Bir önceki “Toplumsal Algı” başlıklı yazıda her seçim döneminde olduğu gibi 2015 milletvekili genel seçimleri öncesinde de toplumun harekete geçtiğini ve kendi içinde algı oluşturmaya başladığını ifade etmiştik.
Kamuda geçerli olanın söz olduğunu, kentte toplumsal algının sözle inşa edildiğini vurgulamıştık.
2015 genel seçimleri öncesinde özellikle siyasette oluşmaya başlayan toplumsal algılar siyasi partileri, aday adaylarını ve aday belirleme yöntemini de etkileyecek.
Bundan hiç kuşkumuz yok.
Zira toplumda oluşan algı ya değer yaratacak ya da değeri eksiltecek.
Bu süreçte toplum kimin değerini arttıracak, kimin değeri eksiltecek hep birlikte göreceğiz.
Dünde ifade etmiştik.
Bu süreçte toplumda oluşan algının temelinde Ak Partili siyasetçiler ile CHP’li siyasetçiler var.
Ak Parti’de İl Başkanı Nihat Öztürk’ün milletvekili adaylığı ile ilgili, CHP’de de İl Başkanı Mustafa Öztürk’ün 5 milletvekilliği hedefiyle ilgili tespitlerin ve tartışmaların toplumda yavaş yavaş algıya dönüştüğünü belirtelim.
Bu işte darılmaca, gücenmece olmadığını yeniden hatırlatalım ve konuyu açalım.
Bugün toplumda oluşan algıya göre;
Ak Parti’nin mevcut iki milletvekilinin bir kez daha aday olmamasına kesin gözüyle bakılırken, Ak Parti İl Başkanı Nihat Öztürk’ün milletvekili aday adayı olmasına da kesin gözüyle bakılıyor.
Ak Parti’nin bu süreçte kesinleşmiş olgularının başında Nihat Öztürk’ün milletvekilliği bulunuyor. Onu takdir edenlerle, eleştirenlerde aynı kanıya sahip.
Ancak bu kanı bir anda yok olabilecek bir nazeninliğe de sahip.
Bu süreçte stratejik bir hata yapmaz, yeni il başkanı seçimi konusunda işin suyunu çıkarmazsa Nihat Öztürk tartışmasız milletvekili aday adayı olacak.
Bugün toplumda oluşan algıya Ak Parti penceresinden bakmaya devam edelim ve konuyu il başkanlığı konusundaki toplumsal algıya getirelim.
Nihat Öztürk’ten sonraki il başkanlığı için toplumda oluşan algıya göre; ya Ozan Balcı ya da Esat Tugay il başkanı olacak. Geçtiğimiz aylarda siyasi kulislerde adı geçen Yatağan eski İlçe Başkanı Mustafa Toksöz’ün il başkanı olabilme ihtimali bugünün toplumsal algısında yok. Bugünün algısı iki kişi üzerinde oluşuyor.
Ozan Balcı ve Esat Tugay.
İkisinden birisi, Nihat Öztürk’ten sonraki il başkanı olabilir.
Zira her iki isminde toplumsal karşılığı yaratılmış durumda.
Toplumsal karşılık, siyasi meşruiyet getirebilir.
Burada bir tespitle araya girmek gerekir.
Biliyorsunuz Ak Parti’nin yönetim yapısı diğer partilerden farklı. Ak Parti’de anketler yapılmış, teşkilatların görüşleri temayül yoluyla alınmış olsa da son kararı genel merkez veriyor.
Bu noktada toplumsal algıda kendine yer bulanlar, temayül yoklamasından ilk sırada çıkanlar bile bazen aday olamıyor, aday gösterilmiyor.
Ak Parti yüksek siyasetinin elinde hassas bir terazi var ve bu hassas terazi ne yazık ki herkese vize vermiyor.
Karar mekanizmalarında genel merkezin tercihleri bir anda değişiyor, değişkenlik gösterebiliyor.
Toparlayalım.
Ak Parti penceresinden bakınca görülen toplumsal algılar bu kadar değil. Partiye yeni katılmasına karşın siyasetini aktif olarak sürdürmeye kararlı görünen Sayın Yusuf Kayacık’la, her koşulda ve her zeminde siyasi konumunu koruyan Sayın Hayati Nizamoğlu ile, Sayın Bekir Tavas’la, Sayın Muhsin Eryılmaz’la ve Sayın Kadri Emrağ’la ilgili algılar da mevcut. Zamanı gelince bu köşe de bu isimlerin toplumsal algıdaki yerlerini sizlere iletmek istiyoruz. Ancak bugün Ak Parti’de ve siyasi kulislerde en çok tartışılan konu kimlerin milletvekili adayı olacağı değil, kimin il başkanı seçileceği (!)
Yukarıda ifade ettik.
İl Başkanlığı konusunda toplumsal algıda Ozan Balcı ve Esat Tugay isimleri kendilerine yer buldu. Henüz toplumsal algıda yer almamasına karşın il başkanlığı konusunda Ak Parti’de bir güçlü isim daha mevcut; Sayın Kadri Emrağ…
Sayın Emrağ, teşkilatla ve yüksek siyasetle olan ilişkisiyle partide öne çıkan isimler arasında yer alıyor. Bize göre; Sayın Emrağ, Ak Parti il başkanı olabilir, bu zorlu süreci sırtlayabilir…
Pazartesi devam edelim…