Yinelemekte fayda var.
Kentin muhalefet partisi Demokrat Parti.
DP İl Başkanı Zekai Alper ve Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı kentin muhalefet liderleri.
Bu iki siyasetçi söylem ve eylemleriyle yerel iktidarın muhalifi Ak Partili siyasetçileri geride bırakıyor.
Alper ve Saatcı; büyükşehir yasası üzerinden Ak Parti’yi, büyükşehir belediyesi üzerinden CHP’yi eleştiriyorlar.
Kentin sürdürülebilir ana muhalefetini Demokrat Parti, sürdürülebilir muhalefet liderliğini de Behçet Saatcı yapıyor.
Saatcı ilçe belediyelerinin yaşadığı sıkıntıları Akdeniz Belediyeler Birliği’ne taşıdı. Seminerde yaptığı konuşmada Saatcı, yasayla sorun yaşayan tüm belediye başkanlarının sesi oldu.
Konuşmasında yasayla ilgili eleştirilerini çarpıcı örnekler ve sunumlarla gösteren Saatcı, seçimler öncesinde Büyükşehir yasasını anayasa mahkemesine taşıyan, seçimler sonrasında sessizliğe bürünen CHP’ye de sitemde bulundu.
Büyükşehir yasasına en çok muhalefeti CHP’nin yaptığını ancak CHP’nin büyükşehir olan illeri kazandıktan sonra sustuğuna dikkat çekti.
Behçet Saatcı, bakın neler söyledi:
“Ben Cumhuriyet Halk Partisi’ne bir sitemde bulunmak istiyorum. Büyükşehir yasasının iptalini anayasa mahkemesine götüren bir siyasi parti. Muhalefetteyken bağırırsın, iktidardayken susarsın. Yasayla Büyükşehir olan illeri aldıktan sonra CHP sustu. Hani paylaşacaktık? Hani halkla beraber yapacaktık? Geçeceksiniz bunları. Zaten halkla yönetecek olsalardı (!) sanırım şimdiye kadar genelde iktidar olurlardı”…
***
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı Antalya’daki konuşmasına Fuzuli’nin söyleriyle devam etti.
“Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil. Biz şu an bu noktadayız. Ben 3 dönemdir belediye başkanlığı yapan, 4. dönemde de kazanarak belediye başkanlığını sürdüren, inandığını da söyleyen bir insanım. Bu yasa rantı ve gücü tek elde toplama yasasıdır. Bu yasanın ilçe belediyelerine getirdiği hiçbir artı ya da güzellik yoktur. Bunu da herkesle tartışırım. Bakın bu yasayla biz ne olduk. Yüzde 60 tüm gelirimiz Büyükşehir’ gitti. 2013 ve 2014 rakamları ortada. Nüfusumuz ve coğrafyamız iki kat artmasına rağmen toplamda 2013 yılında aynı aylarda bu rakam 13 milyon TL iken, Büyükşehir yasasından sonra almış olduğumuz pay 9 milyon TL oldu. Diyeceksiniz ki, ‘Büyükşehre kesilen paylar size sonra verilecek’. Antalya’da bu belki böyle oluyordur ama Muğla’da bu böyle olmuyor. Muğla’nın yeni Büyükşehir olmasından kaynaklanıyor olabilir ancak bize dönen hiçbir şey yok. Belde belediyelerinin bize bağlanmasıyla personel sayılarımız iki kat arttı”…
***
Behçet Saatcı’nın “Antalya’da oluyor Muğla’da olmuyor” dediği şey ne?
Büyükşehir belediyesine kesilen payların yeniden ilçe belediyelerine aktarılması…
Anlaşılan Antalya’da sorun yok.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ilçe belediyelerine bu kaynağı aktarıyor (!) Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise bu kaynağı henüz aktarmıyor?
Ya da aktaramıyor (!)
Sonuçta Antalya’da olan Muğla’da olmuyor (!)
Antalya Ak Parti’li,
Muğla CHP’li…
Her ikisi de sonuçta aynı yasayla yönetiliyor.
***
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı büyükşehir yasasıyla gelir kaybı yaşayan tüm ilçe başkanları adına duruş gösteriyor. İl genelinde CHP’li ilçe belediyelerinin de durumu Fethiye Belediyesi ile aynı.
Bu süreçte CHP’li ilçe belediye başkanlarının sessiz ve sakin durmaları kimseyi kandırmasın.
Parti disiplininden kaynaklanan bu sessizliğin ve sakinliğinde bir sonu var.
Yarın, ‘bıçak kemliğe dayandığında’ onlarda teker teker seslerini yükseltemeye başlayacaktır.
Bodrum Belediye Başkan Mehmet Kocadon, geçtiğimiz günlerde mülk satışından başka çare kalmadığına vurgu yapmıştı.
Mart ayının üzerinden tam 7 ay geçti.
Yılın bitmesine de üç ay kaldı.
Eğer bir çözüm bulunmazsa; sorunlarla boğuşan, hizmet üretemeyen CHP’li ilçe belediyeleri ve belediye başkanları, parti disiplini içerisinde ilçe başkanlıklarından il başkanlığına oradan CHP genel merkezine kadar uzanan örgütsel bir süreci başlatmak zorunda kalabilirler.