Muğla Büyükşehir Belediyesi 2. hizmet ve yatırım yılına ilişkin basın sunumunda yer alan detayları paylaşmaya devam edelim.
Bir önceki yazıda Muğla’nın yüzölçümüne yönelik Metropol İstanbul’un iki katından daha fazla bir alana hizmet verildiği, 1480 kilometre kıyı uzunluğu ile Muğla’nın 19 Akdeniz ülkesi içerisinde 9 ülkenin kıyısından büyüklüğü vurgulanmıştı.
Ayrıca sunumda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün tarafından kamusal haklar ve kaynaklar konusu vurgulanmış, Muğla’nın ödediği vergilerin 2002 yılından itibaren artmasına karşın Muğla’ya yapılan kamu yatırımlarının kademeli olarak azaldığını açıklanmıştı.
Muğla’nın 2014 yılında devlete ödediği verginin 2 Milyar 170 Milyon 321 bin TL olduğunu ifade edilmiş, merkezi idareden Muğla’ya aktarılan kamu yatırım harcamasının sadece 268 Milyon 160 bin TL. olduğuna işaret edilmişti.
Gürün tarafından yapılan sunumda; Muğla’nın ödediği verginin neredeyse 10’da biri kadar yatırım aldığına dikkat çekilerek il genel meclisinin son 4 yılı ile büyükşehir belediyesinin iki yıldaki bütçeleri kıyaslanmıştı.
İl Özel İdaresi’nin son dört yılda Muğla’ya toplam 153 milyon yatırım yaptığı, büyükşehir belediyesinin sadece 2 yılda 247 milyon yatırım ve harcama gerçekleştirdiği bilgisi paylaşılmıştı.
Başkan Gürün’ün “Kimse atıp tutmasın, rakamlar ortada” vurgusu yaratan açıklamalarına şu ana kadar kimseden itiraz gelmedi.
Bundan sonrasında gelir mi?
Bilmiyoruz.
Bildiğimiz 2. hizmet ve yatırım yılı, basın sunumunda Başkan Gürün’ün kamuoyuna işin eğirisini doğrusunu anlatmak için gayret gösterdiği…
Başkan Gürün’ün sunumunda öne çıkan bir başka önemli konu; Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen hizmetleri kapsıyordu.
Muğla’nın çevresel hassasiyetlerinin başında yer alan çöp ve atık sorununa yönelik çalışmaları özetleyen Başkan Gürün, Menteşe İlçe sınırları içerisinde bir kısmı ormanlık bir kısmı hazine arazisi olan alanda katı atık düzenli deponi tesisinin ihalesinin yapıldığını ve inşaatına başlandığını, Kasım ayın’da projenin bitirileceğini belirtti.
Aynı saha içinde tıbbi atık sterilizasyon tesisi için ihaleye hazırlandıklarını ifade eden Gürün, Fethiye katı atık düzenli deponi tesisinde bulunan depolama alanının 1-1.5 yıl ömrü kaldığını bu nedenle de II. lot yapımı için ihale yapılarak inşaata başlanıldığını bu projenin de yine Kasım ayı içerisinde devreye sokulacağını açıkladı.
Proje kapsamında çöpe karışan geri dönüşümlü atıkların ayrıştırılması için Ön İşlem Tesisi ihale sürecinin devam ettiğini belirten Başkan Gürün, Ortaca ve Marmaris katı atık düzenli deponi tesislerinde de ön işlem tesisleri için ihale süreci başlatılacağını sözlerine ekledi.
Bu bilgi paylaşımında Başkan Gürün bir gerçeği de gözler önüne serdi.
Bodrum gibi önemli bir dünya kentinde çöp deponi alanı olmadığını, yarımada da çöplerin vahşi depolama sistemiyle toplandığına dikkat çeken Başkan Gürün, Bodrum’da 17 yıldır devam eden sorunu çözeceklerini şu sözlerle açıkladı:
“Bodrum’da kurulması planlanan katı atık düzenli deponi tesisi için ormanlık alanın tahsisi yapılmış ve ihale süreci devam etmektedir.”
Milas’ta kurulması planlanan katı atık düzenli deponi tesisi yeri için Maliye Bakanlığı’ndan tahsis beklendiğini belirten Başkan Gürün; Fethiye, Marmaris ve Ortaca katı atık düzenli deponi tesislerinde metan gazından elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayan biyogaz tesislerinin kurulması çalışmalarına başlanacağını söyledi.
Muğla il genelinde çevre kirliliğinin önüne geçmek adına yürütülen çalışmaların sadece karada değil denizde de yürütüldüğünü dile getiren Başkan Gürün, Mavi Deniz Temiz Kıyılar projesi ile binlerce tekneye hizmet verildiği bu kapsamda 1331 ton katı atık toplandığını, ancak Karacasöğüt’e yapılması planlanan çöp toplama merkezinin yer tahsisinin bir türlü yapılmadığına dikkat çekti.
Başkan Gürün, iki elini yana açarak şöyle söyledi: “Karacasöğüt, Marmaris dosyaları bakanlıkta bekletiliyor. Bakanlık yer tahsis etmedi”…
Muğla’nın icraci milletvekillerine; Sayın Hasan Özyer ve Nihat Öztürk’e, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bakanlık bekleme odasına alınmış dosyalarının daha ne kadar bekletileceğini sorarak (!) dizinin ikinci yazısını da sonlayalım.