BASINA DESTEK (!)
Her zeminde ve her fırsatta yerel basının desteklenmesi gerektiği dile getirilir.
Ancak açıklamaların tamamı hamaset dolu, dilek ve temennilerdir.
Desteğin nasıl olacağı konusunda karar alınamadığı, buna kafa yorulmadığı için yerel basının desteklenmesi konusunda ciddiye alınacak bir durum da yoktur.
Bir örnek dışında…
***
Aylardan Ağustos’tur.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yerel gazetelere bir ileti gönderilir.
Oda yönetimi, 1 Ağustos 2016 tarihinden itibaren günlük olarak yayınlanan merkez gazetelerinin trajlarına destek olmak amacıyla her bir gazeteden günlük 15 adet gazete göndermesini ister.
Merkez basında 7 gazete vardır.
7 gazeteden günlük toplam 105 gazete, satış bedeli 50 kuruştan odaya gönderilir.
Gazetelerin birim satış fiyatı 50 kuruştur.
Bu yöntemle gazete başına aylık 195 TL, yıllık ise 2 bin 340 TL katkı sağlanır. Ötesinde gazetelerin günlük traj ve abonelik sorununa da destek verilmiştir.
Bu yöntemle Muğla Ticaret Odası; yerel basınla ‘iki bayram bir yılbaşı’ üzerinden yürüyen ilişkisini bu yöntemle bir tık öteye taşır.
Dosta düşmana desteğin nasıl yapılacağını gösterir.
Örnek bir model oluşturur…
***
Yerel basına destek konusunda niyetini ortaya koyan oda yönetimi bununla sınırlı kalmaz.
Bir basın turu ile yerel gazeteleri tek tek ziyaret eder.
Sorunları dinler ve çözüm önerileri için desteğe hazır olduğunu dile getirir.
Oda yönetimi ziyaretlerini gazetelerle sınırlı tutmaz. Basın İlan Kurumu’nu ve Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek gazetelerin sorunlarına ilişkin bir dizi görüşü kurum yetkililerine aktarır. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Basın İlan Kurumu İl Müdürü Mehmet Ali Köseoğlu’nu ziyaretinde traj konusuna değinir.
Merkez gazetelerinin 500 tiraj zorunluluğunun fazla olduğunu, Muğla’nın Konya veya Bursa gibi büyük nüfusa sahip olan illerle eş değerde tutulmasının yanlışlığına dikkat çeker.
Trajların düşürülmesini, abonelik ve bayi sınırlamasında değişiklik yapılması gerektiğini dile getirir.
Oda olarak bu konuda yapılması gerekenler için destek olmaya hazır olduklarını bildirir.
Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü ziyaretinde de buna benzer konular görüşülür. İl Müdürü Cavit Okur, gazetelerden gelen talepleri değerlendirmeye hazır olduklarını ancak gazetecilerin ne yazık ki kendi sorunlarına sahip çıkamadıklarını belirterek işin bir başka boyutuna vurgu yapar.
***
Aslolan niyettir.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, yerel basınla olan ilişkisini yeni bir boyuta taşıyarak niyetini ortaya koymuş, bunun ötesinde örnek bir model oluşturmuştur.
Bu modelin il genelinde sivil toplum kuruluşları, sendikalar, meslek odaları ve esnaf örgütleri, belediyeler, siyasi partiler, üretici birlikleri, vakıf ve dernekler, ötesinde kamu kurumları için bir emsal yaratması dileklerimiz arasında bulunmaktadır.
Resmi ilan almayan, tiraj ve abone zorunluluğu bulunmayan bir gazetenin yazarı olarak ifade edelim ki; bu takdire şayan bir durumdur.
Her zeminde ve fırsatta yerel basının desteklenmesi gerektiği dile getiren, ancak bunu nasıl yapacağını kestiremeyen kişi ve kurumlara saygıyla duyurulur…