Büyükşehir Belediyesi’nin Bodrum Toplantısı birçok gerçeği su yüzüne çıkardı.
Bodrum’da bugüne kadar belediyecilik adına yürütülen çalışmalarla yüzleşmemizi sağladı. Büyükşehir Belediyesi’nin en etkin birimi olan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Yarımada’nın kılcal damarlarına yaptığı araştırmanın sonucunu basınla ve kamuoyuyla paylaştı. Büyükşehir sınırları içindeki içme ve kullanma suyu temin-dağıtım, atık su toplanması ve bertarafı gibi sorumlulukların sahibi olan MUSKİ’ye göre; Bodrum Yarımadası’nda toplam 12 atık su arıtma tesisi, 2 içme suyu arıtma tesisi, 36 atık su terfi istasyonu ve 1 atık su arıtma tesisi var. Ancak bunlardan 3 tanesi sorunsuz çalışıyor.
Şu saatte Bodrum Yarımadası’nda bugüne kadar görev yapan belediye başkanlarının performans değerlendirmesini yapacak değiliz ama milyon liraya mal olan bu kadar tesisten sadece 3 tanesinin çalışıyor olmasını tesadüf kabul etmek olanaksız.
Yine MUSKİ’nin tespitine göre; Yarımada’da 340 bin metreküplük bir arıtma tesisine ihtiyaç duyuluyor. Büyükşehir Belediyesi bu amaçla Turgutreis’te ilk etapta 100 bin metreküp-gün kapasiteli bir arıtma tesisi projesi için düğmeye bastı, proje için yer tespiti başlatıldı.
Ardından şebeke yenilemesi gelecek.
MUSKİ bununla yetinmeyecek, bütçe doğrultusunda Yarımada da yüksek kapasiteli birkaç tesis daha yapacak.
***
Büyükşehir patentli bu çalışma bizi bir gerçeği paylaşmaya yöneltti.
Haberiniz olsun (!)
Büyükşehir statüsü ile gelen yeni yönetim şekli yerel yönetim ve kentçilik anlamında bir sorgulama ve yüzleşme süreci başlatacak.
Bu süreçte Bodrum, Marmaris, Fethiye başta olmak üzere il genelindeki turizm beldeleri bilimsel esaslara dayalı modern, insancıl ve işlevsel yatırımlarla kimlikli, modern bir kente yönelik planlamasına başlayabilir.
Her sezon öncesi yamalama ve bohçalama yöntemiyle makyajı tazelenerek görücüye çıkan turistik yerleşkeler büyükşehir statüsüyle doğru bir zemine çekilebilir.
Büyükşehir Belediyesi MUSKİ ile sahip olduğu yüzey değerleriyle her birisi kendi markasını oluşturan turizm yerleşkelerinde ilk kez yüzey altına indi.
Yüzey altında görünen manzara ortada (!)
Araştırma, Bodrum’un yaşadığı sorunların tesadüf olmadığını ortaya çıkardı.
***
Yıllar öncesinde turizm konulu bir panelde yerli ortaklı yabancı bir firma turistik otellerin alt katlarındaki “mekanik kısımlarla” ile ilgili olarak “otellerin altında patlamaya hazır birer bomba var” tespitinde bulunmuştu.
MUSKİ tarafından yapılan Bodrum’un yüzey altı (alt yapı) araştırması bize bu araştırmayı hatırlattı. O günden bu güne otellerin mekanik kısımlarında düzelme var mı? Bilmiyoruz. Bildiğimiz turistik beldelerin birçoğunun alt yapısının berbat durumda olduğu…
Büyükşehir Belediyesi’nin turistik yerleşkelerde MUSKİ eliyle yürüttüğü çalışma o bölgede görev yapan birçok belediye başkanının politika yapmaktan hizmet yapmaya fırsat bulamadıklarını ortaya koydu. Birçoğu dünya markası olmuş turistik yerleşkelerde bazı belediye başkanları görev yaptıkları sürede anlaşılan yatıp yuvarlanmanın ötesine geçememişler…
30 Mart’tan sonra da borçlarının tamamından büyükşehir yasasıyla kurtulmuşlar.
Katrilyona varan borçlarını büyükşehir belediyesine devrederek huzura ermişler…
***
Toparlayalım.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Daire Başkanlıkları ve Genel Müdürlükleri eliyle yürüttüğü alan çalışması bir il envanterine vesile olacak gibi görünüyor. MUSKİ’nin yaptığı alan çalışması; atık su ve içme suyu tesisleri, atık su terfi istasyonları ve atık su arıtma tesisi çalışmayan, alt yapı sorunu kronikleşmiş bir Bodrum’u gözler önüne serdi.
Bodrum’un sorunu bu kadarla sınırlı değil.
Büyükşehir Bilgilendirme toplantısında hararetli tartışmalara neden olan ulaşım sorunu da Yarımada’nın yüzey altında kalan mekanik sorunları kadar önemli. Birçok Bodrumlu, Yarımada’nın ‘dolmuş lobisine’ teslim edildiğine inanırken, astronomik dolmuş ücretleri halkı isyan noktasına getirirken Bodrum’u kamu yararı hizmetlerden kimlerin mahrum bıraktığı da sorgulanmalı.
Toplu taşımada kamu yararı gözeten uygulamalarla Bodrumluları dolmuş lobisinden kurtarmak mümkün. Bodrumlu minibüsçüler Osman Gürün’ü henüz tanımıyorlar, yakında tanıyacaklardır. Orta Muğla’da, yaklaşık 10 kilometrelik Merkez-Kötekli hattında toplu taşıma ücretinin kent kartla 1 lira, tam 2 lira olduğunu Bodrumluların bilgisine sunalım.
***
Büyükşehir statüsü ile gelen yeni yönetim şekli yerel yönetim ve kentçilik anlamında bir sorgulama ve yüzleşme süreci başlatacak” tespitimizi yineleyerek sonlayalım. Bu yüzleşmeden herkesin ders çıkarması gerektiğini, yüzleşmenin ‘büyük-küçük’ herkes için bir fırsat yarattığını ifade edelim.