Büyükşehir statüsüyle gelen yeni yönetim şeklini anlattığımız yazılara çok sayıda ileti geliyor. Aralarında “İyi oluyor” diyende var, “Sen bunları neden yazıyor, vatandaşı uyandırıyorsun?” diyeni de…
Siyaset ve siyasetçi kazanmanın ya da kaybetmenin derdine düşmüşken, Kent Yazıları bu konuda müracaat edilen tek kaynak olarak bir noktaya doğru gidiyor.
Sizlerden gelen meraklı iletilerin sayısal yoğunluğu bizi soru-cevap ilişkisine sevk etti.
Büyükşehir uygulamaları konusunda sizlerden çok soru geliyor.
İşi kolaylamak adına soru-cevap yöntemiyle devam edelim.
***
Okurlar soruyor (!)
Afet riski açısından, can ve mal güvenliğini tehdit eden binaların yıkımı, tahliyesi kime ait?
Afet riski taşıyan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan binaları tahliye etmek ve yıkmak
büyükşehir ilçe belediyelerinin sorumluluğunda. Bu konuda ilçe belediyelerinin her türlü yardım talebi
büyükşehir belediyesi tarafından karşılanıyor.
***
Hep duyuyoruz ama bilmiyoruz. Belediyeler, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine katkı kayacak mı?
Sorunun yanıtı evet…
Yeni yasayla büyükşehir ve ilçe belediyelerine tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilme imkânı getirildi. Ayrıca yeniden belirtelim; Mera, yaylak, kışlak gibi tarımsal amaçlı kullanımlar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynen devam edecek…
***
Belediyeler camilere yardım yapabilecek mi?
Yeni büyükşehir yasasıyla belediyelere mabetlerin yapımı, bakımı ve onarımını karşılayabilmeleri konusunda yetkiler tanındı. Belediyeler mabetlerin içme ve kullanma suyunu ücretsiz veya indirimli şekilde verebilecek…
***
En sık sorulan sorulardan biriside;
Büyükşehir belediyeleri sorumluluk alanına giren hizmetlerde ilçe belediyelerine yetki devri (!) Bu mümkün mü?
Büyükşehir belediyeleri bazı görevlerini meclis kararıyla ilçe belediyelerine devredebilecek veya ilçe belediyeleriyle birlikte yapabilecek. Büyükşehir belediyelerinin ilçe belediyelerine yetki devri yapabileceği veya birlikte yürütebileceği görevler şu şekilde tanımlandırılmış.
Otopark yapmak ve işletmek, otogar yapmak ve işletmek, adres ve numaralandırma işlemleri, mezarlıklar
tesis etmek ve işletmek, toptancı halleri yapmak ve işletmek, mezbaha yapmak ve işletmek ve ana caddelerin temizlik hizmetleri…
***
Yine sık sorulan bir soru;
Büyükşehir belediyelerinin otopark, büfe ve çay bahçelerinin işletmelerini 3. kişilere devri mümkün mü? Mümkünse nasıl?
Büyükşehir belediyelerinin şirketlerine ihalesiz verdiği otopark, büfe ve çay bahçelerinin üçüncü kişilere devri mümkün. Ancak devir işlemleri Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olarak yapılacak…
***
Gelelim otopark gelirlerine…
İlçe belediyelerinin otopark gelirleriyle ilgili yükümlülüğü ne? Otopark gelirleri başka bir kaleme aktarılabilir mi?
İmar mevzuatı uyarınca ilçe belediyelerinin otoparkla ilgili olarak elde ettikleri gelirlerin, tahsil tarihinden itibaren 45 gün içinde büyükşehir belediyelerine aktarılacak. Büyükşehir belediyesi bu gelirleri yalnızca otopark yapım ve inşasında kullanabilecek.
Otopark gelirlerinin başka bir yere aktarılması artık mümkün görünmüyor. Özellikle ilçelerde faaliyet gösteren spor kulüpleri artık kendilerine yeni gelir kalemleri ve kaynaklar bulmak zorunda…
***
Yeni büyükşehir yasasıyla Maliye hazinesine devredilen taşınmazların durumu ne?
Maliye hazinesine devredilen taşınmazlar Yeni Büyükşehir Yasası’nın yayımlandığı tarih itibariyle kullanılmakta olan kurumlara tahsis edildi.
***
Bir başka konu;
Paylaştırma ve devir işlemlerinden sonra ihtiyaç fazlası personelin durumu ne olacak?
Sakın korkulmasın….
Devirler sonrasında bir tek kadrolu (işçi ve memur) ve sözleşmeli personelin işine son verilmeyecek. Bu personel özlük haklarıyla birlikte yeni kurumlara nakledilecek.
Kapanan belediyelerdeki personelin alacakları ise; devroldukları belediyeler tarafından ödenecek….
***
Yeni yasayla konukevleri artık zorunlu…
Kadın ve çocuklar için konukevi açma zorunluluğu var mı? Hangi belediyeler konuk evi açacak?
Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelere kadınlar ve çocuklar için konukevleri açma zorunluluğu getirildi.
Buna göre; Büyükşehir Belediyesi birkaç bölgede, Fethiye Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve Milas Belediyesi kadın ve çocuk evleri açabilecek…
***
Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin yerine ne gelecek?
Yeni Yasaya göre büyükşehir sınırları içinde artık köy yok. Köyler mahalleye dönüştü. Bu nedenle daha önce köylere hizmet götüren birliklerin yürüttüğü hizmetler bağlı belediyeler tarafından sürdürülecek.
Yeni yasaya göre ayrıca sulama kooperatifleri mevcudiyetini koruyacak.
***
Mevcut alt yapı birlikleri ne olacak?
Büyükşehir yasasıyla tüzel kişiliği kaldırılan belediye, il özel idaresi ve köylerden oluşan birliklerle, bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren amaçları itibariyle ortadan kalktı.
Mahalli idare birlikleri tüzüklerindeki hükümlere göre tasfiye edildi. Bu birliklerden üyeleri arasında tüzel kişiliği kaldırılmayan ve amaçları devam edenler tüzüklerine göre, kalan üyelerle birlik hizmetlerine devam edecek.
***
Bugünün son sorusuyla bitirelim.
Tüzel kişiliği kaldırılan, mahalle olan köylerin itfaiye hizmetlerini kim, nasıl verecek?
İtfaiye hizmetleri ilin tamamında büyükşehir belediyesi verecek. Büyükşehir belediyesi bu hizmeti aksatmadan görebilmek için ihtiyaç duyulan en yakın hizmet noktalarında yeni itfaiye birimleri oluşturacak…
Soru çok, yarın devam edelim…