Türkiye Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri Merkez Birliği (Köy Koop) Genel Başkanı Eray Çiçek, merkez basında görev yapan basın çalışanları ile bir araya geldi.
Çiçek, o toplantıda bir teklifte bulundu.
Köy Koop’un tarihsel sürecini ve geldiği noktayı özetleyen Çiçek, ooperatifleşmenin her alanda model olması gerektiğine dikkati çekti.
Tiyatrocuların ve eczacıların kooperatifleri olduğuna işaret eden Çiçek, “Niye bir gazeteci kooperatifi kurmuyoruz? Neden Türkiye’nin gündemine oturmuyoruz? Genel merkez olarak basın kooperatifinin önderliğini yapabiliriz. Gazete ve televizyon dahi kurabiliriz. Tiyatrocuların ve eczacıların bile kooperatifi var. Bu konuda kafa yoralım. Türkiye’de de çok hızlı yayılacaktır. Tüzel kişilik, sermaye oluşturulsun. Herkesin 1 oy hakkı olacak. Maddi manevi her türlü desteği veririz. Patronlar olmadan sadece bankaya 100 lira yatırsın 7 kişi. Kimlerin katılacağına o yönetim karar versin. Sermayeye karşı mücadele edecek duruma gelirsiniz. 1 yıl sonra basın patronu kalmaz” dedi.
Köy Koop Genel Başkanı Eray Çiçek’in ‘Basın Kooperatifi’ önerisi gazeteciler tarafından olumlu karşılandı.
Özcan Özgür, tarihi bir olaya tanıklık edildiğini dile getirdi.
Bendeniz; “Meslek odası kuramadılar ama kooperatif kurdular diye yazılır” dedim.
Evet, teklif olumlu karşılandı ve bir anda masanın tamamını etkisi altına aldı.
Eray Çiçek, her iki cemiyet başkanını Süleyman Akbulut ve Cem Kaytan’ı yanına çağırdı, gazetecilerin isteği üzerine eller birleşti ve bu birleşme kameralara yansıdı.
Elele veren cemiyet başkanları kooperatif konusunda birlik beraberlik mesajı verdi.
Her iki cemiyet başkanının kendi yönetimlerine ve üyelerine basın kooperatifi konusunda bilgi vermesi, ötesinde bu konuda geniş çaplı bir toplantı yapılması karara bağlandı.
Kurulacak kooperatife ilişkin yapılan haberlerin sonrasında gazetecilerin yapı kooperatifi kuracağı yönünde bir algı oluştu.
Bu düşüncenin yanlış olduğunu ifade ettik.
Basın Kooperatifi’nin tıpkı Tiyatro Kooperatifi gibi dayanışma amaçlı kurulacağını dile getirdik.
Basın çalışanlarının tüm üretim ve uygulama süreçlerinin iyileştirilmesini ve profesyonelleşmesini sağlamayı, mesleki alanda gazetecileri temsilen muhatap olabilmeyi hedefleyen bir sosyal kooperatif olduğunu ya da olacağını ifade ettik.
Cemiyetlerin görevlerine devam edeceğini, ancak kooperatifin kurucu iradesinin patronlar değil, basın emekçilerinden oluşacağına işaret ettik.
Basın emekçilerinin yaşadığı sorunların demokratik örgütlenme modeli olan kooperatifçilikle aşılmasının mümkün olduğuna inancımızı da meslektaşlarımızla paylaştık.
Kooperatifçiliğin çoğulcu-katılımcı-demokratik ilkelerle hareket eden sosyal, kültürel ve ekonomik bir kalkınma modeli olduğu inancı ile bu girişimin bir parçası olacağımızı da eşe dosta duyurduk.
Eray Çiçek tarafından yapılan kooperatif teklifini, yeni medya planlaması açısından önemsediğimizi belirttik.
Şimdi kuluçka dönemindeyiz.
Yakındır bir sonuca ulaşırız…
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.