BAL ORMANLARI TEBLİĞİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ‘Bal Ormanları İşletilmesi ve Yönetilmesi Tebliği yayınladı.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan tebliğini amacı; bakanlıkça yapılacak ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı, üretim, bakım gibi çalışmalarda; arıcılığa uygun vejetasyonun korunması, geliştirilmesi, fonksiyonel ormancılık anlayışıyla tesis edilecek bal ormanlarının kuruluşu ve yönetilmesi ile bal ormanları ve ormanlık alanlarda sabit/gezginci arıcıların konaklamasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak açıklandı.
Tebliğ; devlet ormanlarında doğal olarak yetişmiş, ekim/dikim yoluyla tesisi planlanan veya tesis edilen bal ormanlarında arıcılığa ilişkin konuları kapsıyor.
Tebliğin yayınlanmasının ardından Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği MAYBİR, bir açıklama yaptı. Tebliğle basralı bal ormanlarının mevzuata dayalı bir yapıya kuvuştuğunu belirten MAYBİR, Orman Bakanlığı ile çam balı üretim alanları projesine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda tebliğin yayınlandığına işaret etti.
MAYBİR’in açıklamasında tebliğde yer alan ‘Orman amenajman planlarında basralı alan olarak ayrılmış sahalar bal ormanı vasfındadır. Bu alanlarda kesim, bakım, aralama, gençleştirme gibi ormancılık faaliyetlerinin arıcılık çalışmaları ile uyumlu olması gerektiği, amenejman heyetlerinin arazi çalışmalarında bölgeyi bilen arıcılardan teknik destek alınmalıdır’ ibarelerine de dikkat çekildi. İşi yakından takip edenler hatırlayacaktır.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, birlik olarak bal ormanları gibi basralı kızılçam ormanlarının da koruma altına alınmasını ve bu alanlarda hiçbir şekilde ormancılık faaliyetinin yapılmaması gerektiğini kerelerce dile getirmişti.
Bu konuda yoğun çaba gösteren Şahin ve ekibi yayınlanan tebliği ile sektörün temel sorunlarından birisini de aşmış oldu. Arıcıların elini rahatlatan tebliğle; orman alanları içerisinde arılık yerleri, kovan kapasiteleri, ulaşım yolları, konaklama cepleri gibi konular mevzuata dayalı bir yapıya kavuştu.
Şöyle bir geriye gidelim ve hafızamızı tazeleyelim.
2014 yılının Şubat ayı idi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormana girmesi yasak olan arıcılar için bal ormanları yaptıklarını ve bal ormanları ile Türkiye’nin dünyada bal üretimde 2. sırayla geldiğini açıklamıştı.
Yanılmıyorsak açıklama Adana’da yapılmıştı.
Bakan Eroğlu açıklamasında; “Ormanlar için tamamen organik bal üretmek için bal ormanları kuruyoruz. Bu çok önemli çünkü, burada arkadaşlar bilir. Eskiden arıcılar ormana sokulmuyordu. 2007 yılında bana arıcılar geldi. Dediler ki, “ormanlara biz sokulmuyoruz” nasıl sokulmuyorsunuz deyince. Meğer ‘ormanlara hayvanlar giremez’ diye bir kanun varmış. Ve neticede arı da hayvan bu nedenle ormanlara arıları sokmuyorlarmış, ben güldüm. Arılar orman için faydalı. Bu nedenle 16 sayfalık genel bir yazı ile bal ormanları kurulması talimatını verdik. Bu Türkiye için çok faydalı oldu. 5.,6. sırada olan dünyadaki bal üretimi sıralamasında Türkiye 2. sıraya yükseldi. Bu ekonomik olarak bir kazanç oldu” diye konuşmuştu.
Her gelişinde heybesinde müjdeler getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, geçtiğimiz günlerde yine Muğla’daydı. Bakan Eroğlu Muğla’ya yönelik yeni müjdeler verdi. Orman köylülerine kredi, gelir getirici tür ağaçlandırma faaliyetleri, fidan üretimi gibi bal ormanları da müjdeler arasında yer aldı.