Romanlar, Muğla Arastası’nın
Kendi efkarı ile dönen plağıdır.
Onlar Beyaz Muğlalı’nın aksine eski kent dokusu içerisinde, tüm sınıfsal çelişki ve tanımlamaların ötesinde kendi halinde yaşayan gerçek Muğlalılardır.
Tekmili birden hepsinin adresi de;
Bakırcılar Sokak 19 Numaradır.
Yıllar sonra bir araya gelerek kurdukları Muğla Müzisyenler Derneği orada, Arasta’dadır.
Onlar; yaşam şekilleriyle bu toplumun belki de en sorunsuz insanlarıdır.
Bir çoğuyla beraber yıllarca çalışma olanağı bulduğum bu sorunsuz ve sadık dostlarımız belki de ilk kez kent gündemini zorladılar.
İş, aş kaygılı bir basın açıklaması yaptılar.
Muğla Müzisyenler Derneği çatısı altında faaliyet gösteren müzisyenler aynı zamanda Muğla Büyükşehir Belediye Bandosu’nun temelini oluşturuyor.
Dernek adına açıklamayı Dernek Başkanı Hakan Çelebi yaptı.
Çelebi açıklamasında Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Recep Altınok’un kendilerine ırkçı söylemlerde bulunduğunu, hakaret ettiğini iddia etti.
Belediye ile Belediye Başkanı ile bir sorunları olmadığının altını çizen Çelebi açıklamasında bandoda çalışanı 14 müzisyenin belediyenin temizlik kadrosunda görüldüğünü ve asgari ücretle çalıştığını, müzisyenlerin müzisyen kadrosunda çalışmak istediğini kaydederek sözlerine başladı ve sözü Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Recep Altınok’a getirdi.
Hakan Çelebi, Daire Başkanı Altınok’un Belediye Bandosu çalışanı müzisyenlerini hor gördüğünü belirterek, “Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Recep Altınok bandoda görev yapan müzisyenleri eğitimli eğitimsiz diye ayırıyor. Onları hor gören davranışlarda bulunuyor. Bıktım bu Romanlardan, Çingenlerden diyerek ırkçı söylemlerde bulunuyor. Hakaret ediyor, küfür ediyor” dedi. Muğla Müzisyenler Derneği’nin Belediye Bandosu’nun kurulmasında büyük emek sahibi olduğunu kaydeden Başkan Çelebi açıklamasına şöyle devam etti: “Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Recep Altınok mesai saatleri dışında çalışanların özel hayatına müdahale ediyor. Örneğin bandodan ayrılan müzisyen arkadaşla bandoda çalışan müzisyen arkadaşımızın ekstra işlere gitmesini engellemeye çalışıyor. Belediye zabıtasını kullanarak müzisyen arkadaşlarımızı tehdit ediyor”…
Bando müzisyenleri belediyeden kadro alır mı, almaz mı? bilemeyiz.
Bildiğimiz kendisi de bir müzisyen olan, Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Recep Altınok’un bandoda çalışan müzisyenlere sınıfsal ve ayrımcı bir tanımlamayla bakamayacağı…
Eğer iddialar doğruysa (!) Bandoyu roman müzisyenlerle kuran Sayın Altınok’un, ne şef olarak ne de Daire Başkanı olarak böyle bir hakkı yok.
Irkçı, ayrımcı söylemde bulunmak, insanları kategorize etmek bir insanlık suçu olmanın ötesinde Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Anayasa; Yasalar önünde eşitliği 10. maddesinde düzenlemiştir. Bu düzenleme ile ayrımcılık da anayasal düzeyde yasaklanmıştır. Anayasanın 10. maddesine göre; “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir”.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre de ayrımcılık yasaklanmıştır. TCK’nın 3. maddenin 2. fıkrasında: “Ceza Kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz” denilmektedir.
Muğla Müzisyenler Derneği kararlı. Altınok ile ilgili şikâyet dilekçesi yakındır Büyükşehir Belediye Başkanlık katına ulaşacak. Ayrıca dernek konuyu yargıya da taşıyabilir…