Biz işin içindeyiz ya, o yüzden fark etmiyoruz.
Muğla dışından, kente bakan üçüncü bir göz bize, Muğla ekonomisinin değiştiğini haber veriyor.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği; “Ey Muğlalılar ekonominiz değişiyor, farkında mısınız?” diyerek bizi uyarıyor.
Muğla ihracatının yüzde 65’ini su ürünleri ve hayvansal mamüller sektörünün gerçekleştiğini bu vesile ile öğreniyoruz.
2015 yılının ilk 6 ayında 7 milyor dolar ihracat gerçekleştirdiğimizi de birlik sayesinde öğrenmiştik. 2014 yılının ilk yarısında 149 milyon 984 bin dolar ihracat yaptığımızı, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 9’luk ihracat artış başarısı yakalayarak, ihracatını 162 milyon 210 bin dolara yükselttiğimizi Ege’de ihracatını arttıran tek il olduğumuzu da birlik sayesinde öğrendik.
2014 yılının ilk yarısında 149 milyon 984 bin dolar ihracat yapan Muğla’nın, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 9’luk artışla ihracatı 162 milyon 210 bin dolara yükseltiğimizi öğrenmekle kalmadık ilin kayıtlarını bu veriler ışığında not düştük.
Muğla’nın ihracatta Ege lideri olmasına elbette sevindik.
Ancak bu sevincimiz il genelinde üretilen bir çok ürünün Ege gümrüklerinin dışında farklı gümrüklerden ihraç edildiği bilgisine ulaşınca üzüntüye dönüştü.
Farklı gümrüklerden yapılan ihracatımızın aslında 300 milyon dolar seviyesinde olduğu öğrenince de “Muğla’da neden hâlâ bir gümrük kapısı yok” diyerek hayıflandık.
Bize göre; Ege ihracat lideri Muğla’nın ihracatını kendi sınırları içerisinde yapmaya olanak sağlayan bir gümrüğün olmaması, ilin ayıplar listesinin ilk sırasını oluşturuyor.
Bu konuda “ayıplı bir il” olmanın ötesine geçmek ve bir an önce bu ayıptan kurtulmak zorundayız.
Gözünden akıllı siyasete ve siyasetçilere ifade etmek isteriz ki; bugün sahip olduğumuz ve sınırları zorlayarak ulaştığımız ihracat gücü, il sınırları içerisinde bir gümrük kapısını hak ediyor.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan’ın ihracat konusunda bilgilerimizi tazeleyen güncel veriler bu gerçeği bir kez daha ortaya koydu.
İş öyle bir hal aldı ki; Muğla’nın 2014 yılı vergilendirme döneminde kurumlar vergisi rekortmenleri listesine Muğla’nın ihracatçı firmaları damga vurdu.
Sıralamanın ilk 5’inde 4 sırayı Ege İhracatçı Birlik üyesi Muğla ihracatçı firmaları oluşturdu.
İhracatını lider koltuğunda mermer sektörünün oturduğu sanılırken koltukta su ürünleri sektörünün oturduğu ortaya çıktı.
2015 yılı ülke ihracatında yüzde 8 düşüş yaşanırken aynı yıl Muğla’nın ihracatını yüzde 11.4 oranında arttırarak 306 milyon dolardan, (36 milyon dolar artışla) 342 milyon dolar seviyesine ulaştırması yüzümüzde bir tokat gibi patlarken, 2015 yılında 342 milyon dolara ulaşan ihracatın 221 milyon dolarının su ürünleri ve hayvansal ürünlerden yapıldığı gerçeği (!) Muğla’nın gümrük kapısına kavuşmasını geciktirenleri utandırmalı…
İfade etmek isteriz ki; Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen ödül töreni Muğla’nın kayıtlı ekonomisinin tescillendiği bir alanı da oluşturuyor.
2014 yılı vergilendirme döneminde Kurumlar Vergisi dalında ilk sırada Kılıç Deniz Ürünleri, ikinci sırada Gümüşdoğa Su Ürünleri, üçüncü sırada Güllük Liman İşletmesi, dördüncü sırada Mikroman Madencilik ve beşinci sırada yine bir su ürünleri firması Noordzee Su Ürünleri yer aldı.
Farkındaysanız güncellenen tüm veriler bir gerçeğin altını çiziyor.
Veriler; Muğla ekonomisindeki değişime dikkat çekiyor.
Ekonomideki değişim kimin dikkatini çekiyor? bilmiyoruz.
Bildiğimiz; Gittikçe büyüyen üretim kapasitesiyle Egeli sanayi şehirlerini bile geride bırakan, ihracata yönelik ekonomik göstergeleriyle Muğla artık kendi sınırları içinde, ihracata yönelik bir gümrüğü hak ediyor…
“Bugün değilse ne zaman” sorusunu sorarak sonlayalım…