“ACELE ETME (!) BU HASTANE DEDİĞİN BİRAZ ZAMAN ALIYOR”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni hizmet binası görünen eksikleriyle kentin gündemine oturmuş durumda.
Girişteki 70 basamaklı bir merdiven, oto park sorunu, özel servislere izin verilmeyişi, yol güzergahına park eden araçlara kesilen cezalar, daha hastaneye girmeden vatandaşı kapıda bekleyen sorunlar.
İçeride ne gibi sorunlar var?
Henüz bilmiyoruz ama yakındır öğreniriz.
Özellikle sosyal medyada ve fısıltı gazetelerinde yeni hastaneye ilişkin bir dalga yayılıyor ki sormayın gitsin. Bu dalganın içinde iyi görüşe rastlamak pek mümkün değil.
Bu süreçte “Göç yolda düzelir” diyerek durumu kurtarmaya çalışanlara; “Acele ile menzil alınmaz” sözünü hatırlatmak isteriz.
Sağlık hizmeti veren bir kurumun altı-üstü, eksiği-gediği, ötesinde tüm lojistiği tamamlanmadan hizmete girmesi, sabırsız davranlara sonuç aldırmaz, başarı kazandırmaz.
Hasteneyi erken açma kararı verenler, yolu yok bu süreçte yapılan eleştirilere katlanacaklar.
Geçtiğimiz gün Muğla Ticaret Odası yönetiminin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni binasına gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin bir bülten yayınlandı.
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Ümit Başar Semiz’e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirildiği ifade edilen bültende MUTSO Başkanı Bülent Karakuş’un “Sorunlar varsa bunları konuşarak, çözümleri için beraber çalışmalar yapmak için buraya geldik. Yeni bir bina. Eksikleri zamanla oturacaktır. Ama önemli olan sorunları biran önce el birliği ile çözüme kavuşturmak. Tespitlere göre özellikle ticari alan ve otopark sıkıntısı ön planda. Bununla ilgili ne gerekiyorsa gerek MUTSO gerekse diğer STK’lar sizin yanınızdayız. Çözmek için elimizden geleni yapacağız” açıklamasına yer verildi.
Karakuş, açıklamasıyla yaşanan sorunları adeta teyit etti.
Aynı ziyarette MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ümit Başar Semiz’in; “Ticari olarak en önemli durumlardan bir tanesi çevredeki eczaneler. Bu konuda belediyenin ve sizin ortak bir çalışma yürüteceğini düşünüyoruz. Eczacılar Odası ile birlikte yatan hastalarımızla ilgili biz bir düzenleme yaptık. Acil olarak burada bir temsilcileri bulunuyor. Ulaşımla ilgili bir sıkıntımız var. Bir taksi durağının oluşturulması gerekiyor. Bankalarla konuşuyoruz ATM çözümü için. Öncelikle maaş aldığımız Ziraat Bankasıyla görüştük. Girişime başladılar” sözleri durumu özetler nitelikteydi.
Açıklamasında yeni hastane binasında 560 yatak kapasitesi olduğuna dikkat çeken Başhekim Semiz, ilave binaların tamamlanmasıyla yatak kapasitesinin 625’e çıkacağını, teknolojisi çok yüksek hastanenin yavaş yavaş bütün eksiklerini tamamlayacaklarını, şu zamana kadar hiçbir sağlık kuruluşunun bu kadar hızlı bir şekilde tamamlanmadığını sözlerine ekledi.
Başhekim, ‘meraklanmayın, hepsini halledeceğiz’ mesajı verdi.
Sosyal medyadaki eleştirilerden ve bu süreçte yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı gibi yeni hastaneye ilişkin henüz bir kent ittifakı oluşturulmuş değil.
Sorunların çözümüne ilişkin her bir kurum bu süreçte dilek ve temennileri dile getirerek üzerine düşeni yapmış görüntüsü veriyor olsa da acil çözüm bekleyen sorunlar ortak aklın masasına taşınmış gibi görünmüyor.
Hastanenin erken hizmete alınmasının yarattığı sorunlar ortada.
Muğla Valiliği öncülüğünde kurulacak bir komisyon mutlaka devreye girmeli.
Zira hizmete giren ‘Devrant halı sahası’ değil, hizmete giren bir üniversite hastanesi.
Bu süreçte kimse “Acele etme (!) bu hastane dediğin biraz zaman alıyor” görüşüne sığınmasın.
Tıbbı ve medikal açıdan eksiklikler süreç içerisinde tamamlanabilir.
Buna kimsenin bir şey dediği yok.
Ancak hastane şu anda otopark-ulaşım gibi en temel hizmetleri bile karşılayabilecek durumda değil. Pazartesi günü Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Sekreterliği tarafından Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılacak basın toplantısına davet edildik.
Bir terslik olmazsa, orada olmak niyetindeyiz.