Hukukçuların ayrı bir yeri var. Çoğunun bürosunda duvarda bir yerde asılı panoda şöyle yazar. “Görevlerimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiç bir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin, en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar esir kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı.” Bu yazıda yer alan ifadeye sadık kalan bir grup genç avukat Muğla Belediyesi’nin apartman yöneticilerine 2464 sayılı kanunun 86-89-90. cı maddelerine istinaden tebliğ ettiği “Muğla Belediyesi Harcamalara Katılım Payları İhbarnamesi” ile ilgili olarak matbu bir dilekçe hazırlamışlar.Bu önemli konuda bir eksiklik olduğuna inanmışlar ki, vatandaştan belediyeye bilgi edinmek amaçlı gönderilecek matbu dilekçe ile mağduriyet oluşmasın !Dilekçe ; ihbarnamede tahakkuk edilecek bedelin hesaplamasının doğru yapılıp yapılmadığı konusunda karar vermek, yasal itiraz hakkını kullanabilmek için, 4982 sayılı bilgi edinme kanununa dayalı olarak hazırlanmış. Bir kaçı ile görüşme şansım oldu ve belediyenin bu kanun çerçevesinde vatandaşlardan para alma hakkının bulunduğunu öğrendik. Ancak vatandaşın bedele itiraz hakkı bulunduğunu ve ihbarnamede tahakkuk hesaplama cetvelinin ayrıntılı olarak bulunması gerektiğine dikkat edememiştik. Belediye tarafından hazırlanan ihbarnamenin vatandaşa tahakkuk eden bedelin oluşmasına neden olan faktörlerin ve bu tahakkuku oluşturan bedelin nasıl hesaplandığı ve hesap dökümünün vatandaş tarafından bilinmemesinden dolayı hukukçular, Muğla Belediyesi Harcamalara Katılım Payları İhbarnamesine yönelik ve bilgi edinme kanununa dayalı matbu dilekçeyi vatandaşlara ulaştırmaya başladı. Dilekçe elden ele dolaşıyor. Olan olmayana, bir şekilde ulaştırmaya devam ediyor. Dilekçe de : “Tarafıma gönderilen ihbarnamedeki bedele neden olan uygulamanın, hangi tarihte yapıldığı ve uygulamanın ne olduğu? İhbarnamedeki bedeli oluşturan; iş kalemlerinin poz numarasıyla tanımı ve birim fiyatları ve yapılan uygulamanın miktarı ? İhbarnamedeki bedelin oluşum hesaplanmasında dikkate aldığınız uygulamanın planını (2464 sayılı kanunun 92.maddesine göre), uygulama katılım payı ortağı olunan binaların plan üstüne yazılmış emlak vergi değerleri ve hesaplama tahakkuk cetvelinin tarafıma bildirilmesi” ibaresi bulunuyor.
Hukukçular tarafından hazırlanan matbu dilekçe belediyeye ulaştı mı ? bilemiyoruz, ancak bu dilekçe bu hızla giderse kentin tamamına çok kısa bir sürede ulaşacak. Vatandaş oluşabilecek bir mağduriyet yaşamak istemiyor. Vatandaş haklı. Bu işte vatandaş hizmet alan, belediye de hizmet veren durumunda. Alanla, verenin arasında bir sıkıntı yaşanmasını istemeyiz. Bunun için pazarlık etmemiz gerekiyorsa da haklarımızı korumak adına pazarlıkta ederiz, indirim de isteriz. O da olmadı kredi kartına eşit, nefesli bir ödeme şekli talep ederiz. Mal yada hizmet ne olursa olsun onu ucuza temin etmek kimin işine gelmez ki ?
Borç bizim borcumuz, şükür ki inkar eden yok ! Allah bize, biz tahakkuk servisine. Alt yapı, kanalizasyon, evsel atık bağlantısı, arıtma tesisi, deşarj alanı bitene, bitirilene kadar, yaz, çiz, karala ve gönder ihbarnameyi !
Allah bize, biz tahakkuk servisine”. Yahu allah aşkına bir şey söyleyin!. Üç beş tane genç idealist avukat ihbarnameye dikkat etmese, vatandaşa bilgi edinme hakkı konusunda matbu dilekçe örneği yazmasa, biz ne söylenirse, ne talep edilirse, sormadan sorgulamadan bu parayı ödeyecek miydik ?
Hiç kıvırmayalım, bal gibi de ödeyecektik.
Esir kullanmayan, efendileri olmayan avukatlar; sağolun beyler…