Bilenler bilir.
Dalyan ile Çandır yerleşkeleri kanalla birbirinden ayrılır.
Gerdanlığın bir ucunda Dalyan, bir ucunda Çandır yer alır.
Dalyan-Çandır arası karayolu ile 70 kilometre, kanaldan ise sadece iki dakikadır.
Yerel halk 70 kilometre yol gitmektense, Dalyan kanalındaki feribotla karşıya geçmektedir.
Binlere ziyaretçiyi ağırlayan Kaunos Antik Kenti de aynı bölgededir.
Bu dünya harikası bölgenin insanları geçtiğimiz günlerde bir araya geldiler.
Dalyan-Çandır ulaşım mesafesini 2 dakikaya indiren feribotun araçları indirdiği toprak yolda iyileştirme çalışması yapılması için seslerini yükselttiler.
Kaunos antik kenti önündeki toprak yolda bir araya gelen Çandır sakinleri, kış aylarında yolun çamur olması nedeniyle kullanılamadığını öne sürerek yetkililerden yardım talep ettiler.
Bölgenin kanaat önderlerinden Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) Başkanı Arif Yalılı, bölge halkı adına açıklama yaptı. Yalılı iyileştirme yapılması istenen stabilize yolun 200 metre olduğunu aktardı.
Yolun aktif olarak kullanıldığına işaret eden Yalılı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bir kilometre ilerde, bırakın Türkiye’yi, dünyaca tanınan Kaunos Antik Kenti var. Buraya günü birlik Marmaris, Kuşadası, Bodrum’a yanaşan uluslararası büyük yolcu gemilerinin Kaunos Antik Kenti’ni gezmek için Dalyan’a gelip çıktığı tek iskele. Ama öyle şeylere şahit olduk ki bu yolda, gelen yaşlı misafirler çamura batıp geri döndüler. Bunları utanarak izledik”…
Bilindiği kadarıyla bölge 1. derece sit alanı.
Yol için Kaunos kazı heyeti ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun izni gerekiyor.
Yalılı, bu sorunun aşılmayacak bir sorun olmadığını şu sözlerle ifade ediyor:
“Tabi ki yasalara kararlara uyacağız. Ama burada hiçbir zaman bir kazı düşünülmüyor. Mevcut yolun üzerine sadece parke taşı döşenmesini istiyoruz. Kazı heyeti başındaki profesör hocamızın oluruyla Çandır Mahallesinin merkezinden diğer iskeleye 3 kilometre parke taşı döşendi zaten. Bu yolda arabaların tamponları yolda kaldı. Yağmur oldu mu kimse buradan gidemiyor. Sıkıntımız bu. İsteğimiz, kazı başkanının, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, ilgili birimlerim, sayın valimizin köylünün bu sıkıntısını dikkate alıp, sıhhatli bir karar vermeleri, bir gözden geçirmeleri”…
Bir sezon, 80’li yılların ortalarında o bölgede yaşamış birisi olarak biliyoruz ki, bölge insanı doğaya, çevreye ve tarihsel mirasa sahip çıkıyor, korumacılık konusunda hassasiyet gösteriyor.
Yaşamını bu bölgede sürdüren bu insanların isteği;atla-deve değil.
Başından sonuna 200 metrelik bir parke yol.
Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) Başkanı Arif Yalılı, bölge insanının hassasiyetini ise şu sözlerle dile getiriyor:
“Yasal olmayan bir ayrıcalık tanınmasını talep etmiyoruz. Biz doğma büyüme Çandırlı’yız. Her geçen gün nüfus artıyor. Bu feribotun her türlü algısı vergisi tamam, buraya çıkardığı araçlar rahatça gidip gelebilsin. Bunun için illa ki arkeolog olmamız gerekmiyor. Gece gündüz, gözümüzün üzerinde olduğu Kaunos Antik Kenti’ni görevlendirilenler daha çok korumuşuzdur. Köylünün bu sıkıntısını giderelim. Bu 60 yıllık bir yol. Yeni bir yol değil. Yeni bir güzergâh da istemiyoruz. Yapılacak parke yolla hem tarih olarak korunacaktır, hem de yağmur çamur, çukur açılması önlenecek. Hızlı bir şekilde parke yapılmasını köylü olarak istiyoruz”.
Yalılı’nın açıklamaları oldukça net.
Bu yolun hikâyesi yaya geçidi köprü ile başladı.
Valilik oluruyla iki yıl önce feribot devreye alındı ve artık araçlarda insanlarda karşıya feribotla geçiliyor.
Geçiliyor geçilmesine de feribottan inen her insan e vasıta çamur deryasının içine dalıyor.
Feribot geçiş güzergâhında bölge insanının çektiği eziyet bir yana, turizm sezonunda binlerce ziyaretçinin uğrak yeri olan Kaunos ören yerine bu yoldan giriliyor olması sorunu daha da önemli hale getiriyor.
Bilindiği gibi Köyceğiz, Sakin Şehir olarak marka değerine çok önemli bir halka daha ekledi.
31 Mart yerel seçimlerinde yeniden göreve seçilen Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Sakin Kent unvanı aldıklarında “Bu unvanı korumaya ve elimizden geldiğince vatandaşlarımıza anlatmaya özen göstereceğiz. İmar planlarımızda bu özelliğimizi hissettireceğiz” şeklinde açıklama yapmıştı.
Başta Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Ortaca Belediye Başkanı AlimUzundemir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Muğla Valisi Esengül Civelek olmak üzere tüm muhataplarına sorunun giderilmesi için davet çıkaralım. Tüm yetkilileri Çandır’a 200 metrelik parke yol yapılması için bir araya gelmeye davet edelim.
Yerel yönetimler ve yerel yöneticiler turizme bakış açılarını değiştirmeliler.
Bölge turizmi bir bütündür. O bölgede turizme dayalı özelliğiyle tanınan ve bilinen her bir yerleşke (Ortaca-Köyceğiz-Dalyan) birbirini tamamlayan, birbirini destekleyen destinasyonlardır. Meseleye bir bütün içinde bakılmalı ve kimse topu taça atmamalıdır.
Tüm bunların ötesinde; Dalyan’ı, kanalı, karettaları, flora ve faunasını, Kaunos’u ve Çandır’ı koruyorsak,yörede yaşayan insanımızı da korumamız, konforunu da arttırmamız gerekmez mi?
Yukarıda ifade ettik; istenilen atla-deve değil.
Başından sonuna 200 metrelik bir yol…
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.