Gelinen Nokta;
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) organ seçimlerinin ardından yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Başkanı seçimi yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanlığına tekrar Bülent Karakuş seçilirken seçim sonucunda Şükrü Altınay Meclis Başkanı, Mevlüt Acar birinci başkan vekili, Ahmet Zeybek ikinci başkan vekili oldu.
MUTSO Yönetim Kurulu; Bülent Karakuş (Yönetim Kurulu Başkanı), Mustafa Ercan, Mehmet Dişçigil, Hasan Şahin, Sedat Tunçer, Mustafa Murat Can, Mustafa Karataş, Salih Atayolu, Mehmet Ali Çoban, Hamza Levent Özkan ve Nurettin Fatih Dağdelen isimlerinden oluştu.
MUTSO Disiplin Kurulu; Mehmet Özavcı, Muhammet Aktaş, Ömer Manav, Faik Kuru, Ali Çatalak ve İlkay Demirtaş.
TOBB Genel Kurul Asil Delegeri; Yusuf Kayacık, Oğuz Oktay Turgut, Mevlüt Acar, Hüdai Örnek,Mehmet Çahan, Habil Muslu, Feyzi Akgül, Hüseyin Koray Özcan ve Ömer Öcal’dan oluştu.
MUTSO Hesap İnceleme Komisyon Asil Üyelikleri; Ayhan Çay, Fikret Köseoğlu, Kemal Yaman, Serhas Hakkı Ünsal ve Şahin Kırkan.
Bu isimler yeni dönemde MUTSO üyelerine hizmet edecekler.
Yaklaşık 6 bin MUTSO üyesine ve Muğla İş Dünyasına hayırlı olsun.
***
Dilek ve Temenniler;
Seçimlerin ardından basına yansıyan açıklamalardan bir demet sunalım.
MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, desteklerinden ve teveccühlerinden dolayı tüm meclis üyelerine ve komite üyelerine teşekkür ederek, geçmiş dönemde yapılan güzel işlere yeni dönemde de devam edeceklerini belirterek herkese başarılar diledi.
MUTSO Meclis Başkan Vekili Mevlüt Acar, 8 yıldır oda ve üyeye yakışan bir tarzda hizmet verdiklerini bundan sonra da aynı şekilde birlik ve beraberlik içerisinde projelerle hizmete devam edeceklerini belirterek açıklamasına şöyle devam etti. “Asıl işimiz bundan sonra başlıyor. Özverili çalışmalarımızla projelerimizin hayata geçmesi için hepimize büyük görevler düşüyor. Bölgesel ve ekonomik kalkınma, esnafın önünü açacak çalışmalarda yer alacağımıza and içiyorum”…
***
Aslında Ne Oldu?
MUTSO seçimleri bitti ancak sonuçları itibariyle tartışmalar hala devam ediyor.
MUTSO seçimlerinin otorite çatısı altında yapılacağını önceden söylemiştik. Farklı siyasi partilerin, farklı cemiyetlerin ve cemaatlerin merkezi otoritesinin çatısı altında bir kez daha birleşeceğine, kolay ve zahmetsiz olanla, durumu idare eden yapıyla devam kararı alacağına dikkat çekmiştik.
İnkar edilmişte olsa da kamuoyu ve iş dünyası Mutso seçimlerinin siyasetin gölgesinde yapıldığının farkında. İşin başından sonuna kadar siyaset bu seçimlerin belirleyeni oldu.
Propaganda sürecinde yaşananlar, taraflar arasında gelip gitmeler işin ipuçlarını oluşturdu. Seçim siyasetin, siyasetçinin elinde şekillendi.
Hatırlayınız. Bu süreçte Ak Parti kendi içinden çıkardığı adayı desteklemedi. Destekler türde hamasi nutuklar atılsa da Safa Altaş, Ak Parti’den gerekli desteği alamadı ve sonuçta partisinden istifa etti, hiçbir siyasi destek almadan yoluna ekibiyle devam etti.
İstifa o süreçte Ak Partili yöneticileri rahatlattı ve merkez otorite ile işbirliğinin önünü açtı.
Siyasetçilerin gözünde MUTSO seçimleri, büyük şehir statülü seçimlerin provası niteliğindeydi.
Bu nedenle toplumda ve iş dünyasında “MUTSO’yu kazanan büyük şehir seçimlerini de kazanır” algısı oluşturuldu.
Farklı siyasi partiler, cemiyetler ve cemaatler bu seçimin kazanan tarafı olmak istedi ve sonuçta bunu başardı. Büyük şehir seçimlerine her yapı kazançla gitmek istiyordu.
Birileri bir kez daha başarmanın ve kazanmanın keyfini sürse de hemen ardından siyasi kulislerde ve iş dünyasında seçimi asıl kazananın Meclis Başkanlığı seçimde ortaya çıkacağı konuşuldu.
Rekabet meclis başkanlığı seçiminde ortaya çıkacaktı. Öyle de oldu.
Statik CHP ve AKP Ayrışması;
MUTSO başkanlık seçiminde yan yana duran ve ortak karar ve tavıra imza koyan Ak Parti ve statik CHP, Meclis Başkanlığı seçiminde ayrıştı. Statik CHP’nin büyük şehir seçimleri öncesinde bir meslek odasını kaybetmeye tahammülü yoktu. CHP’de büyük şehir seçimlerinde aday belirleme yöntemlerinden birisi kamusal algı, meslek odaları ve derneklerin görüşleri ve kamuoyu araştırmaları olarak açıklanmıştı. Kızılay, Muhasebeciler Odası, Tabibler Odası, Ticaret Odası, Kent Konseyi, ADD, MUGİAD, Baro ve sendikalar bu süreçte önemliydi. 6 bin üyesi bulunan MUTSO’da bu sürecin aktörlerinden birisi olacaktı.
Bu konuda MUTSO’nun da görüşü alınacaktı. Statüko hesabını iyi yaptı, sürece net bir müdahale de bulundu. Seçim işbirliği yerini siyasi bir rekabete bıraktı.
***
Seçimi Kim Kaybetti?
Organ seçimlerinin ardından meclis başkanlığı ile ilgili pazarlıklar bir hafta boyunca sürdü.
Siyasi maharet ve beceri sahibi siyasetçiler sahneye çıktı.
Çeşitli mazeretler öne sürülmüş olsa da seçim sonucu etkileyen Ak Partili Mevlüt Acar’ın meclis başkanı seçilmesi ile seçimi Ak Parti kazanmış olacaktı. Ama olmadı.
Meclis Başkanlığı seçiminde statik CHP, devreye girdi. Başkan Karakuş ile arası kuzu sarması olan statik CHP, aday olmayacağını açıklayan Hilmi Giresun’un yerine bir başka aday aradı ve buldu.
Sonuçta meclis başkanlığını statik CHP önerisi kazandı.
Süreci yönettiğini sanan Ak Partili yöneticiler önlerine konulan statik talimatla sürece teslim oldular.
Sonuçta uzun bir kaybedenler listesi ortaya çıktı.
Listenin ilk sırasında Ak Parti İl Başkanı Nihat Öztürk yer aldı.
Siyasi kulislerde ve iş dünyasında süreci iyi yönetemeyen Nihat Öztürk ve ekibi, Şükrü Altınay’ın meclis başkanlığına seçilmesi ile birlikte seçimi kaybetmiş olarak görüldüler.
Dolayısıyla siyasi başarısızlık Nihat Öztürk’e fatura edildi.
Ak Partili bir yüksek siyasetçi (!) MUTSO seçimleri öncesinde Ak Parti il yöneticilerinin siyasi maharetine ve becerisine gönderme yapmış, Ak Parti’nin MUTSO seçimlerini kaybedeceğini çok önceden söylemişti.
Yüksek Siyasetçi (!) haklı çıktı…
Umarız bu haklılık sahibini gururlandırır…