İlin elle tutulan tek fuarı Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarıdır.
Hala bir fuar merkezi olmadığı için Milas Tariş Pamuk Deposunda yapılmaya devam eden fuarın 6’ncısı yine sektörel bir buluşmayı gerçekleştirdi.
Katılımcı firmaları ve ziyaretçileri ile Milas Gıda fuarının ilin üretim değerlerinin sergilenmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade edelim ve emek koyanları kutlayarak başlayalım.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün 6. Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışında dikkatimizi çeken açıklamalar yaptı.
Gürün, konuşmasında Muğla’nın tarım potansiyeline, ilin tarım gelirlerinin turizm gelirlerinden fazla olduğuna dikkat çekti ve büyükşehir belediyesi olarak tarıma ve üreticiye yasaların verdiği yetkiler doğrultusunda destek olacaklarını ifade etti.
Bu tarihi açıklamasında Gürün şunları söyledi.
“Muğla Türkiye genelinden bakıldığında birbirinden güzel turizm ilçeleri ve alanlarıyla bir turizm kenti olarak bilinir. Oysa Muğla nüfusunun yüzde 60 kırsal alanda yaşıyor ve tarım gelirleri 7,5 milyar Türk lirası ile turizm gelirlerinden daha fazla. Muğla çam balı, badem, bal mumu, sığla yağı, deniz kültür balığı üretiminde Türkiye’de birinci, yağlık zeytin, nar, sera domates üretiminde de Türkiye’de ikinci sırada, susam, limon, kekik üretiminde de Türkiye’de 3.sıradadır. Muğla topraklarının yüzde 15’i tarım alanı olan, nüfusunun yüzde 60’lık kısmının kırsalda yaşadığı dünya ve Türkiye genelinde başat ürünleriyle önce tarım daha sonra turizm kentidir” dedi.
Başkan Gürün’ün Muğla’nın üretim değerlerini vurguladığı açıklamasına 6360 sayılı büyükşehir yasasının kendilerine sağladığı yetkileri hatırlatarak devam etti.
Yetki doğrultusunda tarımı ve üreticiyi desteklediklerini söyleyen Başkan Gürün, köylerdeki yaşam standartlarını yükselterek kentlerden köylere yerleşimi sağlamaları gerektiğinin altını çizdi.
“Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir olan Muğla’da yasaların bize verdiği yetkiler doğrultusunda tarıma ve üreticilerimize destek oluyoruz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversite’miz ile toprak, sulama suyu analiz laboratuvarı kurarak üreticilerimizin daha iyi ürün almasını sağlayacağız. Üreticilerimiz için Tarım İl Müdürlüğü’müz ile piyasa değeri daha fazla olan patates, soğan, biber tohumları dağıttık. Alım garantili süs bitkisi üretimi için çalışmalarımız sürüyor” sözleriyle Başkan Gürün nihayet tarlaya indi…
Her türlü tarımsal faaliyetin, gıda, tarım ve hayvancılık üretiminin yapıldığı köyler, yerleşkeler yasa ile büyükşehir sınırları içine dahil edildi ve köyler mahalleye dönüştürüldü. Ayrıca mahalleye dönüşen orman köylerine yönelik mevzuatta “Orman köyleri ve orman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlar orman köyü iken mahalleye dönüşen yerler için devam eder. Bir belediyeye katılarak mahalleye dönüşen köy, köy bağlısı ve belediyelerce kullanılan mera, yaylak, kışlak gibi yerlerden bu mahalle sakinleri ve varsa diğer hak sahipleri 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanunu hükümleri çerçevesinde yararlanmaya devam eder” denildi.
Bu yasa ile birlikte aslında önemli bir düzenleme de 5216 sayılı Büyükşehir Kanunu’na eklenen “Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilirler” hükmü eklendi.
Bu yasal düzenleme ile büyükşehir belediyesi Muğla’nın sahip olduğu tüm tarımsal ürünlerin işlenmesinden, ihraç edilmesine kadar yetkilendirildi.
Bu yasal düzenlemeyi Muğla için bir şans olarak görmek gerekiyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Gıda Tarım, Hayvancılık İl, İlçe Müdürlükleri, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları, Ziraat Odaları, Ege İhracatçı Birlikleri ve diğer STK’larla yapacağı çalışmalar tarım ve hayvancılığa dayalı üretim değerlerinin gerçek anlamda değer kazanması açısından önemli.
Başkan Gürün’ün açıklamalarına göre bu konuda işbirliği belli oranda başlamış. Üreticinin ürettiği malın dalında kuruduğu, üretimin üç otuz paraya tedarikçilere verildiği şu günde bu ilişkilenmeyi yeterli görmek mümkün değil.
Fethiye’nin Kumluova Hal’inde, sezonda 20 kiloluk domates kasasının 1 lira 25 kuruşa satıldığı bir süreçte ilişkinin bir ötesine geçmemiz gerekiyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bu görevi yürütecek “Tarım ve Hayvancılık Birimi” oluşturuldu mu? Yoksa bu görev mevcut yönetim organizasyonu içinde mi değerlendirilecek? Bilmiyoruz.
Bildiğimiz Ticaret ve Sanayi Odalarının ve Üretici Birliklerinin yöreye özgün gıda ve tarım üretimlerin coğrafi menşei belgelerinin alınması konusunda çaba göstermelerine karşın hala bir sonuca ulaşamadığı. Büyükşehir belediyesi bu belgelerin alınması konusunda yürütülen çabanın müdahili hatta lokomotifi olabilir.
Büyükşehir yasası ile yerel yönetimler, tarım gıda ve hayvancılık üretimi konusunda daha aktif hale getirildi. Bu aktiflik üreticilerin verimlerini, kazançlarını arttıran bir yerel kalkınma modelini yaratabilir…