BALIN KALİTESİNE KİM KARAR VERİR?

7

BALIN KALİTESİNE KİM KARAR VERİR?
MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, Muğla’da karayolları kenarında satışı yapılan markasız, üretim tarihi olmayan ve güneş ışınlarına maruz kalan balların insan sağlığını tehdit ettiğini bunların zehir olduğunu açıkladı.
Haberi biz de yayınladık.
Bu açıklamaya eleştiriler geldi, ayrıca açıklamanın ardından bir tartışma başladı.
Sapla saman birkez daha birbiriyle karıştı.
Yol kenarında satılan ballara ilişkin tüketici sağlığı ve Muğla Çam Balı’nın marka değeri açısından değerlendirmede bulunan Ziya Şahin, tartışmaya konu olan açıklamasında iki tür üreticiye dikkat çekti.
İlki gerçek anlamda bal üreticiliği yapanlar, ikincisi ise belirsiz koşullarda, alıcısına ve satıcısına hiç bir sorumluluk getirmeyen, ‘ayaküstü’ üreticiler.
İfade etmek gerekir ki üretici konumundaki meslek örgütünün başkanı olarak Ziya Şahin’in belirsiz koşullarda, kimliksiz üretilen yol kenarı ballarına yönelik “Bunlar da iyidir, bunları da tüketin demesi” mümkün değil. Böyle bir tavsiye bunca yılın çabasını, koca bir emeği yok saymak anlamına gelir.
Bu tür balların sağlıklı üretimden sayılmamasını doğal karşılamalı.
Zira yıllardır bal üretiminde yüksek kaliteli uluslararası bir marka değeri oluşturmaya çabalayan ve bu konuda dağ başları kadar yanlız bırakılan Ziya Şahin, Muğla’nın üretim değerlerini nostaljik bakış açısıyla değerlendirenlerin, bunu siyasi malzemeye çevirmek isteyenlerin aksine kentin üretim gerçeğinin peşinde koşan, koşmakla kalmayan sonuca ulaşabilen üç beş kişiden birisi, belki de en önemsidir.
Derme çatma, allaha emanet, sahipsiz ve kimsesiz üretim yapan binlerce arıcıdan koca bir sektör yaratmak her babayiğidin harcı değildir.
Üretim değerlerine sahip çıkmak, ötesinde bu üretim değerlerinden bir marka yaratmak konusunda beceriksizliği ile nam salmış bir kentte bunu yapabilmek kolay iş değildir.
Hele Muğla’da yaşam; Bir şey yapmak isteyenlerle, bir şey yaptırmak istemeyenler arasında geçerken…
Kentin marka değerini oluşturacak kişi ya da kurumlar yatıp yuvarlanırken Ziya Şahin, işine gücüne bakanlardan olmuştur.
İfade edelim ki; yerel üretim ve istihdamla evrilmiş, yüz akı iki birlik başkanımız var.
İlki MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, ikincisi de Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin.
Umarız her ikisininde ömrü uzun olur.
Kentin üretim değerlerinden bir .ok anlamayan, üretim değerlerine turist mesafesinde olanların aksine bu iki isim; Ziya Şahin ve Ali İhsan Gezgin, yerel ekonomi ve istihdam açısından yarattıkları artı değerle sadece Muğla’ya değil ülkeye mal olmuş isimlerdir.
Adamı durup dururken ülkenin merkez birliklerinin başına getirmezler, birlik başkanı ya da yardımcısı yapmazlar.
Elbette Ziya Şahin’de eleştirilebilir.
Ancak eleştiri için sağlam zemin gerekir.
İnancımız o ki evini, bacasını, kapısını ve penceresini koruyan bu ilde bu tür insanları da korumak gerekiyor, zira bunlar ne yazık ki bir elin parmakları kadardır.
Bırakalım da yol kenarında satılan kimliksiz ve hiçbir sorumluluğu olmadan satışa sunulan balın ‘ne menem’ bir bal olduğunu Ziya Şahin bilsin…
Bu neyin eleştirisi, neyin tartışması?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi’ne göre balın tarifi ortada ve bunun dışındaki tariflerin hiç bir anlamı yok.
Hepsinden öte sağlıklı üretim; insanların kafasına göre ya da mevcut yaşam koşullarına göre yapabileceği bir iş değildir.
Köylünün ürettiği mal elbette önemli. Ama bu önem yasayla, belli bir gıda disipliniyle yapılan onca üretimi reddetmeyi gerektirmez.
Sonuç itibariyle yol kenarından kimseye kırsal kalkınma modeli çıkmaz.
Herkes bilir ki kırsal kalkınma başka bir şeydir, dilek ve temenniyle gerçekleşmez.
Muğla nostalji ile yol alamayacağını ne zaman anlayacak? Kendi gerçeğinin peşine ne zaman düşecek?merak içindeyiz.
Yol kenarındaki çakma balı “Muğla Çam Balı” diye satan, yol kenarındaki kimliksiz ve denetimsiz balı “Muğla Çam Balı” diye alan (!) ancak daha sonra aldığı malın kalitesizliğini karşısında tüketici ne yapıyor?
Önce Muğla’ya ardından koca bir sektöre sallıyor.
Ne yapalım?
Muğla Çam Balı’nın marka değerini yol kenarında bal satanların ürün kalitesine, niyetine ve insafına mı bırakalım?
Yolu uzun, işi zor olan Sayın Ziya Şahin, bunlara kafayı takmasın, işine gücüne bakmaya devam etsin.
Barkod sistemiyle kayıtlı üretim yapan, çam balının coğrafi menşei belgesini alarak markasını tescilleyen bir il oluncaya kadar devam.

Haberi Paylaş