CHP’li iki Büyükşehir Belediyesi; İzmir ve Muğla.
Tunç Soyer İzmir’in, Osman Gürün Muğla’nın büyükşehir belediye başkanı.
31 Mart yerel seçimleri sonrasında hayırlı olsun ziyaretlerini tamamlayan her iki belediye başkanı (Soyer ve Gürün) ilk büyük toplantılarını il genelinde faaliyet gösteren kooperatiflerle yaptı.
Tunç Soyer 19 Nisan’da,
Osman Gürün 15 Mayıs’ta.
Bu iki toplantıdan bize iki açıklama yansıdı.
Tarımsal kalkınma kooperatiflerinin başkan ve yöneticileri ile bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de üreticinin ürününü kime satacağını düşünmeyeceği bir dönem başladığını belirterek yol haritasını şu sözlerle açıkladı:
“Biz hazırız. Üreticilerimiz ürettikçe biz daha çok hizmet edeceğiz. Havza bazında üst birlikler oluşturarak kooperatiflerimizin ürünlerini sadece İzmir’e değil tüm Türkiye’ye pazarlayacağız. İzmir’i tarımsal kalkınmanın, kooperatifleşmenin başkenti yapacağız”…
Muğla il genelinde faaliyet gösteren kooperatiflerle bir araya gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise toplantıyı tarımda bitkisel ve hayvansal üretimin arttırılması, üretim kalitesinin yükseltilmesi amacıyladüzenlediklerini belirterek şunları söyledi:
“Amacımız geçmiş 5 yıl içerisinde tarım ve hayvancılıkla ilgili yaptığımız çalışmalar ve projelerimize yenilerini ekleyerek kooperatiflerimizle el ele vermek ve üreten bir Muğla yaratmak. Bu toplantının ardından tarımsal kalkınmanın diğer aktörlerinin de katılacağı bir çalıştay yapacağız. Tespit ettiğimiz yol haritası ile aktif olarak kooperatiflerimizi harekete geçirip onların bir araya gelmesini sağlayacağız. Kooperatiflerimizle işbirliği içerisinde Muğla’mızda üreteceğiz, Muğla’mız, ülkemiz kalkınacak, en önemlisi de üreten, milletin efendisi olan çiftçimiz kazanacak”…
Her iki belediye başkanının işe tarımsal kalkınma kooperatiflerden başlaması tesadüf değil.

Ellerinde sağlam bir gerekçe bulunuyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 12 maddelik seçim bildirgesi.
Hatırlanacağı gibi CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin 12 maddelik seçim bildirgesi açıklamıştı.
Bildirgenin beşinci maddesi her alanda üreten ve istihdam yaratan kentler hedefi taşıyordu. Büyükşehirlerin kırsalla işbirliği yapması gerektiği belirtilen bildirge ile kırsalda üretilen her bir üretim değerine ilişkin izlenecek yol haritasına açıklık getirilmişti.
Kılıçdaroğlu’nunCHP’li büyükşehirlere verdiği ‘kırsalı zenginleştirin’ talimatı bu iki toplantıyla Ege’den başlamış oldu.
Gerçi İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aziz Kocaoğlu döneminde temelleri atılan ve CHP’li belediyeler arasında ‘İzmir Modeli’ ile örnek oluşturan uygulamaya bizden erken başlamış ve yol almış olsa da Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de bu ilişkinin yani garantili üretimin temelini oluşturacak yatırım ve uygulamalar yaptığını biliyoruz.
Başkan Gürün’ün “Toprağını satma ürününü sat” mesajı oldukça net mesaj.
Yerel tohum merkezi, tarımsal laboratuvar, üretime dayalı toprak haritası, yem ve fidan desteği, meyve sebze kurutma tesisi gibi yatırımlar ‘yerel yönetim-kooperatifler-kırsal kalkınma’ilişkinin alt yapısını oluşturuyor.
Ayrıca Başkan Gürün, kırsal Muğla’da üretmeyi kıyısal Muğla’da tüketmeyi yeni dönemin hedefleri arasında koymuş durumda. Bu hedefle çiftçi kırsalda üretilen her bir üretim değerini satabilecek, üretim ekonomisine geçebilecek. Ötesinde belki de kırsaldan göç hikâyesi de sona erecek.
Ben onu bunu bilmem.
Benim bildiğimi bugün yaşadığımız sorunların temelini ekonomi oluşturuyor.
Genel bütçesinin yüzde 70’ini vergilerin oluşturduğu bir ülkenin insani olarak şiddetle üretime ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.
Eğer Muğla kırsalda ürettiğini kıyıda tüketirse (!)
Kırsalda üretilen her bir ürünün kıyıya taşınması sağlar, buna kapı aralarsa (!)
Kalkınmaya yönelik çok önemli bir adım atmış olmaz mı?
İl genelinde binlerce turistik işletme ve turizm tesisinde bu yörede yetişen tarım ve gıda ürünlerinin tüketiliyor olması hep hayalini kurduğumuz ama bir türlü gerçekleştiremediğimiz tarım-turizm ilişkisini ve dayanışmasını da sağlamaz mı?
Turizm sektörünün aynı zamanda yeme içme sektörü olduğunu unutmamak gerek.
Toparlayalım.
İki büyükşehir belediye başkanının tarımsal kalkınma kooperatifleri ile bir araya gelmesini, bu kapsamda Muğla büyükşehir belediyesinin gerçekleştireceği çalıştayı çok önemli buluyoruz.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde il genelinde faaliyet gösteren kooperatiflerle yaptığı toplantıya çağrılmadık. Konuya ilişkin haber ve görüşleri belediyenin bülteninden oluşturduk.
Çağrılsak daha detaylı bilgiler verebilirdik.
Umarız çalıştaya çağrılırız.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.