdanlık gibi 5’i bir yerde borç bırakmıştır.
Bu borcun bir kısmı özel, bir kısmı da kamu borcudur.
Büyükşehir statüsüne geçmeden önce belediye gelirlerini oluşturan su, kanalizasyon, itfaiye, otogar, otopark ve mezbaha gelirleri büyükşehir belediyesine gitmiştir.
Başkan Muhammet Tokat, bilgilendirme toplantısında büyükşehirle gelen gelir kaybını şu sözlerle açıklar;
“Sadece Milas Belediyesi’nin görev yaptığı alanda vergi olarak aldığımız miktarlarda, mücavirlerimiz alanlarımız yasa gereği 5 yıl muafiyet tutulduğundan artık alınamıyor. Bu da 53 milyonu buluyor. Su, mezbaha, otogar, otopark gelirleri kaybımız; 15-20 milyon arasında. Yani büyükşehir yasasından sonra belediyemizin kaybı 73 milyon civarında. Tüm bu kayıplara rağmen İller Bankası’nın belediyemize olan desteği ortada”…
Başkan Tokat, gerçekleriyle dinleyen da okuyan da moral bozukluğuna yol açan açıklamasına devam eder; “İller Bankası vasıtasıyla Türkiye’de yapılan en büyük altyapı çalışması ilçemizde yapıldı. 277 kilometre uzunluğunda bir hat döşendi. Alt yapı nedeniyle üst yapının büyük bir bölümü bozuldu. Alt yapı kredisi hazır bir çalışmaydı. Ama üst yapı her hangi bir kredi olmayan kendi imkânlarımızla yaptığımız bir işti. Milas Belediyesi tarafından yapılan yol çalışmaları 2 milyon metrekareye yaklaştı. Bunu yapmak mecburiyetindeydik. Bir yıl süre içerisinde bu çalışmayı yapmaya çalıştık. Tarihî alanları ayağa kaldırarak, yeni yapılan alanları da çağdaş görünüme kavuşturarak yeni bir kent ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar kolay olmadı, olmuyor. Milas Belediyesi tarihinde en fazla tepki alan, küfür yiyen yönetimi belki de biz olduk. Bizim bu riskleri göze almamız lazımdı. Daha önce yağmurlu günlerde en tedirgin zamanlarımı yaşardım. Artık daha rahat ettiğim zamanlar içerisindeyim”…
Bilgilendirme toplantısında Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, bir şey daha yapar. Başkan geleceğe yönelik hedeflerini de açıklar. Balavca Deresi ıslahı, kültür merkezi, Baltalı Kapı sokak restorasyonu, Hacı İlyas meydanı, Arasta 2. etap restorasyonu, merkeze ve beldelere pazar yeri, Ören ve Güllük sahil düzenlemesi, kent müzesi Başkan Muhammet Tokat’ın geleceğe yönelik projelerinden bazılarıdır.
132 mahallede, 132 bin nüfusa hizmet götürmek hiçte kolay değildir.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ’nin 2014-2015 yıllarında Milas’a yaptığı 72 milyonluk yatırım Milas Belediyesi’nin imdadına yetişir. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ’nin 2016 yılında Milas’a yapacağı yatırım ise 56 Milyon liradır.
2014-2015 ve 2016 yıllarına ilişkin rakam toplamda 128 milyona ulaşacak ve Milas Belediyesi’nin yarasına merhem olacaktır.
Ancak asıl merhem Milas’ın orta yerindedir.
Milas’ın havaalanı projesinden sonraki en büyük projesi olarak nitelendirdilen Milas Organize Sanayi Bölgesi, Milas Belediyesi’nin de Başkan Tokat’ın da en büyük projesi olmalıdır.
Zira Milas’ın kurtuluşu oradadır.