Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla arıcılık sektörüyle ilgili görüşleri, bal rekoltesinde yaşanılan farklılıklar yeniden tartışma konusu oldu. Bunun ötesinde iller arasındaki bal üretimi rakamlarında yaşanılan farklılıklar karışıklığa yol açtı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bal üretimine ilişkin açıklamasında Çin’in ardından bal üretiminde Türkiye’nin dünya ikincisi olduğunu belirtmiş, iller arasında bal üretiminde Ordu’nun ilk sırada, Muğla’nın ise 2. sırada olduğunu ifade etmişti.
Türkiye’nin en büyük STK’ları arasında yer alan Türkiye Ziraat Odaları Birlik Başkanı Bayraktar’ın arıcılık sektörüne sahip çıkması, sektöre ilişkin açıklaması çok önemliydi. Ancak bizdeki verilerle Bayraktar’ın verileri arasındaki fark bizi yeni bir sorgulamaya itti.
Biliyorduk ki, Muğla bal üretiminde birinci sıradaydı.
İşin doğrusunu teyit etmek ve kamuoyunda oluşan kafa karışıklığı gidermek adına Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin’i MAYBİR’de ziyaret ettik. Ziya Şahin bu görüşmede sektöre ve kente ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar’ın arılıcılık sektörüne sahip çıkmasında dolayı memnuniyeti dile getiren Ziya Şahin, Şemsi Bayraktar’ın TÜİK’in verilerine göre yaptığı açıklamaların tam anlamıyla sahayı yansıtmadığını öne sürdü. Bal üretiminde ilk sırayı Muğla’nın aldığının altını çizen Şahin, Muğla’nın yaklaşık 80 bin hektarlık çam balı alanıyla Türkiye’deki üretim alanlarının yüzde 70-75’i sahip olduğunu belirtti. Birlik Genel Başkanı Şahin, yaklaşık 6 milyon arının 3 milyonunun Muğla’da bal üretmeye geldiğine dikkat çekerek, “Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 92’si burada gerçekleşiyor. Arıcılıkta Muğla, Türkiye’nin kalbidir” dedi.
Bayraktar’ın arıcılıkla ilgili bilgileri TÜİK’ten elde ettiğini düşündüğünü dile getiren Şahin şu ifadeleri kullandı: “TÜİK’in arıcılık verileri sahayı tam yansıtmıyor. Arıcılarla ya da birliklerle bu çalışmalar ortaya konmuyor. Amatör arıcılardan alıyorlarsa bunun temel sebebi budur. Örneğin bana, Muğla’daki çam balı üretimi ne kadar diye sorulsa, ilk önce teneke fabrikalarına giderim. Ne kadar teneke ürettildiğini ve bunun ne kadarının arıcılara verildiğini sorarım. Buradan Muğla’daki çam balı üretimi elde edilebilir. Bunun yanın da arıcılardan bu veriler elde edilir. Biz arıcıyız, kovan başı bir teneke bal almazsak bu işi bırakırız. Türkiye’de her ne kadar 16-17 kilogram diyorsa bile bu beni tatmin etmiyor.”
Ülkede en fazla arısı olan ilin Muğla olduğuna dikkat çeken Şahin, Muğla’yı Ordu ve Adana’nın takip ettiğini, arıcılık sektöründe Ordu ilinin dünden bugüne damga vurduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Ordu, ülkemizin vitrinidir aynasıdır. Ordu’daki arıcıların yüzde 95 gezgincidir. Ülkenin her yerinde bal üretirler. Ordu’da çok nadir bal üretilir. İlde bal üretimi ele alındıysa bu yanlış, birlik olarak ele alındıysa Ordu’daki arıcılarımızın yüzde 50’ye yakını çiçek ve çerçeve balı üretir. Muğla’daki üretim potansiyeli uzun yılların ortalaması 20-25 bin ton arasında seyreder.” dedi.
Bal rekoltesine yönelik açıklamasından dolayı Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı değil, verileri suçladığını dile getiren Şahin, araştırmaların sağlam zeminde yapılmasıyla doğru bilgilere ulaşılacağını belirtti. Şahin, “Belki bu veriler ışığında Türkiye’de bu kadar bal üretilmiyordur. Bu balı genelde gezginci arıcılarımız üretiyor. Bal sektörüne kanalize olan balı, ülkemizdeki yüzde 85 gezgin arıcılar üretiyor. Gezginci arıcılarımız Hakkâri’de de bal üretiyorlar, Muğla’da da bal üretiyorlar. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor” dedi.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, bu açıklamasıyla bir yanlışı düzeltti.
Muğla’nın arıcılık sektöründe lokomotif kent olduğuna işaret eden Şahin, Türkiye’deki çam balı üretim alanlarının yüzde 70-75’inin Muğla olduğunu ve ülke genelinde yaklaşık 6 milyon arının 3 milyonunun Muğla’ya bal üretmeye geldiğini belirtti.
Şahin, “Arıcılıkta Muğla, Türkiye’nin kalbidir” dedi.
Daha yazacak çok şey var, yarın devam edelim…