Yasanın adı Büyükşehir Yasası.
Ancak Musa Gökbel, bu yasa için büyükşehir tanımını kullanmıyor.
Gökbel,  her söyleminde yasayı “Bütünşehir” olarak tanımlıyor.
Kendisine; ‘Neden bütün şehir? Bu sol, sosyal demokrat terminolojiden gelen bir tanımlama mıdır?’ diye sorduk.
“Hayır” dedi ve ekledi. “Bu yasanın içeriği ve sağladığı olanaklar nedeniyle bu yasayı bütün şehir olarak tanımlıyorum. Bu yasa ile ilin sınırları Büyükşehir sınırları ilan edildi. İl bir büyük şehir statüsü ile bütünleşti. Bu nedenle bütün şehir diyorum. Siz de bu tanımlamaya alışsanız iyi olur”..
***
Yasa ile ilgili herkes gibi bizim de çekincelerimiz var.
Ancak oturup yas tutmanın da bir âlemi yok.
Bu yasa ile en sağlıklı şekilde hizmet nasıl yapılır, bizde onun peşindeyiz.
Tabir yerindeyse Gökbel, büyükşehir yasasını hatim etmiş bir siyasetçi.
Üstelik büyük şehir belediye başkanlığına da aday…
Büyük şehir yasası ile zaman zaman Musa Gökbel’e bu nedenle başvuruyoruz.
Ayrıca CHP Genel Merkezi’nin bu konuda yapılmış çok ciddi bir çalışması var.
CHP Yüksek Siyaseti, büyükşehir statüsü ile ilgili muhalefetini öyle gazozuna yapmıyor.

***

Yasa Büyükşehir olarak çıktı. Ancak yasanın içeriği büyüklükten çok bütünlüğe vurgu yapıyor.
Yasa ile Muğla’nın il sınırları Büyükşehir Belediye sınırları olarak ilan edildi.
Yani ilde sınırlar kaldırıldı ve il bütünleşti…
Hatırlarsınız, 2004 yılında büyükşehir belediye sınırları 50 km’ye genişletilmişti. 2009 yerel seçimlerinden önce bazı ilçe ve belde belediyeler de kapatılmıştı. Bu yöntem o süreçte uygulanan illerde derin etkiler de yaratmış, kentlerin siyasal, sosyal ve ekonomik dengeleri değişmişti.
Bu etkileri ile büyükşehir yasası “bütünleşemeyen” yerleşkeler, iller yaratmıştı.
Musa Gökbel’in “Büyük şehir, ödül mü, ceza mı?” sorusunu doğru anlamak gerekiyor.
Musa Gökbel, bu soruyu sormakta yerden göğe kadar haklı.
***
Bu yasa ile bir ilin sınırları Büyükşehir Belediye sınırları olarak ilan edildi. Bu durumda buna büyük şehir değil bütün şehir demek gerekiyor.
Yasa ile Büyükşehir Belediye sınırları Muğla il sınırları oldu. İlin tamamı BüyükŞehir Belediyesi hizmet alanına dönüştü. Hizmet alanı metre kareden, kilometre karelere ulaştı.
Daha önceden il özel idareleri tarafından yerine getirilen 70’e yakın hizmetin büyük bir kısmı yasa ile büyükşehir belediyelerine devredildi.
Nüfus artışı, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, vergi gelirleri! Bunlar bütün şehri bekleyen temel sorunlar.
“Yasa ile genişleyen, bütünleşen alanlara hizmet götürmek, hali hazırda kentte yaşayan nüfusa hizmet götürmekten çok daha zor ve pahalı. Hizmet maliyetleri artabilir” görüşümüzü ve kaygılarımızı Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Musa Gökbel’le paylaştık.
“Hayır” dedi Musa Gökbel. “Bizim hizmet anlayışımızda ve yöntemimiz de bunlar sorun değil. Tüm çelişkilerine karşın biz bu yasa ile en yüksek verimi nasıl alırız? Bunun hesabını kitabını yaptık. Halkımız rahat olsun, biz her şeyin farkındayız. Büyükşehir seçimlerini aldığımız gün, kapıdan adımımızı attığımız anda ne yapacağımızı biliyoruz. Başkalarını bilemem ama biz sahip olduğumuz insan kaynaklarıyla, sosyal demokrasinin yerel yönetim anlayışı ile büyük şehire hazırız”…
***
Kat kat büyüyen hizmet alanları için belediyelerin kurumsal ve personel yapısında iyileştirme yapıldığını biliyoruz. Beldeler kapandı, köyler mahalleye dönüştürülerek Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanına dâhil edildi. Kapatılan belde belediyelerinin personeli bir hak kaybına uğramadan Büyükşehir Belediyesi personeli olacak. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe sayısı 13’e çıktı.
Büyükşehir Belediye Meclisi 63 meclis üyesinden oluşacak.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki görev ve yetki dağılımı il özel idaresinden devredilecek. Kimileri bu durumun kırsal alana hizmet götürülmesinde sorun yaşatacağına inanıyor. Kimileri de daha önceden büyükşehir belediye sınırlarında olmayan ilçe belediyelerinin, büyükşehir yasası ile gelecek olan fazladan hizmet yükünü karşılayamayacağını iddia ediyor.
***
Musa Gökbel Başkan’a; Büyükşehir Belediyesi’nin köylere cephe düzenleme, tabela vergisi, otopark ücreti, yol ve altyapı katılım payı gibi fazladan harcama yükü getirebileceği görüşümüzü aktardık.
Birçok CHP’li belediye bu tür uygulamaları sosyal demokrat yönetim anlayışı gereği gündeme bile getirmezken Muğla insanı bu katılım paylarından çok çekmişti.
Sorumuza; “Benim adım Musa Gökbel! Ben sosyal demokratım ve benim anlımda kavga yazıyor. Ne günlük yaşamım da ne de siyasi yaşamım da, hiçbir dönemde ben, ne orta boy bir insan ne de orta boy siyasetçi oldum!” şeklinde ilginç bir cevap aldık.
Anladık ki; Musa Gökbel’in büyükşehir modelinin altında sol, sosyal demokrat bir anlayış yatıyor. Musa Gökbel’le büyük şehir; yönlendirici, düzenleyici, kararlarını halktan yana alan ve halkı hizmetin en temel prensibi gören yönetim modeli ile bir ödüle dönüşecek.
Musa Gökbel bize siyasetin hamasi turlar, hamasi nutuklar atmakla yapılmadığını, özensiz ve derinliksiz söylemlerle siyasetin, siyasetçinin bir yere varamayacağını bir kez daha gösterdi.
***
Toparlayalım ve sonlayalım.
Büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırları olarak değiştirildi. Önceden sadece İstanbul ve Kocaeli büyükşehir belediyeleri için geçerli olan bu durum şimdi tüm büyükşehir belediyeleri için geçerli kılındı. Deneyimli bir siyasetçi ve büyük şehir belediye başkan aday adayı olarak Musa Gökbel, Büyükşehir yasası ile tariflendirilen yönetim modelinin “Bütünşehir” olarak algılanması gerektiğini ifade ediyor.