Bir tavsiyeli iletide;
“Sen Bodrum’un ulaşımına, şehir içi taşımasına fazla girme, kurcalama oraları” deniliyor.
Yazıda yer alan “birçok Bodrumlu, Yarımada’nın ‘dolmuş lobisine’ teslim edildiğine inanırken, astronomik dolmuş ücretleri halkı isyan noktasına getirirken Bodrum’u kamu yararı hizmetlerden kimlerin mahrum bıraktığı da sorgulanmalı. Toplu taşımada kamu yararı gözeten uygulamalarla Bodrumluları dolmuş lobisinden kurtarmak mümkün. Bodrumlu minibüsçüler Osman Gürün’ü henüz tanımıyorlar, yakında tanıyacaklardır” tespitimiz anlaşılan birilerinin canını sıktı.
Büyükşehir Bodrum toplantısında tartışma yaratan ulaşım sorununa yönelik değerlerdirme yazımızın ardından bu konuyla ilgili çok sayıda ileti aldık.
“Karıştırma” diyen tavsiyeli iletilerin yanında;
Ulaşım sorununa parmak basan iletilerde geldi.
Bazılarını sizlerle paylaşalım.
“Şehir içi dolmuşlarında balık istifi gibiyiz.
Yerin dibine batsın bu kent kart (!)…
Randevu sistemi mi, o ne?
Makul fiyatlarla yolcu taşıma sistemleri varken;
Ön ödemeli sistemle yol ücreti ödüyoruz.
Bu nasıl sosyal belediyecilik?
Muğla’da 10 kilometrelik mesafe 2 lira mı?
Bodrum’da şehir içi dolmuş fiyatları 3 lira,
Merkez-Turgutreis arası 5 lira,
Bodrum-Gümüşlük arası git gel; 10 lira.
Şehir içinde turistten 2 dolar alıyorlar,
Dolar olmazsa 1,5 Avro; yani 4.5 lira.
Para üstü mü? o ne?
Ne bilsin elin gavuru, veriyor parayı (!)
Sayın yazar; Bodrum’da beldeler arası yolculuk yok. Biz Bodrumlular bir beldeden bir beldeye dolmuşla gidemiyoruz. Yani Bitez’den Ortakent’e gidemiyoruz. Bitez’den Ortakente ya da Turgutreis’e gitmek için önce merkeze geliyor, ikinci bir araçla gideceğimiz noktaya gidiyoruz. Bodrum’da ara duraklarda inmek yasak (!) Cezası var 160 lira (!)
Başkan Gürün’ün sorunumuzu çözeceğine inanıyoruz”….
Bunlar Bodrum iletileri ve bu iletiler uzayıp gidiyor.
“Karıştırma” tavsiyesinde bulunanlara inat biz bir kez daha yineleyelim.
Orta Muğla’da, yaklaşık 10 kilometrelik Merkez-Kötekli hattında toplu taşıma ücreti; kent kartla 1 lira, tam 2 lira. Mesafe 10 kilometre (!)
Biliyorsunuz büyükşehir yasasıyla ilin tamamı bütün şehir ilan edildi.
İl içindeki sınırlar kalktı.
Muğla artık bir bütün ve bu bütünlülük; büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanında. Bodrum Bilgilendirme Toplantısı’nda Bodrumlular ulaşım sorunuyla ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiklerinde Başkan Osman Gürün sorunlara yönelik bir açıklama yapmış, konunun iki şekilde çözülebileceğini belirterek şunları söylemişti: “Bu kapsamda yeni otobüs alıp ringe koyabiliriz. İkinci olarak da özel halk araçları ile oluşturacağımız bir sistemi mevcut sistemin yerine ikame ederiz. Amacımız esnafı sıkıntıya sokmak değil elbette. Ama onların da kamu görevi yaptıklarını hatırlamaları gerekiyor”…
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün “Bodrum’da taşıma işlemi yapanlar kamu görevi yaptıklarını hatırlamalılar” açıklaması bu konuda yapılacak çalışmalarla ilgili ipuçlarını verir nitelikte.
100 binin üzerinde nüfusu olan Bodrum sezonda girdili çıktılı milyona varan nüfusa ev sahipliği yapıyor. Milas-Bodrum Havalimanı ile, marinaları ve kruvaziyer yanaşma iskelesi ile uluslar arası kriterlere uygun dış ulaşım ağına sahip Bodrum’un şehir içi ulaşım ağında yaşadığı sorunlar turizm adına sağladığı kaliteye ve konfora da gölge düşürüyor.
Bodrum toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün bu sorunu yüreğinde yeteri kadar hissettiğini düşünüyor, Ulaşım Daire Başkanlığı eliyle bu sorunu önümüzdeki sezona kadar çözeceğine inanıyoruz…
“Büyükşehir statüsü ile gelen yeni yönetim şekli yerel yönetim ve kentçilik anlamında bir sorgulama ve yüzleşme süreci başlatacak” tespitimizi yineleyerek sonlayalım.